روزنامه آسیا-هنوز در کشور ما آن‌طور که شایسته است، اهمیت اقتصاد دیجیتال جدی گرفته نشده است و از همین‌رو، برای رشد و توسعه فراگیر این بخش، بسترسازی مناسب صورت نمی‌گیرد. در همین راستا، در جلسه هم‌اندیشی مدیران روابط‌عمومی کسب‌وکارهای دیجیتال، بر ضرورت تنظیم‌گری بی‌طرف و همگرایی فعالان این حوزه برای تقویت صدای بخش و تلاش برای تغییر نگرش سیاست‌گذاران تأکید شد.

به گزارش آسیا، احسان چیت‌ساز، معاون سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، در جلسه هم‌اندیشی مدیران روابط‌عمومی کسب‌وکارهای دیجیتال، با تشریح مأموریت‌های این معاونت، بر لزوم تنظیم‌گری هوشمند و بی‌طرف، افزایش سهم اقتصاد دیجیتال در تولید ناخالص ملی و نقش‌آفرینی فعال‌تر اکوسیستم در فرآیند سیاست‌گذاری تأکید کرد. وی با اشاره به جایگاه این معاونت در ساختار وزارت ارتباطات، اعلام کرد: «وظیفه اصلی معاونت سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی، تنظیم سیاست‌های داخلی وزارتخانه، تنظیم بودجه دستگاه‌های تابعه و نظارت بر عملکرد آن‌هاست.»

چیت‌ساز با اشاره به برخی مقاطع حساس در فرآیندهای تنظیم‌گری، گفت: «در دوره‌هایی که وزارت ارتباطات برخلاف رویه‌های مرسوم، مواضع شفافی در مخالفت با تنظیم‌گری بخشی اتخاذ کرد، انتظار می‌رفت اکوسیستم دیجیتال با صدایی بلندتر از این رویکرد حمایت کند؛ اما در عمل، این همراهی به اندازه ظرفیت موجود شکل نگرفت و حتی برخی بخش‌ها از فرصت دفاع از حقوق خود بهره کافی نبردند. امروز تعداد صداهای همراه با اکوسیستم در دولت محدود است و افزایش سهم اقتصاد دیجیتال بدون تقویت این صداها ممکن نیست و انتظار می‌رود فعالان این حوزه با هم‌افزایی، مطالبه‌گری حرفه‌ای و ارائه تحلیل‌های دقیق، به تقویت این جریان کمک کنند.»

معاون سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات؛ «با اشاره به وضعیت اقتصاد کلان کشور، تصریح کرد: در شرایطی که کیک اقتصاد کشور بزرگ نشده، رشد اقتصاد دیجیتال به‌طور طبیعی با مقاومت بخش‌های سنتی مواجه می‌شود. این تعارض‌ها امروز در حوزه‌هایی مانند حمل‌ونقل هوشمند، سکوهای دیجیتال و خدمات نوین به‌وضوح مشاهده می‌شود؛ در حالی که تجربه جهانی نشان می‌دهد توسعه اقتصاد دیجیتال می‌تواند موتور جبران بخشی از این فشارها باشد.»

چیت‌ساز با انتقاد از تنظیم‌گرانی که خود بازیگر هستند، تصریح کرد: «تنظیم‌گری زمانی معنا دارد که تنظیم‌گر ذی‌نفع نباشد. نهادی که خود در بازار نقش دارد، نمی‌تواند هم‌زمان داور بی‌طرف باشد. این قاعده درباره تمامی حوزه‌ها مانند رمزارز، نظام بانکی و عرصه تولید و توزیع محتوا باید رعایت شود. موضوع رمزارز هم به‌طور مستمر در دستور کار کارگروه اقتصاد دیجیتال قرار دارد و جلسات فشرده‌ای برای تفکیک دقیق حوزه تنظیم‌گری از مداخلات اجرایی برگزار شده است. هدف، تدوین چارچوبی شفاف، قابل اجرا و منطبق با منافع ملی است که هم دغدغه‌های حاکمیتی را پاسخ دهد و هم مسیر رشد اکوسیستم را مسدود نکند.»

چیت‌ساز با بیان اینکه طراحی سیاست در این حوزه پیچیده است، تأکید کرد: «صرف دانستن سیاست درست کافی نیست؛ مدیریت منافع، رانت‌ها و بازیگران قدیمی بخش، بخش مهم‌تری از کار است که باید مورد توجه قرار گیرد و تنظیم‌گری مؤثر زمانی محقق می‌شود که بتوان منافع نامتوازن را مدیریت و مسیر رشد بازیگران شفاف و نوآور را هموار کرد. یکی از چالش‌های جدی اقتصاد دیجیتال، فقدان طرح‌های مشخص و آماده برای تأمین مالی است. در حالی که ابزارهای متنوعی برای حمایت مالی از این بخش فعال شده، انتظار می‌رود فعالان اقتصادی با ارائه پروژه‌های بزرگ و قابل دفاع، از این ظرفیت‌ها استفاده کنند.»

چیت‌ساز در بخش دیگری از سخنانش با تأکید بر نقش تغییر ذهنیت در اصلاح سیاست‌ها، تصریح کرد: «تغییر سیاست از تغییر نگاه آغاز می‌شود. در ماه‌های گذشته تلاش شد با برگزاری جلسات هدفمند و در سطح سران قوا، این تغییر نگاه در میان سیاست‌گذاران تقویت شود و امروز می‌توان نشانه‌های آن را در افزایش حساسیت نسبت به پیامدهای تصمیمات نادرست در حوزه اقتصاد دیجیتال مشاهده کرد.»/آسیانیوز