روزنامه آسیا- با اعلام افزایش تعرفهها که دونالد ترامپ فرمانش را صادر کرد، چین هم بهسرعت مقابله به مثل کرد و تعرفه کالاهای وارداتی ایالات متحده به چین را افزایش داد. با آغاز این جنگ تجاری که ممکن است دامنه آن به دیگر نقاط همچون اروپا هم برسد، بیتردید اقتصاد جهان دوره تازهای را تجربه خواهد کرد. این مسئله بر روابط کشورها و سطح مبادلات اقتصادیشان اثر خواهد گذاشت. در همین راستا، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین معتقد است: «بین امریکا و چین جنگ تعرفه در حال وقوع است و این موضوع میتواند سبب شود چین در تلافی نسبت به تحریمهای یکجانبه امریکا سختگیری کمتری در تجارت با ایران اعمال کند.»
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین در گفتوگو با ایلنا از تأثیر تغییر نظم جهانی در پی ریاستجمهوری ترامپ بر روابط ایران و چین گفت و توضیح داد: «سیاست امریکا تشدید فشار بر ایران است و این اتفاق میتواند نسبت به چند سال گذشته که ایران تحریمهای امریکا را در شرایط کمفشارتری تحمل میکرد بر روابط ایران و چین هم تأثیرگذار باشد. با این حال هر آنچه در رابطه با ایران و امریکا اتفاق افتاده فعلا بر روی کاغذ است و در عمل چیزی انجام نشده و در این بین تاکتیکهای ایران در دور زدن تحریمها و نحوه فروش نفت به چین نیز اهمیت دارد و باید دید این تحریمها به شکل قدیم میتواند در شرایط جدید نیز تأثیرگذار باشد یا نه و همچنین باید دید آیا روشهای امریکا برای فشار همان روشهای قدیمی است و یا روشهای جدید اعمال میکند؟»
وی افزود: «سیگنالهایی که آقای ترامپ میدهد گویای این است که بیشتر تمایل به مذاکره با ایران دارد تا اعمال فشار، هر چند فشار و مذاکره برای ایران و امریکا ابزار است. با این حال همزمان بین امریکا و چین جنگ تعرفه در حال وقوع است و این موضوع میتواند سبب شود چین در تلافی نسبت به تحریمهای یکجانبه امریکا سختگیری کمتری در تجارت با ایران اعمال کند. با توجه به اینکه از سال ۱۳۹۷ تاکنون نحوه جابهجایی نفت ایران به چین تغییراتی کرده و مشتریهای نفت ایران در چین که پالایشگاههای بزرگ بودند پس از سال ۱۳۹۷ به چند پالایشگاه کوچک تبدیل شدهاند و جنگ تعرفهای میتواند جلوی تشدید تحریمها علیه ایران و فروخته نشدن نفت ایران به چین را بگیرد.»
حریری درباره احتمال توافق ایران و امریکا اظهار کرد: «دو طرف هیچگاه از اینکه پای میز مذاکره بنشینند، بدشان نمیآمد اما سوابق امریکا در پایبندی به توافقات، مثبت نیست و ایران هیچگاه توافقات را یکجانبه لغو نکرده است، ضمن اینکه رفتار آدمی هچون ترامپ پیشبینیپذیر نیست و افزون بر این تصویری که دو طرف ایران و امریکا از مذاکره دارند با یکدیگر متفاوت است. ایران معتقد به مذاکره از موضع مصلحت و عزت است و در مقابل امریکا بنا دارد با اعمال فشار ایران را در موضع ضعف قرار دهد.»
وی درباره تأثیر ریاستجمهوری ترامپ بر عملکرد اعضای بریکس گفت: «بریکس در زمان ریاستجمهوری ترامپ تشکیل نشده و پیش از اینکه کسی در دنیا او را به عنوان یک سیاستمدار بشناسد بریکس تشکیل شد و پس از آقای ترامپ هم برقرار خواهد بود. با این حال در اظهارنظر رئیسجمهور امریکا درباره بریکس آمده که او میگوید نمیگذارم دلار تضعیف شود، در حالی که این گزاره در بریکس بهطور جدی مطرح نشده و سازوکارهای مالی که اکنون بین اعضای بریکس برقرار است، برای تسویهحسابهای بین اعضاست و دستورالعملی برای اینکه واحد پولی تعریف شود نبوده و این یک برنامه درازمدت است. همچنین ارائه پول واحد از سوی اعضای بریکس پس از سال ۲۰۳۰ میلادی خواهد بود و در آن سال هم شخصی به نام دونالد ترامپ در عالم سیاست وجود ندارد.»
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین در ادامه به FATF پرداخت و تصریح کرد: «به اعتقاد من ا FATF مسئله اول رابطه بانکی ایران با دنیا نیست و این موضوع شاید یک شرط لازم برای این باشد که ایران در بانکداری دنیا حضور داشته باشد، اما شرط کافی نیست. بانکهای ایرانی در وهله اول تحریم هستند و با پذیرش شرایط FATF هم مشکل تحریم حل نمیشود. به عبارت سادهتر اصلا در سیستم بانکی دنیا به ایران اجازه ورود نمیدهند که بخواهد در این سیستم با FATF به مشکل بخورد. بنابراین برای گرهگشایی از مشکل تبادلات بانکی ایران و جهان باید از شر تحریم خلاص شویم، هر چند حتی اگر از تنگنای تحریمها هم رها شویم، با شرایطی که بانکداری ایران امروز در نسبت کفایت سرمایه، ترازنامهها و سیستم مدیریتی دارد، اگر ایران تحریم هم نباشد و مشکلی با FATF هم نداشته باشد، هیچ بانکی در دنیا حاضر نمیشود با بانکهای ایرانی کار کند و به آنها کارگزاری بدهد.»/آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید