روزنامه آسیا-سازمان حفاظت محیط زیست از تدوین شناسنامه زیستمحیطی برای پنج جزیره مهم خلیج فارس شامل هرمز، هنگام، ابوموسی، هندورابی و لارک خبر داد؛ اقدامی که با هدف حفاظت از زیستگاههای حساس و ساماندهی گردشگری در این مناطق انجام شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ضرورت رعایت ضوابط محیط زیستی در طرحهای گردشگری جزایر گفت: بعضی از دستگاهها در حوزه گردشگری ورود کردند و بخشهایی از جزایر در قالب پروژههای گردشگری فعال شد، اما برای اینکه ضوابط و استانداردهای محیط زیستی رعایت شود و شرایط و حساسیتهای هر بخش از جزیره به دست آید، تهیه شناسنامهها آغاز شد.
احمدرضا لاهیجانزاده بابیان اینکه مطالعات پنج جزیره از جمله هرمز، هنگام، ابوموسی، هندورابی و لارک تقریباً تمام شده است افزود :تاکنون اطلاعات زیادی با مطالعات پنج جزایر بدست آمده است و مشخص شد کدام بخش از سواحل به چه دلایلی زیستگاه حساس محسوب میشود. به عنوان مثال تا اعماق ۶ متری از سواحل این جزایر آبسنگهای مرجانی وجود داشته که بر اساس قوانین ملی و مفاد کنوانسیونهای منطقهای و بینالمللی از جمله مناطق حساس یا تالاب محسوب میشون
وی گفت: با توجه به سال مالی، اقدامات مربوط به این جزایر تا پایان شهریورماه به طول میانجامد و رفت و برگشتهایی دارد. با این حال تلاش میکنیم مطالعات این پنج جزیره تا پاییز سال جاری به نتیجه برسد.
وی با اشاره به پایش چهارفصل و بهرهگیری از دانش بومی برای تدوین شناسنامه جزایر افزود: به همین منظور از روشهای علمی و بهروز دنیا استفاده شده و مدت مطالعه چهار فصل سال را پوشش داده است چرا که لازم بود فصل حضور پرندگان مهاجر، فصل تخم گذاری لاکپشتها و دیگر گونهها نیز پایش شود که در هرمز و هنگام، مطالعات انجام شد و طی این مطالعات از توان علمی دانشگاهها، تجربهها و دانش بومی جوامع محلی استفاده شد تا شناسنامهای تدوین و آسیبهای زیست محیطی ارزیابی شود.
معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با پایش جزیره هرمز مشخص شد آسیبهای جدی بر اثر برداشت غیر قانونی خاک ایجاد شده است. بلافاصله بعد از اطلاعیافتن از این موضوع، شخصاً با دادستان صحبت کردم و دستوری برای استان گرفته شد تا از این روند جلوگیری شود. متأسفانه به نظر میرسد در جزیره برخی فعالیتها بدون برنامهریزی و رعایت اصول میشود؛ اقداماتی صرفاً برای درآمدهای آنی که در آینده خسارت زیستمحیطی بلندمدت بهجای میگذارد.
لاهیجان زاده در خصوص چالشهای بهداشتی و خدماتی این جزیره افزود:: مشکلاتی در هرمز حتی از نظر بهداشتی وجود داشت. رستورانها ظهر تعطیل میشد، چون غذا تمام میکردند. کشتی صبح میآمد و شب باید برمیگشت و ظرفیت متناسب با امکانات نبود. حال در تلاش هستیم برای این جزیره چارچوب مشخص حقوقی و قانونی ایجاد شود تا ساختوساز و گردشگری طبق مجوزهای بخشداری و شهرداری انجام و از آسیب جلوگیری شود.
لاهیجان زاده در پایان گفت: هدف جلوگیری از ورود گردشگر نیست بلکه استقرار و توسعه گردشگری پایدار و مسئولانه در جزایر است./آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید