روزنامه آسیا- گفت‌وگوی آسیا با علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران درباره وضعیت ذخیره طلای کشور.

واردات شمش طلا در شرایط تحریم رشد بالایی داشته و ذخایر بانک مرکزی به شکل چشمگیری افزایش یافته است. واردات ۸۱ تن شمش طلا در ۱۰ ماه اول امسال و رشد ۳۰۰ درصدی نسبت به سال گذشته، حضور ایران در میان ۵ کشور اول جهان چین، هند، آمریکا و امارات در خرید طلا و کشف ۱۹۰ تن طلا در معادن طی ۸ سال اخیر، آمارهایی در این زمینه است.

علی‌رغم این آمارها، سوال اینجاست که چرا برخی، مدعی کاهش ذخایر کشور با ادعای گم شدن ۶۱ تن طلا شده‌اند؟! آیا واقعا این میزان طلا گم شده است؟!  

واقعیت این است که واردات طلا تنها توسط بانک ‌مرکزی صورت نمی‌گیرد و صادرکنندگان و مسافران نیز می‌توانند به‌صورت قانونی طلا وارد کنند. در گزارش یکی از فعالان رسانه‌ای که مدعی گم شدن ۶۱ تن طلا شد، تفاوت میزان طلای وارداتی و معامله‌شده توسط بانک مرکزی و طلای واردشده از سوی صادرکنندگان برای رفع تعهدات ارزی و طلایی که به‌صورت مسافری توسط مردم وارد کشور شده در نظر گرفته نشده است. نکته مهم دیگر اینکه بخشی از ۶۱ تن طلایی که در این گزارش آمده، جزئی از ذخایر بین‌المللی بانک مرکزی است و هیچ‌گاه به بازار عرضه نشده است. 

همچنین بخش قابل توجهی از طلای وارداتی جزء ۳۰۰  تن طلایی است که در حال حاضر به شکل سکه و جواهرآلات نزد مردم قرار دارد. بنابراین نتیجه می‌گیریم، اختلاف واردات طلای ثبت‌شده نزد گمرک با طلای عرضه‌شده توسط مرکز مبادله ارز و طلای بانک مرکزی کاملا طبیعی است و همانطور که اشاره شد، اشکال در عدم توجه به راه‌های مختلف واردات، عرضه و ذخیره طلا در کشور است. 

در همین بحث، به گفت‌وگو با علی سعیدی مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران نشستیم که در ادامه از نظرتان می‌گذرد:

* اگر ممکن است در ابتدا توضیحی درباره واردات طلا به کشور ارائه دهید؟

بر اساس اطلاعات گمرک در یازده ماه اول امسال، 81 تن شمش طلا وارد کشور شده است. مرکز مبادله ارز و طلا به‌صورت مداوم اطلاعاتش را در مورد شمش‌ها منتشر می‌کند. از این مقدار، 16 تن را مجموعه ما معامله کرده است. 4 تن هم به مصرف بازار برای ساخت مصنوعات رسیده است. از این مقدار، 61 تن باقی می‌ماند که در حقیقت به ذخایر بانک مرکزی اضافه شده است. 

چون دوستان در شبکه‌های اجتماعی این اطلاعات را نداشتند، در نتیجه اشتباه محاسباتی رخ داده و شایع کردند که این مقدار شمش طلا سرقت شده است! اصلا چنین چیزی نیست و کل این شمش‌ها در خزانه بانک مرکزی وجود دارد و به‌عنوان ذخایر بانک مرکزی در حوزه طلا ثبت شده و پشتوانه اقتصادی بسیار محکمی است و باعث شده که در سال جاری بیشترین مقدار خرید و افزایش ذخایر بانک مرکزی اتفاق بیفتد. آن اعدادی که عرض کردم، الان بنا بر تاریخ روز تغییر کرده است. 

*آیا ارقامی که بانک مرکزی اعلام می‌کند با احتساب تمام این دارایی‌های واردشده است؟ یعنی علاوه بر آن مقداری که متعلق به خود بانک است، با جمع ارقام کلی اعلام می‌شود؟

بله این رقم جمعی است. آن عددی که گمرک اعلام می‌کند، مقدار تمام واردات شمش طلاست که 16 تن آن در مرکز مبادله معامله شده است. 

*پس آیا شرکت‌ها موظفند از طریق مرکز مبادله اقدام کنند؟

آن‌ شرکت‌هایی که برای رفع تعهد صادراتی خودشان اقدام به واردات طلا می‌کنند، این مجوز را از بانک مرکزی دارند. چون هرکسی که در کار صادرات است موظف است تعهدش را به‌شکل ارز برگرداند، مگر مواردی را که بانک مرکزی تأیید کند. 

*یعنی این مجوز از سوی بانک داده شود که به‌دلیل محدودیت‌های ارزی، طلا وارد شود؟

بله درست است. بنابراین، این شرکت‌ها می‌توانند طلا وارد کنند و جزء مجموع طلایی می‌شود که امسال به کشور وارد شده است و به‌شکل مناسب و چشمگیری ذخایر طلای کشور را افزایش داده و پشتوانه اقتصادی بسیار خوبی فراهم کرده است. 

*یعنی این طلای وارداتی را ذیل همان 16 تن مرکز مبادله باید درنظر گرفت؟

خیر، بلکه آن 16 تن ذیل آن است. از 81 تن طلای وارداتی، 16 تن در مرکز مبادله معامله شده، 4 تن به بازار رفته و 61 تن را بانک مرکزی خریده است. این دارایی بانک مرکزی است. یعنی همان رقمی که مدعی شده‌اند که سرقت شده، در خزانه بانک مرکزی است./آسیانیوز