روزنامه آسیا-به مناسبت روز ملی لهستان، مراسمی با حضور کاردار سفارت لهستان، سفرا و اعضای نمایندگی‌های دیپلماتیک و برخی از اهالی فرهنگ و رسانه در سفارت لهستان برگزار شد. این مراسم علاوه بر گرامیداشت دویست‌وبیست‌وچهارمین سالگرد تصویب قانون اساسی سوم ماه مه ۱۷۹۱، همزمان بود با سالروز پایان جنگ جهانی دوم. گفتنی است قانون اساسی لهستان، در واقع نخستین قانون اساسی مکتوب در اروپای مدرن و دومین قانون اساسی در جهان است.

روابط تاریخی و دیرپای ایران و لهستان

در این مراسم، آقای مارچین ویلچک، کاردار موقت جمهوری لهستان در جمهوری اسلامی ایران در ابتدای سخنانش گفت: «مایه افتخار است که روز ملی لهستان را در ایران جشن می‌گیریم. به‌عنوان رئیس نمایندگی لهستان در تهران، لازم می‌دانم یادآوری کنم که در سال ۲۰۲۴، ۵۵۰ سال روابط دیپلماتیک میان لهستان و ایران را گرامی داشتیم. در سال ۱۴۷۴، آمبروسیو‌کونتارینی، فرستاده جمهوری ونیز، نامه‌ای از جانب شاه اوزون حسن را به پادشاه لهستان، کازیمیر یاگیلون، تحویل داد. نخستین دیدار ثبت‌شده یک نماینده لهستانی، سفر مراتویچ در سال ۱۶۰۲ انجام شد که یکی از مأموریت‌های او خرید یک فرش ایرانی برای دربار لهستان بود. تعداد بسیار اندکی از کشورها می‌توانند روابط دیپلماتیک خود را تا این حد به گذشته بازگردانند.»

وی ادامه داد: «لهستان در قرن بیستم، پس از بازیابی استقلال در سال ۱۹۱۸، مصمم به تجدید روابط با ایران بود. دوره میان دو جنگ جهانی، دوران شکوفایی روابط دوجانبه بود. بازرگانان و شرکت‌های لهستانی علاقه زیادی به همکاری با طرف‌های ایرانی، به‌ویژه در صنایع نفت، بلورسازی، چرم، فرآوری مواد غذایی و مبلمان نشان دادند. در سال ۱۹۲۷، پیمان دوستی میان دو کشور امضا شد و نمایندگی‌های دیپلماتیک ایران در ورشو و لهستان در تهران تأسیس شدند. در سال ۲۰۲۷، صدمین سالگرد امضای این سند مهم را گرامی خواهیم داشت.»

حمایت و میزبانی گرم ایران از هزاران لهستانی

کاردار موقت جمهوری لهستان در جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: «با توجه به این‌که لهستان در حال حاضر ریاست دوره‌ای شورای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، سفارت لهستان در تهران با هماهنگی سرویس اقدام خارجی اروپا فعالیت کرده و نمایندگی اتحادیه اروپا را نیز بر عهده دارد. از گفت‌وگوی اولیه خانم کایا کالاس، نماینده عالی جدید اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی با وزیر عباس عراقچی که چند روز پیش انجام شد، استقبال می‌کنیم و مشتاقانه منتظر تداوم این تعامل هستیم.»

آقای مارچین ویلچک در ادامه گفت: «تاریخ روابط لهستان و ایران در قرن بیستم، با حمایت و میزبانی گرم ایران از هزاران لهستانی که در سال ۱۹۴۲ از اتحاد جماهیر شوروی به ایران منتقل شدند، گره خورده است. صدها هزار شهروند لهستانی در سال ۱۹۳۹ توسط شوروی اشغالی از لهستان به سیبری تبعید شدند. بسیاری از آنان بازنگشتند و  حدود ۱۲۰ هزار نفری که توانستند به ایران منتقل شوند، خود را خوش‌شانس می‌دانستند. زنده ماندند و توانستند زندگی خود را از نو بسازند. از آن زمان تاکنون، ایران جایگاه ویژه‌ای در دل لهستانی‌ها دارد.»

هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم

امروز سفارت لهستان در ایران هم توییتی را در حساب رسمی خود در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) منتشر کرد. در این توییت آمده است: «هشتاد سال پیش، جنگ جهانی دوم در اروپا به پایان رسید. با همکاری متحدانه‌ نیروهای متفقین، رژیم تمامیت‌خواه نازی شکست خورد. هدف آن‌ها روشن بود: متوقف ساختن ماشین جنگی نازی و آزادسازی کشورهای اشغال‌شده. اما کشوری بود که نه برای دفاع از آزادی، بلکه برای تحقق جاه‌طلبی‌های امپریالیستی خود وارد جنگ شد. آن کشور از فداکاری و دلاوری مردمش در جهت منافع خود بهره‌برداری کرد. آن کشور اتحاد جماهیر شوروی یا همان روسیه‌ امروز  بود.»

در بخش دیگری از این مطلب آمده است: «برای رژیم شوروی، مبارزه با نازیسم وسیله‌ای بود برای رسیدن به هدفی دیگر: تسلط یافتن بر کشورهایی که مدعی آزادسازی آن‌ها بود. برای میلیون‌ها نفر، هشتم مه ۱۹۴۵ لحظه‌ای کوتاه از امید به همراه داشت، اما به‌دنبال آن، دهه‌ها سلطه‌ شوروی آغاز شد.»/آسیانیوز