آسیانیوز- تلاش برای حذف ارز چندنرخی و رهایی از سیاست‌گذاری دستوری و دخالت دولت در تعیین نرخ ارز، موضوعی بوده است که همواره از سوی فعالان اقتصادی و صاحبان کسب‌وکارها مطرح شده است. در همین راستا، رئیس بانک مرکزی از فعالیت با ارز توافقی در بازار خبر داد و اظهار کرد: «تلاش ما این است که خودمان نرخ ارز را تعیین نکنیم، بلکه نرخ در بازار تعیین شود.»

* ارز توافقی باید به‌صورت یک بازار باشد

محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی در میان جمعی از تولیدکنندگان اظهار کرد: «سیاست جدی بانک مرکزی حرکت در مسیر بازار ارز توافقی است. این بازار در اصل بر اساس توافق نرخ خواهد بود و ما نیز بخشی از ارز خود را در  آن بازار عرضه خواهیم کرد. تلاش ما این است که نرخ در یک کانال حرکت کند. حدود یکسال است که در زمینه نرخ ارز توافقی فعالیت می‌کنم تا سامانه‌ای برای آن ایجاد شود چرا که سامانه نرخ ارز توافقی در کشور موجود نبود.»

وی افزود: «ارز توافقی باید به‌صورت یک بازار باشد که در آن حراج صورت گیرد و افراد بتوانند در آن عرضه کنند. آفرها باید در این بازار مشخص باشد و به نوعی همچون بورس شود و در آن عرضه صورت گیرد. طی این یک سال از قوی‌ترین افراد در زمینه آی تی کمک گرفتیم تا این بازار را برای ما طراحی کنند و الان تقریبا به نتیجه رسیده و به‌صورت آزمایشی در آن معاملات انجام می‌شود.»

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: «در حال حاضر عرضه توافقی به این صورت است که دو نفر با چانه‌زنی به توافق می‌رسند، ولی این سامانه به بازار تبدیل می‌شود و در آن حراج صورت و نرخ شکل می‌گیرد. تلاش ما این است که ارز نیما را وارد بازار ارز توافقی کنیم.»

* مبادله ارز و طلای ایران و چگونگی پیشبرد آن

از سوی دیگر، مهدی گودرزی، مدیرعامل مرکز مبادله ایران درباره راه‌اندازی بازار ارز توافقی به عنوان یکی از جدیدترین اقدامات بانک مرکزی از طریق مبادله ارز و طلای ایران و چگونگی پیشبرد آن با وجود تجربه سامانه نیما اظهار کرد: «سامانه‌ای که در مرکز مبادله ارز و طلای ایران طراحی شده، یک سامانه جامع معاملاتی است و تمام فرآیندها اعم از قبل از معامله، جورسازی (مچینگ) و پس از معامله را در خود دیده و همزمان مجموعه‌ای از ارتباطات را با سایر سامانه‌ها از طریق وب‌سرویس طراحی کرده است. به گواه بانک مرکزی که سابقه طولانی در طراحی و پیاده‌سازی سامانه‌های بانکی دارند، سامانه ارز توافقی مورد تایید است.»

وی در بخش دیگری از سخنانش درباره چگونگی اعلام نرخ گفت: «امروز فرض بر این است که تعداد زیادی معامله با نرخ‌های متفاوت برگزار شده است که در پایان روز، یک میانگین وزنی از تمامی آن‌ها گرفته خواهد شد و قیمتی نیز استخراج می‌شود که نام آن، «قیمت پایانی روز» است. فردا که بازار شروع به کار می‌کند، قیمت ابتدایی، همین قیمت پایانی روز است. قیمت آغازین فردا، یک کریدور خواهد داشت که بانک مرکزی آن را تعیین خواهد کرد.»

* باید آمادگی هر سیاستی را داشته باشیم

مدیرعامل مرکز مبادله ایران در پاسخ به این پرسش که آیا بازار ارز توافقی، سامانه نیما را در خود حل می‌کند یا خیر؟ تصریح کرد: «ما در مرکز مبادله ایران یک تالار ارز بازرگانی خواهیم داشت که در این تالار، هر دو سیستم معاملاتی ارز توافقی و ارز نیما قابل ارائه است؛ ما یک هسته معاملاتی داریم که بازارها و تالارهای مختلف حول این هسته شکل می‌گیرند. تصمیم‌گیر انتقال ارز نیما به مرکز مبادله ایران، دولت و بانک مرکزی است.»

وی ادامه داد: «ما در مرکز مبادله بستر اجرایی هر دو سیستم معاملاتی را داریم و باید آمادگی هر سیاستی را داشته باشیم؛ اگر قرار بر ادامه نیما باشد، ما آمادگی داریم و زیرساخت‌های لازم برای راه‌اندازی تالار ارز نیما در این مرکز وجود دارد. مرکز مبادله ایران باید به سرعت به سیاست‌های بانک مرکزی پاسخ دهد؛ چراکه سیاستگذاری حوزه ارز حساس است و اگر بین سیاستگذاری تا اجرا، فاصله کمتر باشد، کار به شکل صحیح‌تری پیش خواهد رفت؛ بنابراین ما مامور هستیم که در کوتاه‌ترین زمان، خواسته‌های سیاستگذار را برآورده ‌سازیم.»