روزنامه آسیا-بیگمان عروج راستافراطی و بررسی علل ظهور آن در اروپا و امریکا نیازمند بررسی و تحلیلی جامعهشناسانه و از منظر اقتصاد سیاسی است. در این زمینه، عدم وجود آلترناتیوی مؤثر برای تحقق عدالت اجتماعی از سویی و همچنین بحران فراگیر مهاجرت در یک دهه اخیر، از جمله مهمترین علتهاست. با اینهمه، بهویژه اروپا همچنان نسبت به افزایش نفوذ این جریان حساس است و بالاخص در کشوری نظیر آلمان این حساسیت دوچندان است.
در همین راستا و به نقل از رویترز، آژانس اطلاعات داخلی آلمان، حزب «آلترناتیو برای آلمان» را بهعنوان یک نهاد افراطی که دموکراسی را تهدید میکند، طبقهبندی کرد، موضوعی که حتی واکنش مقامات آمریکایی را در پی داشته است. این تصمیم دولت آلمان، به سرویس جاسوسی آلمان این امکان را میدهد تا حزبی را که در انتخابات فدرال فوریه (اسفند ۱۴۰۳) در جایگاه دوم قرار گرفت، بهتر رصد کند. برخی از جناحهای حزب آلترناتیو برای آلمان مانند شاخه جوانان آن، پیش از این به عنوان افراطی طبقهبندی شده بودند. کل حزب در سال ۲۰۲۱ به عنوان «یک مورد مشکوک به افراطگرایی» طبقهبندی شده بود.
این تصمیم مهم درحالی گرفته شده است که نتایج یک نظرسنجی در ماه آوریل (فروردینماه) نشان داد که حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» با سه امتیاز از حزب رقیب «اتحادیه دموکرات مسیحی» پیشی گرفت و در صدر نشسته است. این وضعیت نشانه نارضایتی فزاینده از حزب «اتحادیه دموکرات مسیحی» به رهبری فریدریش مرتس است که به زودی به سمت صدراعظمی انتخاب میشود.
تحلیلگران نسبت به نفوذ فزاینده حزب راست افراطی در آلمان هشدار داده و اعلام کردند که مواضع این حزب در خصوص مسائل جنجال برانگیزی همچون مهاجرت، آلمان را به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا به لرزه در خواهد آورد و احتمالا تبعات آن دامنگیر سایر کشورهای این قاره نیز خواهد شد. گفتنی است آلیس وایدل، رهبر حزب «آلترناتیو برای آلمان» و مطرحترین چهره راست افراطی در این کشو، از محبوبیت بالایی در میان طیفهای از جوانان برخوردار است.
همانطور که اشاره شد، این تصمیم سازمان اطلاعات داخلی آلمان (BfV) واکنش ایالات متحده را که خود رئیسجمهوری متعلق به جناح راست افراطی دارد، برانگیخت. جیدی ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا در شبکه ایکس نوشت: «آلترناتیو برای آلمان محبوبترین حزب در آلمان است و بهمراتب نمایندهترین حزب برای شرق آلمان است. حالا بوروکراتها میخواهند آن را نابود کنند. غرب دیوار برلین را با هم فروریخت و حالا دوباره ساخته شده است، آن هم نه توسط شوروی یا روسیه، بلکه توسط ساختار قدرت آلمان.» از سوی دیگر، مارکو روبیو هم در ایکس نوشت: «این دموکراسی نیست؛ این استبداد در لباس مبدل است.»
این اظهارات باعث پاسخ صریح دولت آلمان شد. وزارت خارجه آلمان در پاسخ مستقیم به حساب ایکس این سیاستمداران آمریکایی نوشت: «این دموکراسی است. ما از تاریخ خود آموختهایم که افراطگرایی راست باید متوقف شود.»/آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید