روزنامه آسیا-نمایندگی دائمی اتحادیه اروپا در بیانیهای با ادعای این که خطر بروز بحران اشاعه تسلیحات هستهای در منطقه به دلیل روند افزایشی فعالیتهای هستهای ایران بالا رفته است، تاکید کرد که اتحادیه اروپا به راهکاری دیپلماتیک برای پرداختن به مسئله هستهای ایران پایبند است.
به گزارش ایسنا، با وجود تاکیدات مکرر جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه تولید و استفاده از سلاحهای اتمی در دکترین دفاعی این کشور جایگاهی ندارد و همچنین با وجود آنکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون ادعاهای کشورهای غربی مبنی بر وجود اهداف نظامی در برنامه هستهای ایران را تایید نکرده است، نمایندگی دائمی اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد در بیانیهای اعلام کرد که عدم دستیابی ایران به سلاح اتمی، یکی از مهمترین اولویتهای امنیتی این اتحادیه به شمار میرود.
نمایندگی دائمی ایران در این بیانیه که در جلسه در سومین کمیته مقدماتی کنفرانس بازنگری پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای قرائت شد، گفت: ما تعهدات الزامآور قانونی ایران تحت پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی(انپیتی) و سایر تعهدات آن را یادآوری میکنیم که همگی برای مقررات جهانی منع اشاعه حیاتی هستند. اتحادیه اروپا به راهکاری دیپلماتیک برای پرداختن به مسئله هستهای ایران پایبند است. ما از تمامی کشورها میخواهیم قطعانامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل(سند قانونی توافق هستهایران در سال ۲۰۱۵) را اجرا کنند.
در ادامه این بیانیه ادعا شده است: خطر بروز بحران اشاعه تسلیحات هستهای در منطقه، به دلیل روند رو به رشد فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران، افزایش یافته است. پیشرفتهای مستمر و بیوقفه هستهای ایران در طول پنج سال اخیر، به شدت نگرانکننده ارزیابی میشود. بر اساس این بیانیه، ایران تنها کشور غیردارنده سلاح هستهای است که به صورت سازمانیافته به تولید و انباشت اورانیوم مبادرت ورزیده است. این کشور تاکنون مقادیری بیش از شش «مقدار قابل توجه» از مواد غنیشده تا سطح ۶۰ درصد را انباشته کرده است؛ میزانی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی آن را به عنوان حداقل مقدار مورد نیاز برای ساخت یک دستگاه انفجاری هستهای تعریف میکند.
در ادامه این بیانیه ادعا شده است: اقدامات ایران در بردارنده خطرات بسیار قابل توجه مرتبط با اشاعه(تسلیحات اتمی) است و هیچ گونه توجیه موثق غیرنظامی ندارد. ما در این راستا، نگران اظهارات مقامهای ایرانی درباره ظرفیت ایران برای ساختن یک سلاح اتمی هستیم. از ایران میخواهیم به اجرای موقت پروتکل الحاقی بازگردد، برای تصویب آن تلاش کند و تمامی اقدامات نظارتی و راستیآزمایی مرتبط با برجام(توافق هستهای) را از سر بگیرد.
نمایندگی اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد اظهار داشت: ما از جمهوری اسلامی ایران میخواهیم تا رویه نگرانکننده هستهای خود را تغییر داده و به تعهداتش در چارچوب توافق پادمانی منع اشاعه تسلیحات اتمی بازگردد. این اتحادیه مشتاقانه منتظر انتشار هرچه سریعتر ارزیابی جامع و بهروز مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این زمینه است.
در ادامه این بیانیه، با وجود تکذیب ادعای حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ با اوکراین از سوی تهران و مسکو، آمده است: اتحادیه اروپا همچنین حمایتهای نظامی ایران از روسیه، از جمله ادعای تحویل موشکهای بالستیک به این کشور را به شدت محکوم میکند، چرا که آن را تهدیدی بزرگ علیه اروپا و صلح و امنیت بینالمللی تلقی میکند.
مقامهای ایران تاکید کردهاند بهرغم مداخله نظامی آشکار متحدان غربی کییف در این جنگ، از هیچ یک از طرفین حمایت نمیکند و همکاریهای نظامی ایران و روسیه تنها در چارچوب روابط دفاعی دوجانبه انجام میشود که بیارتباط به جنگ اوکراین است.
جنگ اوکراین و خطر بروز بحران هستهای
در بخش دیگری از این بیانیه، نمایندگی اتحادیه اروپا با اشاره به حمله روسیه به اوکراین تصریح کرد: حمله تمامعیار روسیه به اوکراین، نقض آشکار منشور سازمان ملل متحد و حقوق بینالملل محسوب میشود و تهدیدات جدی و متعددی را برای امنیت جهانی به همراه داشته است.
نمایندگی اتحادیه اروپا با اشاره به خطرات هستهای ناشی از حملات نظامی در این جنگ افزود: اقدامات روسیه، از جمله انجام حملات بیپروا به زیرساختهای انرژی اوکراین، تهدیدی جدی برای ایمنی و امنیت تاسیسات هستهای این کشور به شمار میرود. وضعیت نیروگاه هستهای زاپوریژیا در اوکراین، که به طور غیرقانونی توسط روسیه تصرف و نظامیسازی شده است، کماکان ناپایدار و نگرانکننده است.
فعالیتهای هستهای کره شمالی
نمایندگی اتحادیه اروپا با اشاره به فعالیتهای هستهای جمهوری دموکراتیک خلق کره (کره شمالی) اظهار داشت: کره شمالی میبایست تمامی اقدامات غیرقانونی و ثباتزدایی را که صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی را تهدید مینماید، متوقف کرده و به تعهدات خود بر اساس قطعنامههای مربوطه شورای امنیت سازمان ملل متحد پایبند باشد. این کشور موظف است گامهای عملی و ملموسی در جهت نابودی کامل، قابل راستیآزمایی و غیرقابل بازگشت برنامههای تسلیحات کشتار جمعی، موشکهای بالستیک و برنامههای هستهای موجود خود اتخاذ نماید.
در این بیانیه آمده است: کره شمالی هرگز به عنوان یک کشور دارنده سلاح هستهای در پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای پذیرفته نخواهد شد و هیچ وضعیت ویژهای در این زمینه کسب نخواهد کرد. ما نگران تغییر نگرانکننده موضع روسیه در مورد خلع سلاح هستهای کره شمالی هستیم. از کره شمالی میخواهیم به عنوان یک کشور فاقد سلاح هستهای به پایبندی کامل به پیمان منع گسترش تسلیحات هستهای و توافقنامه جامع پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی بازگردد و پروتکل الحاقی را به اجرا درآورد.
تعامل دولت جدید حاکم بر سوریه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی
در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به مسائل پادمانی سوریه مطرح شد: اتحادیه اروپا از تعامل مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با سوریه حمایت میکند. ما از فرآیند روشنسازی مسائل باقیمانده پادمانی استقبال میکنیم که سال گذشته آغاز شد. اتحادیه اروپا از مقامهای سوری میخواهد با آژانس همکاری سازندهای درباره مسائل حلنشده مرتبط با فعالیتهای هستهای رژیم اسد، بهویژه از طریق ارائه اطلاعات داشته باشند.
نمایندگی اتحادیه اروپا افزود: ما به شدت سوریه را تشویق میکنیم به منظور اعتمادسازی نسبت به ماهیت صلحآمیز فعالیتهای هستهای خود، بدون تاخیر بیشتر پروتکل الحاقی را به تصویب رسانده و به اجرا درآورد./آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید