آسیانیوز- همایون فدایی ـ دوازدهمین کنگره تخصصی و ششمین کنگره بینالمللی کنترل عفونت و استریلیزاسیون، مواد و تجهیزات پزشکی در روزهای ۲۷ و ۲۸ آذرماه در مرکز همایشهای بینالمللی رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد. در حاشیه این رویداد علمی فرصتی دست داد تا با دکتر حمید زارع، مدیرعامل شرکت «آلتون طب» مصاحبهای داشته باشیم که در ادامه میخوانید:
* این همایش را چگونه ارزیابی میکنید و نقاط قوت و ضعفش را بفرمائید؟
با توجه به اینکه بنده دو هفته پیش در کنگره جهانی استرالیزاسیون در کشور شیلی بودم باید بگویم که ارتباط ما با دنیا تقریبا قطع شده و شرکتهای بینالمللی که صاحبنظر در حوزه استرالیزاسیون و کنترل عفونت هستند، اساسا ردی از آنها در این همایش نیست. ما فاصله علمی با دنیا داریم و هم بهدلیل تحریمها و هم فشارهای داخلی نمیتوانیم به سرمنشاء و تولیدکنندگان علم دسترسی داشته باشیم. تهماندهای هم که از حضور صنایع بینالمللی میبینید، از سالیان قبل بودند. بیمارستانهای ما نیاز دارند که اطلاعاتشان بهروز شود. در علم پزشکی هر سال کلی نوآوری و یافته و تکنولوژی جدید اتفاق میافتد.
* شرکت شما در حال حاضر چه فعالیتی انجام میدهد؟
رسالت شرکت ما، نجات دادن جان آدمهاست. ما محصولاتی تولید میکنیم که برای عملهای جراحی بهکار میرود. ابزارهای جراحی نیاز به استریل دارد. محصولات ما کیفیت استریل ابزارهای جراحی را سنجش میکند و مطمئن میشود که این ابزارها قابل استفاده هستند یا خیر تا بدن بیمار دچار عفونتهای جنبی نشود. ما کیفیت استرالیزاسیون بیمارستانها را کنترل میکنیم. در یک کلام بخواهم بگویم؛ «آلتون طب» نجاتدهنده جان آدمهاست.
* درباره بحث تست و کنترل کیفیت و نظارت بر محصولات هم توضیح دهید؟
اگر شما به رستورانی رفتید و دیدید کارگران رستوران از آن غذایی که خودشان میپزند نمیخورند، احتمالاً باید نگران باشید که آن غذایی که در آن رستوران تولید میشود، غذای مناسبی نیست. من با قاطعیت تمام میگویم حاضرم فرزندم با محصولاتی که من تولید میکنم مورد عمل جراحی قرار بگیرد. فرزندان دیگران هم فرزندان من به حساب میآیند. از طرف دیگر، قطعاً یک محصول خوب، نیازمند یک ماده اولیه درست، یک فرمول ساخت درست و یک تکنولوژی درست است و در انتهای این زنجیره، کنترل نظارت، پایش، بستهبندی و عرضه قرار دارد.
محصولات ما از همه این مراحل عبور میکند، ضمن اینکه ما تکنولوژی خودمان را از هلند وارد کردیم، یعنی با آموختههای بینالمللی در سطح منطقهای کار میکنیم. همین محصول با نامی دیگر در اروپا دارد بهعنوان محصول تولید هلندی فروخته میشود. در ایران با همان فرمول و فنآوری ولی با دستان توانای کارگران ایرانی و با انرژی بومی تولید میشود که نهایتاً صرفهجویی در زمان، مخارج تولید، هزینههای واردات، حمل و نقل و ارز و غیره را در پی دارد.
