روزنامه آسیا- پنجاه و پنجمین مجمع جهانی اقتصاد (داووس ۲۰۲۵) در حالی با شعار «همکاری برای عصر هوشمند» در شهر داووس سوئیس برگزار شد که این اجلاس و اظهارنظر رهبران جهان، زیر سایه بازگشت ترامپ قرار داشت. به اذعان اغلب کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی، این اجلاس از جمله مهمترین رویدادهای جهانی بهشمار میرود که همه ساله میزبان رهبران و شخصیتهای پرنفوذ از سراسر جهان است.
نخستینبار، مجمع جهانی اقتصاد در سال ۱۹۷۱ میلادی توسط یک اقتصاددان سوئیسی ـ آلمانی به نام «کلاوس شواب»، با هدف تقویت همکاری جهانی در زمینه مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تأسیس شد. هدف این سازمان بینالمللی غیرانتفاعی که اکنون مقر آن در نزدیکی ژنو قرار دارد، گرد هم آوردن بخشهای دولتی و خصوصی برای یافتن راهحلهایی برای این مشکلات جهانی بود. این هدف همچنان یکی از اصول پایهگذاری این مجمع باقی مانده و رسالت آن «تعهد به بهبود اوضاع جهان» عنوان شده است.
با اینهمه، این اجلاس همواره از سوی بسیاری از ناظران، نمادی از اعمال سیاست و سلطه قدرتهای سیاسی و اقتصادی حاکم بر جهان معرفی شده است. آنچه درباره این اجلاس اهمیت دارد، نزدیکی و در دسترس بودن رهبران و شخصیتهای پرنفوذ از جایجای جغرافیای عالم است که امکان تبادلنظر و گفتوگو را فراهم میکند. اگرچه رهبران چین، هند و چندین کشور کلیدی اروپایی امسال در داووس غایب بودند، اما دونالد ترامپ رئیسجمهور تازه تحلیفشده آمریکا روز پنجشنبه از طریق یک پیام ویدئویی در این مجمع سخنرانی کرد.
آنچه رهبران جهان از ترامپ شنیدند، همان چیزی بود که انتظار آن پیشتر وجود داشت. رئیسجمهور آمریکا بار دیگر، اروپا را به محدود کردن واردات محصولات کشاورزی و خودروهای آمریکایی متهم کرد و گفت که کسری تجاری چند صد میلیارد دلاری آمریکا با اتحادیه اروپا غیرقابلقبول است. او همچنین هشدار داد که اگر شرکتها تولید خود را در آمریکا انجام ندهند، باید تعرفه بپردازند. ترامپ درعینحال وعده داد که شرکتهایی که در آمریکا تولید میکنند، از مالیاتهای پایینتر برخوردار خواهند شد.
ترامپ در بخش دیگری از سخنانش، پایان سریع جنگ اوکراین را خواستار شد و گفت که اوکراین آماده توافق است. او همچنین خواستار افزایش هزینههای دفاعی اروپا تا ۵ درصد تولید ناخالص داخلی شد که بسیاری از مقامات اروپایی آن را غیرواقعبینانه دانستهاند.
در نهایت بهنظر میرسد اجلاس داووس 2025 در حالی به کار خود پایان خواهد داد که تصویری از یک تقابل و رودررویی اقتصادی میان ایالات متحده و شرکایش با دیگر کشورها در معرض نگاه جهانیان قرار گرفت.
دیدگاه خود را بنویسید