آسیانیوز- از آنجایی که بازار طلا یکی از بازارهای قدیمی و سنتی در اقتصاد ایران به‌حساب می‌آید، نظارت و انسجام‌بخشی به این بازار، می‌تواند ابزاری در سیاست‌گذاری بانک مرکزی محسوب شود. از این‌رو بازار طلای مرکز مبادله ایران نیز با پیروی از سیاست‌های بانک مرکزی، راه‌اندازی شد.

سیاستگذاری پولی و ارزی کشور با افزودن بازار طلا و ابزارهای مبتنی بر آن به موضوع فعالیت مرکز مبادله ایران، در حقیقت ابزارهای اصلی تحت سیطره خود را در این مرکز متمرکز ساخته تا با قدرت بیشتری به مدیریت بازارها بپردازد. 

به گزارش ایسنا، سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران در خصوص راه‌اندازی بازار شمش طلا در مرکز مبادله می‌گوید: «براساس ابلاغیه بانک مرکزی که در دی‌ماه سال 1402 به تجار و بازرگانان و سیستم بانکی کشور ابلاغ شد، این امکان برای صادرکنندگان فراهم شد تا برای رفع تعهد ارزی و ایفای تعهدات خود، جهت واردات ارز حاصل از صادرات به کشور، به‌جای بازگشت ارز حاصل از صادرات خود، از طریق واردات شمش طلا برای گروه‌هایی از صادرکنندگان، رفع تعهدات خودشان را انجام دهند.» 

وی افزود: «از آن تاریخ تا امروز حجم قابل توجهی از معاملات شمش طلا در کشور صورت می‌گیرد. این باعث شد تا چند اتفاق مثبت در اقتصاد کشور رخ دهد. یکی اینکه صادرکنندگان با واردات شمش طلا و عرضه آن در مرکز مبادله، طی زمان کوتاهی به منابع ریالی آن دسترسی پیدا می‌کنند. نکته دیگر اینکه، واردات و معامله شمش طلا در مرکز مبادله باعث شد، بخش قابل توجهی از نیازهای مربوط به صنایع مصنوعات طلا و بنک‌داران و فعالان حوزه طلا در اقتصاد کشور، پاسخ داده شود. آمارها نشان می‌دهد تا امروز بیش از 12.7 تن شمش طلا از طریق مرکز مبادله ایران به بازار طلای کشور تزریق شده و آمارهای گمرک ایران هم نشان می‌دهد که  تا امروز بیش از 61 تن شمش طلا وارد کشور شده است.» 

به گفته بالسینی؛ این موضوع در عمل باعث می‌شود که بخش قابل توجهی از نیازهای صنایع و فعالان حوزه مصنوعات طلا، تأمین شود. بنابراین هزینه‌های جانبی در حوزه معاملات شمش طلا در بازار رسمی و همچنین هزینه تأمین شمش طلا برای تولیدکنندگان کاهش پیدا کند و یک جریان مستمر و مداوم از تزریق شمش طلا در بازار طلای کشور رخ بدهد که همه این مسائل ناشی از تدابیر بانک مرکزی برای رفع تعهد ارزی برخی از صادرکنندگان است که منجر به واردات شمش طلا به کشور شد تا در اختیار مصرف‌کننده نهایی آن قرار بگیرد. 

در این رابطه، علی مقدسی، رئیس اداره بازار طلای مرکز مبادله ایران نیز گفت: «رفع تعهد ارزی صادرکنندگان و بازگشت ارز حاصل از صادرات به عنوان ضرورت اجتناب‌ناپذیر شرایط اقتصادی کشور و یکی از عوامل کلیدی در مدیریت درآمدهای ارزی، همواره یکی از دغدغه‌های صادرکنندگان است. رفع تعهد ارزی صادرکنندگان به واسطه عرضه و فروش واردات شمش‌های وارداتی در مرکز مبادله ایران می‌تواند به‌عنوان راهکاری مفید هم برای سیاست‌گذار و هم برای صادرکنندگان عمل نموده و ضمن تسهیل، بهبود و تسریع فرآیند رفع تعهد ارزی، در مدیریت بازار طلای کشور به بانک مرکزی کمک کند.»