* بهطور کلی چه نوع محصولاتی تولید میکنید؟
در حوزه پایش، محصولات استریل و انواع اندیکاتورهای شیمیایی تولید میکنیم. اندیکاتور کلاس 1 برای بستهبندی، کلاس 2 برای کنترل دستگاهها، کلاس 3 و 4 و 5 و 6 هم برای پکهای جراحی. همچنین ما تنها شرکتی در ایران، خاورمیانه و حتی اوراسیا هستیم که چسب اتوکلاب اتاق عمل را از صفر تا صد تولید میکنیم. شرکتهای دیگر، چسب آماده صنعتی را میگیرند و تبدیل به چسب پزشکی میکنند. ما از کاغذ خام صنعت پزشکی، چسب اتاق عمل تولید میکنیم. این دستگاه را سه سال طول کشید تا ساختیم و شکر خدا چندین قرارداد بینالمللی بستیم و تلاش داریم که با رویکرد صادراتی که هم ارزآوری بهتری دارد و هم مشتری خارجی را راضی میکند، آن را تولید کنیم.
* شما به مواد اولیه هم احتیاج دارید که بخواهید از خارج تأمین کنید؟
متأسفانه 95 درصد مواد اولیه ما وارداتی است. ما کاغذهایی که استفاده میکنیم، از فنلاند تهیه میشود، چون فنلاند ثلث کاغذهای مدیکال دنیاست. نمیتوانیم به چین و اندونزی اکتفا کنیم. جوهر ترموکرومیکی که استفاده میکنیم فرمول ساخت آن در هلند شرکت استرداک ساخته میشود. یا چسبی که در اتاق عمل استفاده میکنیم، از آلمان میآید. این مواد عمدتاً وارداتی هستند، چون ما توانایی فنی ساخت آن را نداریم. نهایتاً با مواد اولیهای که وارد کشور میشود و با تکنولوژیای که از هلند میآید، محصول تولید میشود و بعد از اینکه تستهای مختلف روی آن انجام شد، تائیدیههای اروپاییاش را هم میگیریم.
* لطفا کمی از سابقه شرکت بگویید؟
«آلتون طب» بیش از یک شرکت است و درواقع یک مفهوم و باور است که به شرکت تبدیل شده است. حدود 14، 15 سال است که من در این شرکت فعالیت میکنم. اوایل، نماینده یک شرکت آمریکایی و سپس یک شرکت انگلیسی بودیم و از آنها کار یاد گرفتیم و آرامآرام وارد فضای تولید شدیم. من در ارمنستان، گرجستان، امارات و ترکیه هم شرکت تأسیس کردم. الان هم سهامدار و مدیرعامل شرکتی در هلند هستم که در آنجا به علم روز دنیا دسترسی داریم. آلتون طب توانست با مشارکت شرکت هلندی، این تکنولوژی را وارد کند. ضمن اینکه آلتون طب شرکت زیرمجموعهای دارد به اسم «کرین مد» که صد در صد تولید داخل است و واردات ندارد. ما ادعا میکنیم که بهترین محصولات حوزه پایش استرالیزاسیون را در ایران تأمین میکنیم و باعث افتخار من است که این محصولات در بیمارستانهای ما استفاده میشود.
* برنامه شما برای آینده چیست؟
عنوان مقاله من در کنگره شیلی، نقش هوش مصنوعی در استرالیزاسیون بود. من هنوز خودم را یک معلم و یک دانشآموز میبینم. آنچه که در دنیا اتفاق میافتد با حضور هوش مصنوعی و منابعی از جنس دنیای دیجیتال، آینده همه صنایع را متحول میکند. الان مفهومی در دنیا به اسم پیدماس وجود دارد که یک سیستم برای مدیریت و پایش اطلاعات بیمار است. پیدماس کمک میکند که ما فرایند ریکال بازخوانی و عیبیابی سیستم را با هوش مصنوعی زودتر بفهمیم. در برنامههای آینده دنبال این هستیم که هوش مصنوعی را به محصولاتمان اضافه کنیم و سیستم یکپارچه بیمارستانی بتواند پکهای بستهبندی و اپراتورها را ردیابی کند. از طریق این فناوری، خطای فردی فوقالعاده پایین میآید و محصولاتمان میتوانند با همدیگر ارتباط بگیرند.
* اگر سخنی خطاب به مسئولین دارید، بفرمایید؟
مسئول یعنی کسی که بشود ازش سؤال کرد. من میخواهم از مسئولین سؤال کنم که یک تولیدکننده ایرانی بدون برق، گاز و انتقال ارزی، چگونه قرار است جان آدمها را نجات بدهد؟ باید به ما مردم ایران، پاسخ داده شود. سخنم با همه مسئولین این است که حوزه درمان، حوزه سیاسی و اقتصادی نیست، بلکه یک حوزه الهی است. یعنی همانقدر که آموزش و پرورش حوزهای کلیدی و تأثیرگذار است، درمان هم همینطور است.
اگر ما الان تواناییهای لازم را در بخش درمان نداریم، بخشی از آن، بهخاطر مسئولینی است که با تنگنظری باعث شدند نتوانیم آنطور که باید کار کنیم، آن هم با اینهمه چالش و دستانداز و سرعتگیر که در مسیر تولید وجود دارد. من این مردم را دوست دارم و صنعتی را هم که در آن کار میکنم، دوست دارم. من از مسئولین میخواهم که به حوزه درمان، به شکل انسانی نگاه کنند، نه بهشکلی اقتصادی و سیاسی.
* شما تألیفاتی هم درخصوص حوزه درمان دارید؟
بله، کتابی تألیف کردم به نام دایرهالمعارف استرالیزاسیون که هر دانشجویی که بخواهد در حوزه استریل پژوهش کند، احتمالاً به این کتاب نیاز دارد که در سال 401 بهعنوان کتاب برتر کنگره هم انتخاب شد. 4 سال برایش وقت گذاشتم. همچنین ژورنال تخصصی استرالیزاسیون هم داریم که به شکل فصلنامه چاپ میشود و من سردبیر آن هستم بهعلاوه تألیف کتاب کنترل عفونت در آسایشگاه سالمندان. کتاب دیگری هم دارم که کتاب مرجع در هلند است و من با کسب اجازه از انجمن هلند، این کتاب را ترجمه کردم که در مورد اندوسکوپهاست.
تألیفات دیگری هم دارم درخصوص واحد استریل بیمارستانها و طراحی ساخت بیمارستان و...همچنین در مؤسسه علمی استاندارد درخصوص دستگاههای بیخطرساز پسماند بیمارستانی، در تدوین استاندارد نقش داشتم. کتاب دیگری هم دارم که برای مرکز مقابله با بیماریهای سیلیسی آمریکاست که یک راهنمای عملی و عملیاتی است برای هر کسی که در اتاق عمل کار میکند و چندین و چند کتاب دیگر..
* اگر از شخص یا ارگانی تشکر و قدردانی دارید، بفرمایید؟
اول از روزنامه «آسیا» تشکر میکنم که این شانس را به من داد تا با مخاطبین عزیز صحبت کنم. در مرحله دوم از همکارانم تشکر میکنم که با این حجم ناملایمات و سختیها و مشقات اقتصادی که وجود دارد، کنار ما ماندند؛ همکارانم در شهرستانها، چه آنهایی که در خط تولیدند و چه آنهایی که در ستاد هستند و چه عزیزان واحد R&D و طراحی. هیچ رهبری بدون سربازان، فاتح نیست. رهبران و فاتحان اصلی همان سربازان هستند. رهبر صرفاً الهام بخش آنهاست. بعد هم از خودم تشکر میکنم بهدلیل اینکه خیلی در حوزه استرالیزاسیون سختکوشی کردم و خیلی چیزها را فدا کردم تا در این حوزه اثربخش باشم. من بخش عمدهای از لذتهای دنیوی را بهخاطر علاقهای که به این حوزه داشتم، از دست دادم. امیدوارم همچنان توانایی و طاقت کافی داشته باشم تا این راه را ادامه دهم.
عکس: خدیجه جعفری
دیدگاه خود را بنویسید