روزنامه آسیا-پس از تصویب موافقتنامه تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا در مجلس و تأیید آن در شورای نگهبان، حال سفارت ایران در مسکو از اجرایی شدن این موافقتنامه از ۶۰ روز دیگر خبر داد. به اذعان فعالان و کارشناسان اقتصادی، حذف تعرفهها و تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا، اگر نگوییم گشودن دری به سوی رشد و توسعه است، اما پنجرهای را در برابر اقتصاد کشور باز خواهد کرد.
کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه همزمان با پایان تشریفات قانونی موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در همه کشورهای امضاکننده، در گفتوگوی تلفنی با اسلپنف، وزیر تجارت اتحادیه اقتصادی اوراسیا رسما تصویب این موافقتنامه را اعلام کرد. به گزارش آسیا، در این مکالمه طرفین ضمن ابراز خرسندی از اجرای موافقتنامه در آینده نزدیک، آن را عامل مهمی در توسعه مبادلات تجارت در سطح منطقه خواندند.
بر اساس مفاد موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا، ۶۰ روز پس از اعلام پایان روندهای قانونی توسط همه کشورهای متعاهد، موافقتنامه لازمالاجرا خواهد شد. بر اساس این موافقتنامه ۸۷ درصد کالاهای تجاری بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا از شمول تعرفه های گمرکی معاف خواهند شد.
در همین خصوص، هفته گذشته، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران از اهمیت این موافقتنامه سخن گفت. دهقاندهنوی در مورد این معاهده مهم تجاری گفت: «زمانی که موافقتنامه اجرایی شود، ۸۷ درصد کالاهای ما تعرفه گمرکی شان صفر خواهد شد. این ۸۷ درصد، اکثریت کالاها را در بر خواهد گرفت، ۱۳ درصد دیگر هم تعرفه کالاهایی است که چندان مورد استفاده نیستند و ما تولیدکننده و صادر کننده آنها نیستیم. تقریبا میتوان گفت که همه بخشهای تولیدی ما مشمول این موافقتنامه هستند.»
وی افزود: این توافقنامه که در ۱۱ فصل و ۲۴۵ صفحه است، توافق نامه بسیار مفصلی است که برای آن، کتاب راهنمای تجارت با اوراسیا را آماده شده که ترجمه فارسی آن و بخشهایی که برای راهنمایی بخش خصوصی نیاز است را به زودی منتشر میکنیم. پیش از اتمام مهلت دوماهه، کتاب هم بصورت فیزیکی و هم بصورت الکترونیکی منتشر میشود. در این ۱۱ فصل، موضوعات بسیار متنوعی برای تبادل اطلاعات تجاری، اطلاعرسانی متقابل، استاندارد، بحث اقدامات بهداشتی، قرنطینه، بهداشت، همکاریهای گمرکی و بسیاری از مسائل دیگر (حتی مسائل حمل و نقل و ترانزیت) مورد پردازش قرار گرفته است.»
رئیس سازمان توسعه تجارت در رابطه با اثرات مثبت این موافقتنامه هم تصریح کرد: «قطعا هدفی بالاتر از توافقنامه ترجیحی پیشبینی شده است؛ ۱۲۰ درصد رشد صادرات در ۸۰۰ قلم کالای ترجیحی به دست آمده، در کل تجارت بیش از این توسعه پیدا خواهد کرد و برخی کالاهای اساسی را میتوانیم از این کشورها تأمین کنیم. طی چند سال آینده، قطعا رشد صادرات محدود به دو برابری نیست و کاملا هدفگذاریها را میتوان دنبال کرد؛ ضمن اینکه در ذیل این موافقتنامه، علاوه بر اینکه تعرفهها صفر میشود، پیشبینی میشود که موانع نیز حل شوند.»
در همین موضوع، کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه در پاسخ به اینکه چه فرصتها و ظرفیتهایی را در ارتباط با کشورهای عضور اوراسیا، پیش روی کشور ما قرار میدهد، اظهار کرده است: «حدود ۹۰۰۰ کالا خارج از تعرفه گمرکی قرار خواهند گرفت و عملاً این میتواند نقش بسیار مؤثری در توسعه تجارت بین جمهوری اسلامی ایران و پنج کشور اتحادیه اقتصادی اوراسیا داشته باشد. در بین این پنج کشور اتحادیه، قطعا اقتصادی که اقتصاد مهم و بزرگ است، فدراسیون روسیه است و من فکر میکنم که این موافقتنامه و اجرایی شدن آن میتواند این نوید را به تجار و بازرگانان ما بدهد که سمت و سویی جدی به روسیه داشته باشند.
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد: «ضمن این توافقنامه یک نوع رقابت یا یک نوع زورآزمایی هم به وجود میآید که حتماً بخشهای اقتصادی ما باید به شکل جدی وارد عمل شوند؛ چه اقتصاد در حوزه دولتی یا در حوزههای نیمهدولتی و به ویژه در حوزه بخش خصوصی. اینکه سازمان توسعه تجارت همچنان فرماندهی کار را در دست داشته و هدایت کنند یا اتاق بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در کشوری همچون فدراسیون روسیه دارای دفتر و دارای نمایندگی باشد یا یک برنامه کار برای ورود به بازار روسیه باید داشته باشیم. بازار روسیه بازار بزرگی است.»
وی در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرده است: «اکنون زمان آن است که برای ورود به بازار روسیه و چهار کشور دیگر، دارای برنامه باشیم؛ اگرچه شاید بازار چهار کشور دیگر از روسیه کوچکتر باشد اما حتماً موقعیتهای بسیار خوبی برای ورود تجار و بازرگانان ما دارند و امیدواریم از موقعیت خوبی که پدید آمده، همه بتوانیم استفاده مطلوبی ببریم.»/آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید