آسیانیوز- در حالی که به استناد گزارشها و آمارها، شاهد مهاجرت نیروی کار ماهر کشور هستیم، همزمان با آمار بالای کارگران مهاجر غیرماهر مواجهیم. این مسئله به تنهایی نشان میدهد که چگونه سیاستگذاریهای ناکارآمد، بهراحتی میتواند اقتصاد را با چالشهای متعدد روبهرو کند. در همین خصوص، موضوع نشست کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران بررسی پدیده همزمانی کمبود و مازاد نیروی انسانی در اقتصاد ایران بود.
در این نشست که با حضور اعضای کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران برگزار شد، محمد اصابتی از کمبود نیروی کار در کارخانهها بهعنوان یک چالش اساسی در اقتصاد ایران گفت و افزود: «کمبود نیروی کار تأثیرات عمیقی بر صنعت و توسعه اقتصادی کشور دارد و موجب کاهش بیشازپیش بهرهوری در کارخانهها و صنایع کشور میشود.
مشاور کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران گفت: «در بازار کار کشور با سه پدیده رویگردانی کار کارگری در کارخانهها، مهاجرت کارگران با مهارت متوسط و بیشتر به خارج از کشور و اجبار به جایگزینی کارگران خارجی با مهارت پایین مواجه هستیم. هرم سنی جمعیت کشور در وضعیت فرورفتگی است؛ کمبود نیروی کار در حال گسترش است. اتفاق خاصی که در منابع انسانی کشور در حال رخ دادن است، باعث وابستگی کامل صنایع در نیروی کار ساده به نیروی کار مهاجر شده و از آنطرف نیروی کار متخصص هم در حال مهاجرت است. بنابراین میتوان ادعا کرد «کار هست، اما نیروی کار نیست.»
همچنین درباره مهمترین علت کمبود نیروی کار در صنایع عنوان شد: «مشکلات فراگیر اقتصادی، عدم ثبات اقتصادی و مشکلاتی چون تورم فزاینده، نوسانات ارزی و سیاستهای مالی و پولی ناکارآمد، باعث ایجاد نگرانی در میان افراد جامعه و قشر حقوقبگیر شده است که برخی از آنان را از ورود به صنعت منصرف و به سمت مشاغل غیرمولد سوق میدهد. بیانگیزگی مفرط نیروی کار کشور، عدم تمایل افراد دارای تحصیلات عالی به انجام کار کارگری، نبود تطابق میان تحصیلات و مهارتها با نیازهای بازار کار، عدم تطابق رشد حقوق با افزایش تورم، هزینه بالای مسکن برای کارگران غیربومی، نداشتن برنامه مشخص برای مهاجرپذیری و استفاده درست از مهاجران، مشاغل اینترنتی، رشد کارآفرینی و شغلهای خودکارآمد و تمایل روزافزون نیروی انسانی به سمت مشاغل غیرمولد عنوان شد.»
در ادامه این نشست، آرمان خالقی، نایبرئیس کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران گفت: «با توجه به تغییر فضای کار در آینده با هوش مصنوعی و اتوماسیون، بخشی از مشاغل از بین خواهد رفت. آینده را نباید با روند گذشته دید؛ باید به روندهای آیندهپژوهی توجه کرد. نیروی مهاجر باید ساماندهی کرد. باید نیروی کار مهاجر ردهبندی شود و از این بینظمی خارج میشود. عدم تعادل و توازن در نیروی کار آسیبرسان است. مثلاً در برخی از استانها به نیروی مهاجر دسترسی نیست و در برخی از استانها نیروی کار زیاد است. اگر نیروی کار سامان داده نشود بحران ایجاد میشود. باید مشکلات حوزه کار بررسی شود؛ مثلاً تفاوت دستمزد باعث میشود نیروی کار کارآمد کشور خارج شود.»
محمود تولایی، رئیس کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران از خلأ قانون کار در حوزه نیروی کار اتباع خارجی در ایران گفت. وی عنوان کرد: «مهارتآموزی باید خیلی جدی گرفته شود. فنی و حرفهای باید به سمت نیروی انسانی ماهر برود.»
در ادامه این نشست «بندت ماده 27 قانون برنامه هفتم پیشرفت» توسط نرگس مرادی، رئیس گروه مالیات و تأمین اجتماعی بررسی شد.
دیدگاه خود را بنویسید