روزنامه آسیا-وزیر جهاد کشاورزی خبر داده، نیمی از برنج مصرفی امسال کشور از طریق واردات تامین خواهد شد. این میزان واردات معادل رقمی بی‌سابقه، یعنی ۱.۴ میلیون تن تا ۱.۶ میلیون تن برنج خارجی است.

به گزارش تسنیم، شرایط خشکسالی در سال جاری باعث شده که پیش‌بینی افت شدید تولید برنج شود و برآورد شده است که میزان تولید برنج در مقایسه با سال قبل 700 هزار تن تا 900 هزار تن کاهش یابد.

در حالی که وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته میزان تولید برنج را 2.5 میلیون تن اعلام کرده بود، برای سال جاری، پیش‌بینی تولید 1.6 تا 1.8 میلیون تن را دارد و برای حفظ پایداری تولید این محصول، خبر از اجرای طرح جهش تولید برنج داده است.

وزیر جهاد کشاورزی به‌تازگی اعلام کرده است که 50 درصد برنج مصرفی امسال وارداتی است. بدین صورت اگر طبق گزارش مرکز آمار ایران و انستیتو تغذیه، هر ایرانی به‌طور متوسط سالانه 35 کیلوگرم برنج مصرف کند و با توجه به جمعیت ایران، سالانه سه میلیون و 200 هزار تن  برنج مصرف می‌شود.

بر اساس اطلاعات از جمله پیش‌بینی وزارت جهاد کشاورزی درباره وضعیت تولید در سال جاری، نیازمند واردات بی‌سابقه 1.4 میلیون تن تا 1.6 میلیون تن هستیم.

تداوم واردات برنج با ارز ترجیحی

بنابراین گزارش، واردات برنج، برای تنظیم بازار هرچند بسیار دیرهنگام شروع شد و نوری، وزیر جهاد کشاورزی، از تداوم واردات برنج با ارز ترجیحی برای تأمین نیمی از نیاز بازار و توزیع آن با قیمت مصوب خبر داد.وی همچنین از افزایش تنوع مبادی وارداتی خبر داد و پیش‌بینی کرد با آغاز فصل برداشت، قیمت برنج ایرانی به تعادل برسد.

نوری با بیان این‌که نیمی دیگر از نیاز بازار از طریق تولید داخلی تأمین می‌شود، گفت: در آستانه فصل برداشت برخی از انواع برنج داخلی، بازار برنج با افزایش قیمت نامتعارفی مواجه شده‌ که با اعمال سیاست‌های کنترلی و آغاز برداشت، قیمت‌ها متعادل خواهد شد.

وی درباره نظارت بر توزیع برنج‌های وارداتی تصریح کرد: برنج وارداتی با ارز ترجیحی از طریق شبکه‌های مختلف و با قیمت‌های مشخص توزیع می‌شود و در حال حاضر، قیمت‌های مصوب در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و مراکز توزیع‌کننده در سراسر کشور رعایت می‌شود.

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به توزیع برنج‌های وارداتی با نرخ 56 تا 70 هزار تومان بسته به نوع آن، افزود: بازرسان وزارت صنعت، معدن و تجارت، اصناف و تعزیرات با همکاری ناظرین وزارت جهاد کشاورزی بر قیمت‌ها نظارت دارند و در صورت مشاهده هرگونه تخلف، مردم می‌توانند گزارش دهند تا با متخلفان برخورد قانونی صورت گیرد.

وی در خصوص برنامه وزارتخانه برای خرید برنج تولید داخل به‌منظور کنترل بازار گفت: تعاونی‌های روستایی و کشاورزان در بازار نقش ایفا می‌کنند و وزارت جهاد کشاورزی توسعه "روستا بازارها" را به‌منظور عرضه مستقیم محصولات توسط تولیدکنندگان پیگیری می‌کند.

پیش بینی از آینده قیمت برنج ایران و خارجی

با توجه به احتمال توزیع حجم زیادی از برنج خارجی، انتظار می‌رود قیمت برنج خارجی به‌شدت افت کند. همچنین با ورود به فصل برداشت، قیمت برنج ایرانی نیز شاهد کاهش خواهد بود، اما به دلیل کاهش شدید تولید داخلی در مقایسه با سال قبل، میزان افت قیمت آن کمتر از برنج خارجی خواهد بود.

امسال، وزارت جهاد کشاورزی طی اقدامی بی‌سابقه، واردات برنج را در فصل برداشت آزاد کرد. این رویه هر ساله متوقف می‌شد تا کشاورزان بتوانند محصول خود را با قیمت مناسبی به فروش برسانند، اما افزایش بی‌سابقه قیمت برنج در سال جاری این سیاست را تغییر داد./آسیانیوز