روزنامه آسیا-به همت انجمن ادبی زرینکوب و هفتهنامه «فرهنگ بروجرد»، در روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، دکتر محمد رسولی، شاهنامهشناس شهیر در بروجرد حضور یافت و راجع به شاهنامه سخنرانی نمود.
دکتر فصیحی، نماینده مؤسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم در شهر بروجرد به خبرنگار صدای ملت گفت: «از آنجا که دکتر محمد رسولی نظریات بکر و نو و تازهای درباره شاهنامه ارائه داده و این نظریات مورد توجه محافل علمی و دانشگاهی و علاقمندان به شاهنامه در سراسر جهان واقع شده، از طرف نخبگان و استادان دانشگاه در بروجرد از ایشان درخواست و خواهش کردیم تا در روز ۲۵ اردیبهشت که روز پاسداست زبان فارسی و گرامیداشت حکیم ابوالقاسم فردوسیست، در جمع نخبگان و صاحب نظران شاهنامه پژوه استان در شهرستان بروجرد حضور یابند و به تشریح و تبیین نظریات خود راجع به شاهنامه بپردازند.»
وی ادامه داد: «استاد رسولی مهر ورزیده، قبول کرده و به این وسیله برترین شاهنامهشناس کشور به لرستان تشریف آوردند.» در این رویداد فرهنگی دکتر محمد رسولی در جمع دانشگاهیان، استادان، شاهنامهپژوهان و نویسندگان و علاقمندان به ایراد سخنرانی راجع به چگونگی شکلگیری شاهنامه پرداخت و از ماهیت و چیستی شاهنامه گفت. این سخنان که برای مخاطبین تازگی داشت، به شدت مورد توجه حاضران قرار گرفت و برخی از مطالب ارائهشده از سوی دکتر رسولی تحیر همراه با تأیید حاضران را در پی داشت.
رسولی در بخشی از سخنان خود گفت: «در شاهنامه از تصدیقات عقلی یا همان امور بدیهی بهوفور وجود دارد و همچنین از مطالب غامض علمی. با اینهمه از موضوعات و مسایل فراعلم یعنی چیزهایی که هنوز دانش بشری به آن دست نیافته هم در شاهنامه وجود دارد.» او در اینباره مثالهایی زد که سبب تأیید و تحسین شنوندگان شد. برخی از حاضران سخنان دکتر رسولی را بسیار جذاب برای جلب توجه مردم به شاهنامه و افزایش رویکرد عموم به شاهنامه دانستند.
پس از سخنان علمی و دانشورانه ایشان، دکتر ناصر دولتشاه از استادان دانشگاه و مؤلف کتب متعدد تحقیقی، به بررسی نظریات استاد رسولی پرداخت و گفت: «با توجه به روش علمی ـ دانشگاهی دکتر رسولی و استنادات وی، باید گفت نظریات ایشان درست است. در گذشتهها هم افرادی از بزرگان به چیزی که استاد رسولی راجع به شاهنامه میگوید، رسیده یا نزدیک شده بودند، اما توان بیان قاطع و کامل آن را نداشتند. لیکن ایشان با قاطعیت از نظریات خود با استدلالهای علمی دفاع میکند و بنابراین میتوان گفت دکتر محمد رسولی صاحب نظریه تاریخی بودن محتویات شاهنامه است.»
دکتر دولتشاه گفت: «آقای رسولی کتب متعددی نوشته است که در یک بررسی اولیه به نظرم آمد همه آنها مستند و متکی به مآخذ و منابع معتبر است.» در پایان این نشست حاضران ضمن بیان نظریات خود از دکتر رسولی پرسش هایشان را پرسیدند.
دکتر محمد رسولی در پاسخ به پرسش یکی از افراد که پرسید: «اگر شاهنامه تاریخ است، پس چرا با تاریخی که در دانشگاهها تدریس میشود، تفاوت آشکار دارد؟» گفت: «زیرا آن تاریخی که در دانشگاهها تدریس میشود، بسیار ناقص است. در دانشگاه ها تاریخ ایران را از مادها یعنی از حدود ۲۸۰۰ سال پیش آغاز میکنند. در حالی که در همین لرستان آثار تاریخی چندین هزار ساله داریم که درس تاریخ دانشگاه را زیر سؤال میبرد. با شاهنامه است که میتوان یافتههای تاریخی عهد کهن لرستان و دیگر نقاط ایران را تبیین کرد.»
گفتنی است در بخش پایانی این نشست، اسرا گودرزی دختر نوجوان شاهنامهخوان نیز بخشی از شاهنامه را هنرمندانه اجرا نمود که مورد تشویق دکتر رسولی قرار گرفت./آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید