روزنامه آسیا- بارها و بارها از زبان مسئولان و مدیران گفته و شنیده شده است که اقتصاد کشور جز به یاری بخش خصوصی و توان اقتصادی کارآفرینان و سرمایه‌گذاران، امکان عبور از موانع و مشکلات فعلی را ندارد، در این‌باره نقش بنگاه‌ها و شرکت‌های بزرگ دوچندان است. در همین خصوص، محمدرضا عارف در همایش «صد شرکت برتر ایران»، با اشاره به اهمیت بخش خصوصی در اقتصاد گفت: «راهی جز حرکت‌های جمعی و شرکت‌های بزرگ نداریم.»

بیست و هفتمین همایش تقدیر از شرکت‌های برتر ایران با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور و سیدمحمد اتابک وزیر صمت، روز دوشنبه یک بهمن در محل سالن همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار شد. این همایش با اهدافی نظیر معرفی شرکت‌های برتر انتخاب شده طبق رتبه‌بندی، ایجاد زمینه تعامل بیشتر مدیران و سیاست‌گذاران اقتصادی کشور، گسترش رقابت بین بنگاه‌های اقتصادی و از همه مهمتر تولید اطلاعات شفاف در مورد شرکت‌ها برگزار شد. 

در این همایش، معاون اول رئیس‌جمهور در ابتدای سخنانش عنوان کرد: «رقابت اگر در کنار رفاقت قرار بگیرد، مجموعه‌ای بزرگ شکل می‌گیرد. افرادی که یک هدف روشن دارند و با هم همگرا هستند، می‌توانند در این قالب در کارشان موفق شوند. امروز بنگاه‌های بزرگ بیانگذار تلفیق رقابت و رفاقت هستند. در یکی دو دهه اول انقلاب به این مسئله توجه نکردیم که اگر بخواهیم میان کشورهای منطقه سری در سرها داشته باشیم یا در میان کشورهای جهان حرفی برای گرفتن داشته باشیم، راهی جز حرکت‌های جمعی و شرکت‌های بزرگ نداریم.»

معاون اول رئیس‌جمهور ادامه داد: «در ابتدای انقلاب در همه مسائل کشور فردگرایانه رفتار کردیم، اما خوشبختانه از زمانی که احساس شد کشور به برنامه‌های توسعه نیاز دارد و کشور هیچ راهی جز حرکت برنامه‌ای ندارد، نگاه فردگرایی به بن‌بست رسید.»

عارف بخش دولتی را بنگاه‌دار خوبی ندانست و گفت: «دولت باید نقش تسهیل‌گر ایفا کند و از برنامه سوم این‌چنین شد و اوج این نگاه در برنامه هفتم توسعه قابل مشاهده است. در این برنامه، محور کار با بنگاه‌های بزرگ اقتصادی بخش خصوصی است. این اتفاق بسیار ارزشمند است، چرا که جایگاه‌ بنگاه‌های بزرگ در اقتصاد ملی، روابط با کشورهای منطقه و سایر کشورها و در پاسخ به مطالبات مردم، بسیار اهمیت دارد. توان پاسخگویی به مردم را با توان دولتی نداریم. متأسفانه به گونه‌ای تبلیغ کرده‌اند که ایران به دلیل داشتن منابع نفت و گاز، کشور پولداری است، در حالی که کل فروش کشور از این منابع از درآمد فروش عروسک و اسباب‌بازی برخی کشورها کمتر بوده است.»

وی بیان داشت: «فناوری‌های نوین، اولویت صنعتی کشور است. صنعت کلاسیک از صنعت دنیا فاصله دارد و نمی‌توانیم این فاصله را پر کنیم، اما مزیت کشورمان در این زمینه «نیروی انسانی» است و می‌توانیم در فناوری‌های نوین اقدام کنیم. فناوری نانو در همین مسیر است. هیچ راهی جز استفاده از این فناوری‌ها نداریم. نمی‌خواهیم تشریفاتی رفتار کنیم، می‌خواهیم از هوش مصنوعی و این فناوری‌ها در عالم واقعیت استفاده کنیم. بالاجبار باید از این فناوری‌ها استفاده کنیم. رشد خطی را نمی‌خواهیم، بلکه رشد جهشی را دنبال می‌کنیم.»

عارف گفت: «تدوین سند راهبرد پیشرفت صنعتی کشور باید اقدام شود. بنا نیست روی این سند همه هم‌نظر باشند. باید اجازه داد کارشناسان با استفاده از تجربیات داخلی، منطقه‌ای و جهانی این سند را تهیه کنند. نقدها را هم مورد توجه قرار دهند و در نهایت سند ملی تصویب شود. اگر نتوانیم رقابت مبتنی بر آر اند دی داشته باشیم، در دنیا له می‌شویم. آر اند دی سرمایه‌گذاری بلندمدت است. ۱۰ تا ۱۵ درصد از سرمایه شرکت‌ها باید به بخش آر اند دی اختصاص یابد.»

معاون اول رئیس‌جمهور اظهار کرد: «اولویت‌ها را در نهاد ریاست‌جمهوری باید شناسایی و موانع را تا جایی که می‌توانیم برداریم و تا جایی که می‌توانیم تسهیلات در نظر بگیریم. اگر رقابت بین دولت و بخش خصوصی دنبال شود، شاید نتوانیم به اهداف‌مان برسیم. امیدوارم شرایط کار برای شرکت‌های بزرگ بخش خصوصی بهتر شود.»