روزنامه آسیا-در شرایطی که با آغاز مذاکرات، بازار ارز ریزشی بی‌سابقه را تجربه کرد، اما در مقایسه با آن، بازار ارز توافقی چنین دامنه تغییری را شاهد نبود. به‌طوری که نرخ دلار در بازار آزاد از 105 هزار تومان به 80 هزار تومان هم رسید، اما نرخ دلار در مرکز مبادله ارز و طلای ایران از 69 هزار تومان به 71 هزار تومان رسیده است. این مسئله، برخی را به این مسئله متوجه کرده است که بانک مرکزی باز هم به شیوه تکلیفی و دستوری سعی در کنترل بازار ارز دارد، آن هم برخلاف شعارهایی خود داعیه‌دار آن است.

در همین خصوص، جعفر قادری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره مقاومت بانک مرکزی در کاهش نرخ بازار ارز تجاری (بازار توافقی) اظهار داشت: «عملا تعیین نرخ در بازار توافقی، توافقی نیست و آنچه که رخ داده و شاهد تغییر نرخ در این بازار بودیم، این بوده که نرخ‌ها تکلیفی تعیین می‌شود و نرخ بازار توافقی را بانک مرکزی تعیین می‌کند. موضوع این است که عملا در همین شرایط، واردکنندگان هر چند در بازار توافقی ارز مورد نیاز خود را تأمین می‌کند، اما کالای وارداتی را با نرخ آزاد در بازار عرضه و به دست مردم می‌رساند و این‌گونه نیست که کالا را با نرخ ارز توافقی روانه بازار کند.»

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: «در چنین شرایطی قاعدتا پایین آوردن نرخ دلار در بازار توافقی به نفع واردکننده و به ضرر صادرکننده است. عملا در این شرایط بانک مرکزی ترجیح می‌دهد که فاصله نرخ دلار در بازار آزاد را با نرخ دلار بازار توافقی را کاهش دهد. اگر بانک مرکزی بخواهد نرخ بازار توافقی را کاهش دهد، به ضرر صادرکننده خواهد بود و سود آن را واردکننده می‌برد و در حال حاضر هم سیاست حمایت از صادرکنندگان است.»

وی در پاسخ به این سوال که بازار توافقی در شرایط ریزش شدید نرخ دلار بازار آزاد نباید سیگنالی به فعالان اقتصادی بدهد؟ افزود: «همانطور که گفته شد واقعیت این است که نرخ‌ها در بازار توافقی دستوری است و ملاک تعیین قیمت‌ها هم بازار توافقی نیست، بلکه نرخ ارز در بازار آزاد است، بنابراین باور بر این است که بر روی نرخ بازار توافقی هم حساسیتی ایجاد نشود. اساسا اصرار بر کاهش نرخ ارز توافقی خودش می‌تواند به زیان و ضرر صادرکنندگان تمام شود.»/آسیانیوز