آسیانیوز- هرچند برخی ترجیح می‌دهند ریشه اصلی بحران‌های اقتصادی در پرده مانده و عاملان اصلی آن هویدا نشود، اما کیست که نداند عامل معضلی به‌نام تورم، کسری بودجه است؛ یا بازار سرمایه گاه ابزاری می‌شود برای تأمین سرمایه دولت‌ها. بازار مسکن و رکود تورمی حاکم بر آن هم از این قائده مستثنی نیست. بانک‌هایی که قرار بود با ارائه تسهیلات، زمینه رونق این بازار و حل مشکل مسکن مردم را فراهم کند، در واقع خود عامل و ریشه اصلی مشکل‌اند.

در همین راستا، سعید لطفی، عضو هیأت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران، معتقد است: «اگر سیاست دولت خانه‌دار کردن مردم است، باید بخشی از منابع شبکه بانکی را به این سمت هدایت کند. اما در حال حاضر موضع این است که خود بانک‌ها عامل افزایش قیمت مسکن هستند، چراکه نه تنها ارائه تسهیلات به این بخش را محدود کرده‌اند، بلکه منابع را متوجه پروژه‌های ساخت‌و‌ساز مسکن شرکت‌های ساختمانی زیرمجموعه بانک‌ها می‌کنند.»

وی با اشاره به محدودیت منابع بانکی برای افزایش سقف تسهیلات بانکی گفت: «بانک‌ها هم سازنده مسکن شده‌اند و هم مسکن را خرید و فروش می‌کنند و در واقع به قیمت‌گذار مسکن در بازار تبدیل شده‌اند و بعضا عامل افزایش قیمت مسکن در بازار هستند. اگر امروز بانک‌ها می‌گویند که منابعی در اختیار ندارند به این دلیل است که با منابع خود ملک و مستغلات خریده‌اند تا از تورم آن استفاده کنند و ارزش بهای دارایی خود را افزایش داده‌اند. بنابراین هرچه ملک گرا‌ن‌تر شود، به نفع بانک‌ها خواهد بود و با خرید ملک ناترازی خود را جبران می‌کنند.» لطفی اظهار داشت که تحرکات بازارهای موازی نشان می‌دهد که قیمت‌ها در بازار مسکن هم تا پایان سال افزایش پیدا می‌کند.»

وی در گفت‌وگو با ایلنا با بیان این‌که تحرکات بازارهای موازی نشان می‌دهد که قیمت در بازار مسکن تا پایان سال افزایشی خواهد بود، گفت: «افزایش قیمت در بازارهای موازی از جمله ارز، طلا و خودرو، قیمت مسکن را هم بالا برد که در این شرایط، احتمال افزایش نرخ حامل‌های انرژی به این عوامل گرانی مسکن اضافه شده است.»

سعید لطفی درباره آخرین وضعیت بازار مسکن اظهار داشت: «در حال حاضر به دلیل کاهش قدرت خرید مردم و افزایش ادامه‌دار قیمت‌ها، در بازار مسکن رکود تورمی حاکم است که این شرایط به هیچ‎‌وجه به نفع اقتصاد نیست و در این وضعیت بازار، خانه اولی‌ها از چرخه خرید خانه حذف شده‌اند. تا زمانی که خانه اولی‌ها وارد چرخه خرید مسکن نشوند،‌ نمی‌توان رونق را در بازار مسکن مشاهده کرد و یکی از موانع اصلی برای ورود خانه‌ اولی‌ها به بازار مسکن، بانک‌ها هستند.»

عضو هیأت مدیره اتحادیه مشاوران املاک تهران، با بیان اینکه بانک‌ها به تعهدات خود عمل نمی‌کنند،‌ گفت: «بانک‌ها حتی در حوزه نهضت ملی مسکن هم به تعهدات خود عمل نکردند و از دلایل کُندی این پروژه، توقف تسهیلات‌دهی در شبکه بانکی است.»

لطفی با اشاره به مدت زمان انتظار خانه ‌اولی‌ها برای ورود به بازار مسکن و خانه‌دار شدن، اظهار داشت: «طبق آمارها و مطالعات انجام شده، در حال حاضر مدت زمان خانه‌دار شدن خانه اولی‌ها حدد 152 سال است. در حال حاضر نیمی از درآمد خانوار مستأجر صرف هزینه‌های مسکن می‌شود و در شرایطی که درآمد خانوار با تورم همخوانی ندارد، کدام خانواده خانه اولی و مستأجر امکان پس‌انداز برای خرید خانه را خواهد داشت؟»

وی درباره ضرورت افزایش سقف وام خرید مسکن گفت: «حداقل 80 درصد هزینه خرید مسکن باید از محل وام تأمین شود و خانواده تهرانی باید این امکان را داشته باشد که برای خرید خانه 5 میلیارد تومانی به وام 3 میلیارد تومانی دسترسی داشته باشد. این تسهیلات هم باید با نرخ بهره پایین در اختیار خانواده‌ها به ویژه خانه اولی‌ها قرار بگیرد.»