روزنامه آسیا-براساس پایش هفتگی قیمت‌ها در بازار کالاهای اساسی، قیمت هر بسته ۵۰۰ گرمی لوبیا چیتی از ۲۲۰ هزار تومان در هفته گذشته، به ۲۷۰ هزار تومان افزایش یافت.

به گزارش مهر، بررسی هفتگی بازار کالاهای اساسی مصرفی خانوارهای ایرانی در هفته نخست اردیبهشت ۱۴۰۴ انجام شد.

بازار روغن

عرضه روغن خوراکی در بازار همچنان محدود است. برخی خرده‌فروشان با انتقاد از شرایط فروش تولیدکنندگان، عنوان می‌کنند خرید حداقل دو کارتن و هزینه‌ تخلیه بار، خرید را برایشان دشوار کرده است.

به گفته این فروشندگان، آن‌ها روغن مورد نیاز خود را از بازار آزاد تأمین کرده و با سود ۱۵ درصدی به مصرف‌کننده می‌فروشند.

در همین زمینه، معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در ششمین نشست کارگروه تنظیم بازار کالاهای کشاورزی، از بخش خصوصی و واردکنندگان خواست روغن‌های وارداتی موجود در انبارهای خود را هرچه سریع‌تر روانه بازار کنند. او همچنین تأکید کرد که در شبکه توزیع روغن، شیطنت‌هایی مشاهده می‌شود.

بازار گوشت

در حدود ۱۰ روز گذشته، شهروندان برای خرید گوشت قرمز دولتی که روزانه در فروشگاه‌های زنجیره‌ای توزیع می‌شود، در صف‌های طولانی قرار می‌گیرند. در بسیاری از موارد، مردم از پیش از آغاز به‌کار فروشگاه‌ها برای خرید صف می‌بندند تا بتوانند از عرضه محدود، سهمی دریافت کنند.

در حال حاضر، گوشت چرخ‌کرده مخلوط دولتی از دام داخلی به قیمت هر کیلوگرم ۴۰۹ هزار تومان و از دام وارداتی ۲۷۹ هزار تومان به فروش می‌رسد.

بازار گوشت مرغ

در این هفته، نرخ گوشت مرغ نسبت به هفته گذشته کاهش یافته و قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ گرم از ۹۴ هزار تومان به ۹۰ هزار تومان رسیده است.

همچنین، وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرده است که به زودی قیمت سه قلم کالای اساسی شامل مرغ، تخم‌مرغ و شیر خام اصلاح و به عموم مردم ابلاغ خواهد شد.

بازار تخم‌مرغ

قیمت تخم‌مرغ در سال جدید کاهش چشمگیری داشته است؛ به طوری که بهترین کیفیت این محصول با وزن بالا از ۱۶۰ هزار تومان در اسفند سال گذشته به ۱۲۰ هزار تومان در حال حاضر رسیده است. انواع کم‌وزن‌تر این محصول نیز به حدود ۷۹ هزار تومان برای هر شانه ۳۰ عددی کاهش یافته است.

برخی تولیدکنندگان برای رونق بازار، تلاش دارند تا تخم‌مرغ‌هایی با زرده طلایی‌تر تولید کنند، اما با گرم شدن هوا و کاهش تقاضا، به نظر می‌رسد این تلاش‌ها به سختی محقق خواهد شد.

فعالان صنفی این محصول از وزارت جهاد کشاورزی خواسته‌اند که از طریق شرکت پشتیبانی امور دام، همانند گوشت مرغ، مازاد تخم‌مرغ را خرید حمایتی کرده و از این طریق، چرخه تولید را پایدار نگه دارند.

بازار لبنیات

در بازار لبنیات، در کنار افزایش قیمت برخی اقلام که با تقاضای کمتری مواجه هستند، به طور قطع افزایش قیمت شیر خام منجر به افزایش قیمت سایر محصولات نیز خواهد شد.

هفته گذشته قیمت خامه یکی از شرکت‌های تولیدی حدود ۱۲ هزار تومان افزایش یافت.

بازار حبوبات

قیمت لوبیا چیتی در بازار همچنان روند صعودی دارد. به‌طوری‌که هفته گذشته هر بسته ۹۰۰ گرمی از ۳۶۵ هزار تومان به حدود ۴۰۰ هزار تومان رسید. در این هفته نیز قیمت هر بسته ۵۰۰ گرمی این محصول از ۲۲۰ هزار تومان به ۲۷۰ هزار تومان افزایش یافته است. به این ترتیب، هر کیلوگرم لوبیا چیتی در بازار حبوبات حدود ۵۴۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.

سرمازدگی محصولات استان فارس در سال گذشته و عدم مدیریت مناسب بازار باعث افزایش چشمگیر این محصول گیاهی شده است.

بازار برنج

در بازار برنج، سازمان غذا و دارو اخیراً اعلام کرده است که برنج وارداتی با مارک GTC۱۲۱۱ با عنوان «سان لند» تاکنون در فهرست محموله‌های دارای مجوز ثبت نشده است. طبق بررسی‌های انجام‌شده از سامانه‌های گمرکی و بهداشتی، چنین محصولی تا کنون در فهرست محموله‌های ترخیص‌شده مشاهده نشده است.

روابط عمومی این سازمان از مردم خواسته است تا در صورت مشاهده این محصول در سطح عرضه، اطلاعات ضروری مانند نام شرکت واردکننده، شماره پروانه بهداشتی ورود، سری ساخت و نمونه‌ای از محصول را در اختیار سازمان قرار دهند تا بررسی‌های دقیق‌تر انجام شود. در صورت احراز تخلف، اقدامات قانونی لازم از سوی نهادهای مسئول صورت خواهد گرفت.

موضوع جالب توجه این است که هیچ نهادی تاکنون توضیح شفافی درباره چگونگی ورود این برنج‌ها به بازار و فرآیندهای نظارتی آن ارائه نکرده است. نکته اینجاست که هیچ ارزیابی کیفیتی برای این محموله‌ها انجام نشده و این سوال باقی می‌ماند که چگونه این برنج‌ها وارد شبکه توزیع شده‌اند و چه افرادی مسئول آن هستند؟

پیش‌تر، وزیر جهاد کشاورزی در نشست خبری دی ماه ۱۴۰۳ در پاسخ به سوالی درباره برنج‌های تقلبی وارد شده، تاکید کرد که تقلب در واردات برنج هندی ثبت سفارش شده هیچ مشکلی از لحاظ سلامت ندارد.

وی با بیان اینکه آلودگی در این محصولات وجود ندارد، افزود که یک بازرگان خارجی مسئول تأمین این برنج‌ها بوده و در صورتی که اختلاط در نوع برنج تایید شود، این برنج‌ها به بازار برگشت داده می‌شود.

در حالی که فروشگاه‌های زنجیره‌ای همچنان این برنج را با قیمت ۵۰۰ هزار تومان برای هر کیسه ۱۰ کیلوگرمی به فروش می‌رسانند.

بازار چای

در بازار چای، هفته گذشته برخی برندها قیمت جدید چای خارجی ۵۰۰ گرمی خود را اعمال کردند.

قیمت برخی کالاهای اساسی

در ادامه، به قیمت برخی از کالاهای اساسی اشاره می‌شود.

گفتنی است؛ قیمت‌های زیر یک میلیون تومان به هزار تومان و برای وزن‌های نوشته نشده یک کیلوگرم است.

