روزنامه آسیا-نمایندگان اوپک پلاس گفتند این گروه طی جلسه مجازی تسریع احیای تولید نفت خود را حتی سریع‌تر از آنچه انتظار می‌رفت، بررسی کردند. عربستان سعودی، اوپک را برای افزایش عرضه به میزان ۴۱۱ هزار بشکه در روز در طول سه ماه گذشته هدایت کرده و این گروه اکنون در حال بررسی افزایش تولید حتی بزرگتری در ماه اوت است.

این استراتژی قاطع که به این گروه اجازه می‌دهد سهم بازار را از تولیدکنندگان غیر اوپک پلاس پس بگیرد، در حالی دنبال می‌شود که ریسک عرضه بیش از حد جهانی، می‌تواند قیمت‌ها را بیشتر تحت فشار نزولی قرار دهد. کاهش اخیر قیمت نفت، پیروزی برای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا است که قیمت‌های پایین‌تر را راهی برای کاهش هزینه‌های مصرف‌کنندگان آسیب‌دیده از تورم می‌داند.

به گفته یکی از نمایندگان اوپک پلاس، هشت عضو کلیدی این گروه، افزایش بیش از ۵۰۰ هزار بشکه در روز را بررسی کردند. این امر به اوپک پلاس اجازه می‌دهد تا بازگشت ۲.۲ میلیون بشکه در روز از تولید فریز شده را تا سپتامبر، زودتر از آنچه در ابتدا برنامه‌ریزی شده بود، تکمیل کند. قیمت آتی نفت برنت، در معاملات روز جمعه بازار لندن، نزدیک به ۶۸ دلار در هر بشکه بود که ۱۳ درصد کاهش در دو هفته گذشته را نشان می‌دهد.

هری چیلینگوریان، رئیس گروه تحقیقات در گروه اونیکس کپیتال، گفت: «با توجه به اینکه اوپک پلاس به جای استراتژی دفاع از قیمت، به سمت دفاع از سهم بازار تغییر مسیر داده است، ممکن است حفظ کاهش داوطلبانه فرضی بی‌معنی باشد. بهتر است سریع‌تر به آن پایان دهد.» اوپک و شرکایش پس از سال‌ها محدودیت داوطلبانه تولید، از آوریل، به بازگشایی شیرهای نفت روی آورده‌اند که این امر معامله‌گران نفت را غافلگیر کرده و سوالاتی را در مورد استراتژی بلندمدت این گروه مطرح کرده است. 

نمایندگان این گروه، طیف وسیعی از دلایل را برای این تغییر ذکر کردند که شامل تطبیق با اوج تقاضای سوخت در تابستان، مهار تولید بیش از حد توسط برخی از اعضا و بازپس‌گیری سهم بازار از رقبایی مانند تولیدکنندگان شیل آمریکا است. مقامات می‌گویند ریاض به ویژه مشتاق است که تولید متوقف شده را هر چه زودتر از سر بگیرد.

این بشکه‌های اضافی ممکن است مورد استقبال رئیس‌جمهور آمریکا قرار گیرد که برای حمایت از اقتصاد و مهار تورم در آمریکا، مرتب خواستار قیمت‌های پایین‌تر نفت شده و در عین حال، فدرال رزرو را برای کاهش نرخ بهره تحت فشار قرار داده است. با این حال، افزایش تولید، خطر تشدید مازاد عرضه را به همراه دارد و قیمت‌ها را به سطوحی می‌رساند که می‌تواند تولیدکنندگان را از نظر مالی تحت فشار قرار دهد.

با کاهش تقاضای چین و افزایش تولید در سراسر قاره آمریکا، از آمریکا و گویان گرفته تا کانادا و برزیل، ذخایر جهانی نفت با سرعت حدود یک میلیون بشکه در روز، در حال رشد است. بر اساس گزارش بلومبرگ، آژانس بین‌المللی انرژی، مازاد قابل توجهی در بازار نفت را در اواخر امسال پیش‌بینی می‌کند. شرکت‌های وال استریت از جمله جی‌پی مورگان چیس و شرکا و گلدمن ساکس پیش‌بینی می‌کنند که قیمت‌ها ممکن است تا سه ماهه چهارم، به ۶۰ دلار در هر بشکه یا کمتر کاهش یابد.

در همین راستا، تولیدکنندگان اوپک پلاس در جلسه آنلاین روز شنبه، با افزایش تولید نفت این گروه به میزان ۵۴۸ هزار بشکه در روز در ماه اوت، موافقت کردند. این گروه که حدود نیمی از نفت جهان را تولید می‌کند، از سال ۲۰۲۲ برای حمایت از بازار، تولید خود را محدود کرده، اما امسال روند خود را تغییر داده است تا سهم بازار خود را بازیابد.

افزایش تولید از سوی هشت عضو این گروه شامل عربستان سعودی، روسیه، امارات عربی متحده، کویت، عمان، عراق، قزاقستان و الجزایر، انجام خواهد شد. این هشت کشور در آوریل، حذف تدریجی یک لایه از محدودیت عرضه به میزان ۲.۲ میلیون بشکه در روز را آغاز کردند. افزایش تولید در ماه اوت، بالاتر از افزایش ماهانه ۴۱۱ هزار بشکه در روز است که اوپک پلاس برای ماه‌های مه، ژوئن و ژوئیه تصویب کرده بود.

اوپک پلاس که تاکنون به درخواستهای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، برای افزایش تولید و کمک به پایین بردن قیمت نفت، پاسخ نداده بود، اکنون چشم‌انداز اقتصادی پایدار جهانی و عوامل بنیادین مطلوب بازار از جمله ذخایر پایین نفت را به عنوان دلایل احیای بیشتر تولید ذکر کرده است. به گفته منابع آگاه، تسریع احیای تولید اوپک پلاس، پس از آن روی داد که برخی از اعضای این گروه مانند قزاقستان و عراق، بالاتر از اهداف خود تولید کردند و سایر اعضایی را که به کاهش تولید پایبند بودند، خشمگین کردند./آسیانیوز