روزنامه آسیا-سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران در حالی انجام میشود که اولین دور گفتوگوهای غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، روز شنبه ۲۳ فروردین به میزبانی و میانجیگری مسقط برگزار شد. دو طرف بعد از برگزاری دور اول، این گفتوگوها را مثبت و سازنده دانستند و مقرر شد دور دوم این مذاکرات ۳۰ فروردین با حضور هیأتهای ۲ کشور به سرپرستی سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور منطقه غرب آسیا برگزار شود.
در همین بحث، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پیش از سفر به تهران، در گفتوگو با نشریه فرانسوی لوموند ابراز علاقه کرد که این نهاد در گفتوگوهای ایران و آمریکا در عمان دخیل شود. او در پاسخ به سؤالی درباره گفتوگوهای آتی بین ایران و آمریکات گفت: «ما عضوی از این گفتوگوها نیستیم. اما نسبت به آن نیز بیتفاوت نیستیم. آنها (ایران و آمریکا) میدانند که بدون ما، هر توافقی با ایران فقط یک تکه کاغذ است، زیرا آژانس باید هرگونه توافق را راستیآزمایی کند.»
گروسی در این گفتوگو مدعی شده است: «تعامل غیررسمی خود با طرفین را آغاز کردهایم، اما به محض اینکه متنی با مفاد عینی وجود داشته باشد، از ما خواسته میشود تا در مورد مراحل و میزان بررسیهای انجامشده نظر خود را اعلام کنیم.»
او همچنین با اشاره به سفر خود به تهران مدعی شد: «من به ایران میروم و این کشور علاقهمند به سفر من است. مجبور نبودم خودم را به آنها تحمیل کنم. همه موافق هستند که مشارکت آژانس بینالمللی انرژی اتمی، صرف نظر از ماهیت بحثها، همیشه ضروری است. بدون ما هر توافقی فقط یک تکه کاغذ است. برای اینکه منطقی باشد، باید یک سیستم تأیید و نظارت قوی وجود داشته باشد که فقط ما بتوانیم آن را ارائه دهیم.»
گروسی در پاسخ به سوالی درباره تهدیدات آمریکا علیه ایران از جمله خطر حمله این کشور به تأسیسات هستهای ایران افزود: «هر کسی خط رسمی خود را دارد. ایرانیها میگویند که هیچ فشاری را تحمل نخواهند کرد. آمریکاییها تاکید میکنند که باید توافقی وجود داشته باشد، در غیر این صورت مداخله مستقیم صورت خواهد گرفت. این بازی دیپلماسی و ابهامِ سازنده است. نکته مهم این است که این فرآیند در حال انجام است، حتی اگر ناقص و به اندازه کافی فراگیر نباشد.»
او همچنین در پاسخ به سوالی درباره کنار گذاشته شدن سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان از روند مذاکرات تصریح کرد: «ما باید آنچه را که می توانیم بهدست آوریم. مسیری که به توافق ۲۰۱۵ (برجام) منتهی شد، دیگر وجود ندارد. جنگ در اوکراین اثرات جانبی داشت. علاوه بر این، روسیه و چین دیگر اتحادیه اروپا را یک بازیگر بیطرف نمیبینند و مسکو یک اتحاد نظامی با تهران ایجاد کرده است. امروز، گروهی که توافقنامه ۲۰۱۵ را امضا کرد، بسیار قطبی شدهاند. آشکار است که دیگر بهعنوان یک بلوک واحد فعالیت نمیکند. هدف نهایی صلح، اجتناب از جنگ و جلوگیری از ظهور سلاحهای هستهای در ایران است.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پایان مصاحبه خود با نشریه فرانسوی لوموند، یکی از اهداف خود برای سفر به ایران را «بازیابی اعتماد از دسترفته» توصیف کرد و گفت: «به همکاران ایرانیام خواهم گفت که این کافی نیست که به جامعه جهانی بگوییم ما سلاح هستهای نداریم، تا شما را باور کنید. ما باید بتوانیم آن را تأیید کنیم.»/آسیا نیوز
دیدگاه خود را بنویسید