روزنامه آسیا- همایون فدایی ـ در آخرین روز از شانزدهمین دوره نمایشگاه بینالمللی طلا، نقره، جواهر، ساعت و صنایع وابسته تهران ۱۴۰۳ فرصتی دست داد تا با سیدحجت شفائی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگهای قیمتی ایران گفتوگویی ترتیب دهیم که در ادامه میخوانید:
* بهنظر شما تفاوت این نمایشگاه با سالهای گذشته چه بود و چه چالشها یا نقاط قوتی داشت؟
قطعاً هر نمایشگاهی چالشهای خودش را دارد. برای بار دوم است که ما در سایت ایرانمال، نمایشگاه را برگزار میکنیم و به طبع یکسری مسائلی وجود دارد که باید بیشتر به آن توجه کرد از جمله مسائل امنیتی و حفاظتی که با لطف خدا و همکاری سازمان توسعه و تجارت و همچنین وزارت صمت و اداره کل استان تهران و حمایت استانداری محترم تهران مجوزهای لازم صادر شد و با همکاری اتاق بازرگانی و همه همکاران شاغل در نمایشگاه تکمیل شد. این نمایشگاه در سه طبقه و در 20 هزار متر مربع با حضور 150 شرکت و غرفهگذار برگزار شد که به لطف خدا استقبال خیلی خوبی از آن شد، مخصوصاً از سمت تولیدکنندگان که امیدواریم همه راضی باشند و صنعت طلا و جواهر روز به روز در کشور ما پیشرفت کند.
* در سال آینده هم این نمایشگاه برگزار میشود؟
انشاءالله برگزار خواهد شد. هیئت مدیره اتحادیه و همچنین بازرسین اتحادیه هم خیلی در برگزاری نمایشگاه زحمت کشیدند که جا دارد از ایشان تقدیر و تشکر کنم، مخصوصاً از نیروی انتظامی و مسئولین سایت نمایشگاهی ایرانمال. امیدوارم سال آینده هم توفیقی باشد که ما این نمایشگاه را در ایران مال برگزار کنیم.
* برای سال آینده، چه تغییرات و تحولاتی در برگزاری نمایشگاه ایجاد میکنید؟
متأسفانه بهدلیل اینکه ورود مصنوعات به داخل کشور ممنوع است، ما نمیتوانیم مشارکتکننده خارجی داشته باشیم. چون آنها میخواهند تجارت کنند، ولی ناچار هستند ورود موقت بزنند. قطعاً ساختار یک نمایشگاه این است که وقتی در آن شرکت میکنی، باید بتوانی محصولات خودت را هم در آن کشور به فروش برسانی. ولی چون این ساختار به نوعی در اینجا ممنوع است، بنابراین مشارکت خارجی در حوزه طلا و جواهر نداریم، ولی در حوزه ابزارآلات حدود 6 کشور حضور پیدا کردند. انشاءالله امید داریم که سال آینده تدابیر بهتری جهت ورود برخی از شرکتهای خارجی اندیشیده شود.
* نظر شما راجع به اینکه مردم طلای آبشده بخرند چیست؟ و همینطور در مورد طلای دست دوم؟
طلای دست دوم که امروزه عرف شده، طلای بدون اجرت یا کم اجرت است که در میزان عیارشان مشکلاتی وجود دارد و ما توصیه میکنیم مردم عزیزمان طلای دست دوم یا طلای بدون اجرت نخرند. یک درصدی هم که برای محاسباتشان درخواست میکنند و خریداران فکر میکنند که طلا کم اجرت یا بیاجرت است، در اصل ازشان اجرت میگیرند. معمولاً این طلاهای کم اجرت یا بدون اجرت عیارهایشان مشکل دارد. خواهش میکنم که مردم عزیز به سمت این طلا نروند. طلایی را بخرند که اجرت معقول دارد و توسط تولیدکنندگان عزیز تعیین میشود و سازمان ملی استاندارد، اداره کل استاندارد تهران یا شهرستانها بر آن نظارت میکنند.
در خصوص طلای آبشده و پلاتفرمهای طلای آبشده و شمشفروشی که امروزه زیاد شده و برای آن تبلیغات هم میکنند، باید بگویم ما در جلسات متعددی که از جانب اتحادیه تولیدکنندگان و به نمایندگی از اتاق بازرگانی داشتیم، با آن اعلام مخالفت کردیم و یک ماه پیش هم در خدمت وزیر محترم اقتصاد جناب آقای همتی بودیم که آنجا هم مخالفت خودمان را ابراز کردیم.
طلای آبشده در هیچ جای دنیا وجود ندارد و فقط در کشور ما عرف شده است. در همه جای دنیا طلاهای شکسته در قالب شمشهای استاندارد به تولیدکنندگان عرضه میشود و در چرخه تولید و عرضه طلاها قابلیت ورود دارد، نه برای مردم عادی. در جلساتی هم که در حوزه صنعت و معدن و صنعت مبارزه با قاچاق کالا برگزار شد، در آنجا هم با این مسئله مخالفت کردیم که خود ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم با نظر ما موافق بودند. اداره کل استاندارد و سازمان ملی استاندارد هم با نحوه آبشده طلا و فروش آن به مردم مخالف بودند و اعلام کردند که ما اصلاً نظارتی بر آن نداریم.
اداره استاندارد فقط بر عیار مصنوعات نظارت میکند و هیچ مسئولیتی در قبال این مسئله بهعهده نخواهد داشت و معاونت نمایندگی دادستانی هم با نظر ما همراه بودند و عنوان کردند فروش طلای آبشده به این سبک با هر مبلغ و میزانی که باشد، درست نیست. مثل این است که بگوییم مثلاً نفت خام را در پلتفرمهای فروش باز میگذاریم و مردم بروند نفت خام یا مواد معدنی آهن بخرند. این قطعاً اشکال خواهد داشت. هم به حوزه تولید آسیب میرساند و هم مسائل پولشویی و قاچاق پیش میآورد و تخلفاتی صورت میگیرد که مردم عزیز متضرر میشوند.
* مسئلهای که در نمایشگاه، از جانب بازدیدکنندهها و خریداران مطرح شد، این بود که آیا شخصیت حقیقی یا حقوقی غرفهداران از طرف اتحادیه مورد تائید است؟ و همینطور کالایی که به مردم میفروشند؟
هرکسی که میخواهد در اتحادیه غرفه بگیرد، قبلش توسط مجری، فرمی در اختیارش گذاشته میشود و مدارکش را دریافت میکند. در عین حالی که اداره کل استاندارد استان تهران هم در نمایشگاه حضور دارند و بر همه عیارها نظارت میکنند. بنابراین کسانی که در نمایشگاه غرفه دارند، قطعاً همهشان مورد وثوق و تائید قرار گرفتهاند.
* نظرتان درباره صندوقهای طلا و سرمایهگذاری طلا چیست؟
صندوق طلا و سرمایهگذاری طلا یا خرید و فروش طلای آبشده همگی بههم ربط دارند. کلا صندوق طلا یعنی اینکه من بروم بهعنوان خانهدار، مثلاً طلایی بخرم و در صندوق بگذارم و چون هنوز صندوقی تعریف نشده، اینها در قالب پلتفرمهای سکوهای پرتاب هستند که متأسفانه فعالیت میکنند و از اتحادیه کسبوکارهای مجازی هم مجوزهایی گرفتهاند. اتحادیه کسبوکارهای مجازی نباید بگذارد اینهمه صنف و صنعت به این حوزه ورود کنند، بدون اینکه تخصصی داشته باشند. به نظرم این اشتباه است و این مسیر باید اصلاح شود.
* اگر سخنی باقی مانده است، بفرمایید؟
ما به لطف خدا و به لطف هیأت مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان، روز ملی صنعت طلا، جواهر و نقره، سنگهای قیمتی و صنایع وابسته را در تقویم رسمی کشور به ثبت رساندیم و روز بیست و سوم اسفندماه هم مراسم بسیار بزرگی خواهیم داشت.
* در پایان اگر میخواهید از شخص یا ارگانی تشکر و قدردانی داشته باشید، بفرمایید؟
از نظر شخصیت حقیقی، اول از تولیدکنندگانی که در ایران با تمام سختیها و بدون هیچگونه امکانات تسهیلاتی زحمت میکشند، تشکر میکنم. از نظر حقوقی هم از اعضای محترم اتحادیه و بازرسین عزیز و پرسنل اتحادیه و همچنین سازمانهایی که ما را در برگزاری این نمایشگاه یاری کردند قدردانی میکنم و تشکر ویژه دارم از پلیس تهران، فرمانده پلیس پایتخت جناب آقای سردار محمدیان و جناب سرهنگ نوری که واقعاً نمایشگاه را بهخوبی کنترل کردند و امنیت آن را بهطور شبانهروزی برقرار کردند./آسیانیوز
عکس: خدیجه جعفری
دیدگاه خود را بنویسید