روزنامه آسیا-در حالیکه برخی نمایندگان مجلس از احتمال کاهش سقف اجرایی مهریه به ۱۴ سکه و حذف مجازات حبس برای بدهکاران مهریه خبر دادهاند، برخی دیگر این اخبار را تکذیب کردهاند. در این میان، نگرانی فعالان حقوق زنان نسبت به کاهش ابزارهای قانونی زنان برای دستیابی به حقوقشان بالا گرفته است.
به گزارش عصر ایران، فرزانه احمدی: تمام سعی خود را کرده است تا مهریه همسرش را ندهد، از انتقال اموال گرفته تا ادعای نداشتن توانایی مالی. طلاق هم نمیدهد. میگوید مهریهات را ببخش تا طلاقت بدهم.
این ماجرا را یک وکیل برایم تعریف میکند. ماجراهایی که هر روز در دادگاههای خانواده مشابه آن دیده میشود. حکایت مهریه در ایران یک چاقوی دو لبه است. بعضی مردان از آن استفاده میکنند تا زن را طلاق ندهند یا گاهی زن را در ازای بخشیدن مهریه طلاق میدهند، البته زنانی هم هستند که مهریه را به ابزاری برای جمع کردن مال مرد تبدیل میکنند.
در ایران بیشتر حق و حقوق مانند حق طلاق، حق مسکن، حق حضانت و ... در یک زندگی مشترک به مرد داده شده است و زن هم در مقابل مهریه و نفقه را دارد. از همین رو است که فعالان حقوق زنان در این شرایط مهریه را به عنوان ابزاری برای دریافت حق و حقوق زن میدانند. با این حال به تازگی درباره قوانین مهریه اخباری از مجلس به گوش میرسد که فعالان حقوق زنان را نگران کرده است.
اخبار ضد و نقیض از مجلس
در ماههای اخیر اخبار متناقضی درباره اصلاح قوانین مربوط به مهریه منتشر شده است. از یک سو، رییس هیات امنای ستاد دیه کشور تعداد زندانیان مهریه را حدود ۱۹۰۰ نفر اعلام کرده، اما اعضای فراکسیون خانواده مجلس این آمار را تا ۴۵۰۰ نفر هم عنوان کردهاند.
در همین راستا، یکی از اعضای کمیسیون حقوقی مجلس اعلام کرده بود که طرحی برای کاهش سقف اجرایی مهریه از ۱۱۰ سکه به ۱۴ سکه در دست بررسی است. به گفته او، پرداخت مازاد بر این سقف تنها در صورتی ممکن است که مرد اموالی برای توقیف داشته باشد.
اما عثمان سالاری، نایب رئیس دوم کمیسیون قضایی مجلس در گفتوگو با ایلنا این اظهارات را رد کرده و گفته: «هنوز هیچ تصمیم نهایی درباره سقف مهریه یا حذف حبس گرفته نشده است. پیشنهادهایی مطرح شده که مجازاتهای جایگزین مانند پابند الکترونیکی لحاظ شود، اما هنوز جمعبندی نهایی نشدهایم.»
وکیل: مهریه نمیتواند جای حق طلاق را بگیرد
آمنه رضایی، وکیل و فعال حقوق زنان، در گفتوگو با عصر ایران تاکید میکند: «مهریه ابزار قدرتمندی نیست؛ چون راههای زیادی برای فرار از پرداخت آن وجود دارد. بسیاری از مردان، زن را مجبور میکنند که در ازای حضانت یا طلاق، از مهریه خود صرفنظر کند.»
او ادامه میدهد: «از طرف دیگر، در دادگاهها مهریه به شکل قابل توجهی تعدیل میشود، تا جایی که دیگر ارزش اقتصادی معناداری برای زن ندارد. در نتیجه نمیتوان مهریه را جایگزین مناسبی برای حقوقی مثل طلاق دانست.»
کاهش مهریه؛ کاهش قدرت قانونی زنان؟
رضایی هشدار میدهد که در صورت کاهش سقف مهریه به ۱۴ سکه، زنان برای دریافت حقوق قانونیشان با دشواری بیشتری روبرو میشوند. «در حال حاضر هم پرداخت ۱۱۰ سکه مشروط به توانایی مالی مرد است. حالا تصور کنید با تقسیطهای بلندمدت، کاهش سقف به ۱۴ سکه چه تأثیری خواهد داشت.»
راهکار چیست؟ تقسیم عادلانه داراییها
این وکیل تاکید میکند: «زنان نقش پررنگی در اقتصاد خانواده دارند، اما این نقش معمولا نادیده گرفته میشود. در کشورهای توسعهیافته، داراییهای بهدستآمده در طول زندگی مشترک میان زن و مرد تقسیم میشود.»
او پیشنهاد میدهد در ایران هم شروط ضمن عقد مانند تقسیم نصف اموال بعد از طلاق، جدیتر گرفته شود. «اما این شرط باید بعد از عقد در دفاتر رسمی ثبت شود تا قابلیت اجرا داشته باشد، وگرنه اثبات آن برای زنان بسیار سخت خواهد بود.»/آسیا نیوز
دیدگاه خود را بنویسید