روزنامه آسیا-معاملات آنلاین طلا، یکی از موضوعات مهمی است که صاحبنظران بارها و بارها از ضرورت ساماندهی و قانونمند شدن آن سخن گفته و نسبت به خطراتش هشدار داده‌اند، با این‌همه، به‌رغم همه نگرانی‌هایی که برای متضرر شدن مردم به‌واسطه حضور در این بازار وجود دارد، هنوز از سوی مراجع مسئول، سازوکار و ضوابط روشنی برای این حوزه تدوین نشده است. 

در همین راستا، مهلت قانونی وزارت صمت با محوریت مرکز تجارت الکترونیکی، برای تعیین ضوابط فروش آنلاین طلا به پایان رسیده و این مرکز به وظیفه قانونی خود در تعیین ضوابط این معاملات عمل نکرده است، وضعیتی که می‌تواند پیامدهای نگران‌کننده‌ای برای بازار سرمایه و اعتماد عمومی به همراه داشته باشد. این در حالی است که معاملات آنلاین طلا هر روز بیشتر از روز قبل توسعه پیدا می‌کند و به‌تبع نبود نظارت جدی و مدیریت دقیق، می‌تواند پای متخلفان بیشتری را به این عرصه باز کند.

به نقل از ایسنا، در شرایطی که بازار معاملات آنلاین طلا به‌دلیل خلأ نظارتی در وضعیت نامشخصی قرار دارد، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صمت به وظیفه قانونی خود در تعیین ضوابط این معاملات عمل نکرده است. این وضعیت در حالی رخ داده که پیش از این، وزارت اقتصاد در قالب مصوبه‌ای صریح، وزارت صمت را موظف کرده بود ظرف ۵۰ روز دستورالعمل‌های مرتبط با فروش آنلاین طلا را تدوین و ابلاغ کند، تکلیفی که پس از گذشت بیش از ۹۰ روز همچنان بی‌پاسخ مانده است. 

کارشناسان هشدار می‌دهند که این تعلل می‌تواند بستر خالی‌فروشی و آسیب به سرمایه‌های خرد و کلان را در فضای مجازی فراهم کند. سه ماه پیش، وزیر وقت اقتصاد ضمن ابلاغ مصوبات هشتاد و پنجمین نشست هیأت مقررات‌زدایی و بهبود محیط کسب‌وکار، از وزارت صنعت، معدن و تجارت خواسته بود تا ظرف ۵۰ روز پلتفرم‌های معاملات آنلاین طلا را تعیین تکلیف کند، اما با وجود گذشت مهلت وزارت صمت با محوریت مرکز تجارت الکترونیکی، هنوز اقدام عملی صورت نگرفته و این موضوع بلاتکلیف مانده است.

این موضوع حتی موج اعتراض و نگرانی رئیس مرکز بهبود فضای کسب‌وکار را نیز به همراه داشته است. وی به‌تازگی در این باره اعلام کرد: «در جلسه اخیر هیأت مقررات‌زدایی، مجوز سامانه‌های فروش برخط طلا که در هشتاد و پنجمین جلسه هیأت مقررات‌زدایی به آن پرداخته شده بود، باز هم بررسی شد و وزارت صمت که قرار بود در مدت ۵۰ روز پس از جلسه یکم بهمن، ضوابط فروش برخط طلا را اعلام کند، به این مصوبه عمل نکرد.»

قطع به یقین، عدم تعیین ضوابط برای فروش طلا، شمش طلا و طلای آب‌شده در فضای مجازی، امکان ایجاد خطر برای سرمایه‌های خرد و کلان مردم و امکان خالی‌فروشی را ایجاد کرده است، این موضوع حساسیت‌های زیادی را در میان دستگاه‌های نظارتی به وجود آورده و ضرورت دارد هر چه زودتر نسبت به ساماندهی این عرصه اقدام شود./آسیانیوز