قیمت کالاهای اساسی

اساسی
قیمت هفته جاری
قیمت هفته گذشته
شقه، سردست و راسته گوسفند
۷۲۰-۷۳۰
۷۳۰
گوشت ران گوسفندی
۹۲۰-۹۵۰
۹۵۰-۹۶۰
گوشت گوسفند دولتی
۵۹۹
۵۹۹
گوشت سردست گوساله
۶۰۰-۶۲۰
۶۰۰
گوشت ران گوساله
۶۵۰
۶۵۰
گوشت منجمد گوساله (دولتی)
۳۷۵-۳۹۵
۳۷۵-۳۹۵
گوشت چرخ کرده مخلوط
۴۹۵-۵۰۰
۴۹۵-۵۵۰
گوشت چرخ کرده مخلوط (دولتی)
۲۷۵-۴۰۹
۲۷۵-۴۰۹
کله و پاچه
۱.۰۶۰.۰۰۰
۱.۱۰۰.۰۰۰
گوشت مرغ
۹۰
۹۴
ران مرغ بدون کمر
۸۵
۸۹
ران مرغ با کمر
۶۹
۶۹
گوشت چرخ کرده مرغ
۱۷۰
۱۹۰
تخم مرغ (شانه ۳۰ عددی)
۷۹-۱۲۰
۷۹-۱۳۰
تخم مرغ بسته بندی فروشگاهی (شانه ۳۰ عددی)
۱۱۴.۹۵۰
۱۱۴.۹۵۰
قزل‌آلا
۲۲۰-۲۵۰
۲۸۰
میگو تازه
۷۹۰
۹۹۰
پنیر سفید یو اف ۴۰۰ گرمی
۵۶
۵۶
ماست دبه‌ای ۲ کیلو گرمی
۹۹.۵۰۰
۹۹.۵۰۰
کره حیوانی ۵۰ گرمی
۳۱-۳۳
۳۱-۳۳
کره حیوانی ۱۰۰ گرمی
۵۲-۶۰
۵۲-۶۰
خامه استریل ۲۰۰ گرمی
۳۴.۶۰۰-۶۸
۳۴.۶۰۰-۶۸
شیر بطری کم چرب
۲۸
۲۸
شیر بطری پر چرب
۳۴
۳۴
ماکارونی ۵۰۰ گرمی قطر ۱.۵
۲۴
۲۴
ماکارونی ۷۰۰ گرمی قطر ۱.۵
۳۳
۳۳
قند
۶۵
۶۵
شکر
۴۶.۵۰۰-۵۴.۵۰۰
۴۶.۵۰۰-۴۹
روغن آفتابگردان ۱.۳۵ لیتری (سرخ کردنی)
-
-
روغن آفتابگردان ۱.۵ لیتری (پخت و پز)
۹۴.۲۰۰
۹۴.۲۰۰
کنسرو ماهی ۱۵۰ گرمی
-
-
کنسرو ماهی ۱۸۰ گرمی
۸۷.۵۰۰-۹۹.۸۰۰
۸۷.۵۰۰-۹۹.۸۰۰
رب گوجه فرنگی
۷۴.۹۰۰-۸۵
۷۴.۹۰۰-۸۵
برنج هاشمی
۲۲۰
۲۲۰
برنج طارم
۲۱۰
۲۱۰
برنج شمشیری
۱۷۰
۱۷۰
برنج هندی (کیسه ۱۰ کیلو گرمی)
۵۰۰
۵۰۰
لوبیا چیتی بسته بندی فروشگاهی (۹۰۰ گرم)
۵۴۰
۴۰۰
لوبیا قرمز بسته بندی فروشگاهی (۹۰۰ گرم)
۲۷۰
۲۷۰
لوبیا سفید بسته بندی فروشگاهی (۹۰۰ گرم)
۲۲۰
۲۲۰
عدس بسته بندی فروشگاهی (۹۰۰ گرم)
-
-
نخود بسته بندی فروشگاهی (۹۰۰ گرم)
-
-
ماش بسته بندی فروشگاهی (۹۰۰ گرم)
۹۰
۹۰
لپه بسته بندی فروشگاهی (۹۰۰ گرم)
۲۵۰
۲۵۰
چای ایرانی ۴۵۰ گرمی
۱۷۹.۹۰۰
۱۷۹.۹۰۰
چای خارجی ۵۰۰ گرمی
۴۹۹.۹۰۰
۴۶۹.۹۰۰

گفتنی است؛ شهروندان می‌توانند با خرید برخی اقلام از میادین میوه و تره بار این کالاهای را با قیمت پایین‌تر تهیه کنند. به عنوان مثال، خرید گوشت گوسفندی با ۲۲ درصد، گوشت گوساله ۳۳ درصد، گوشت مرغ ۷ درصد، تخم مرغ ۱۸ درصد، حبوبات ۱۸ درصد، برنج داخلی درجه یک ۹ درصد، قند ۳ درصد و شکر ۲۰ درصد ارزان‌تر از فروشگاه‌های سطح شهر در این میادین در حال عرضه و فروش است./آسیانیوز