روزنامه آسیا-وزیر امور خارجه آمریکا ضمن رد حق غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران، تأکید کرد که در صورتی که ایران به دنبال برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز باشد، باید اورانیوم غنی‌شده را خریداری و وارد کند.

به گزارش ایسنا، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ضمن رد حق ایران برای غنی‌سازی اورانیوم، ادعا کرد: «اگر ایران به دنبال برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز باشد، می‌تواند اورانیوم غنی‌شده را خریداری کرده و وارد کند. ایران حق غنی‌سازی اورانیوم را نخواهد داشت.»

او در گفت‌وگو با رسانه «فری پرس» (Free Press) افزود: «ایران تمایل خود را برای گفت‌وگو نشان داده است. ما آماده‌ایم با آن‌ها گفت‌وگو کنیم. اگر ایران خواهان برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز باشد، می‌تواند آن را داشته باشد، اما همچون بسیاری از کشورهای دیگر، باید مواد غنی‌شده را وارد کند.»

روبیو در پاسخ به سوالی درباره خواسته «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا، برای مذاکره با ایران و تفاوت توافق احتمالی میان تهران و واشنگتن با برجام، ادعا کرد: «توافق قبلی به دلایل مختلفی بد بود. در ازای محدودیت‌های غنی‌سازی که در هر مقطع زمانی می‌توانست به تولید سلاح هسته‌ای منجر شود، تحریم‌ها علیه ایران به طور فوری و کامل لغو شد.»

این ادعا درحالی است که آمریکا هرگز همه تحریم‌های خود علیه ایران را لغو نکرد و این توافق به راحتی توسط ترامپ و تصمیم او برای خروج یکجانبه از برجام نقض شد.

با این وجود، وزیر خارجه آمریکا مدعی شد: «ما به آن‌ها امتیازات دائمی در ازای امتیازات موقت دادیم.»

او که به داشتن سیاست‌های جنگ‌طلبانه علیه ایران مشهور است، در ادامه افزود: «ما جنگ نمی‌خواهیم. ما نمی‌خواهیم شاهد جنگ باشیم. ترامپ رئیس‌جمهوری نیست که برای آغاز جنگ اقدام کند. همانطور که او به صراحت گفته است، ایران قرار نیست سلاح هسته‌ای داشته باشد و او تمام حق خود را برای جلوگیری از وقوع این امر محفوظ می‌دارد، اما ترجیح می‌دهد که چنین اتفاقی نیفتد. او ترجیح می‌دهد که نیازی به توسل به نیروی نظامی، نه از سوی ما و نه از سوی هیچ‌کس دیگر نباشد. او تمایل دارد که این مسئله از طریق مذاکرات حل شود.»

روبیو تصریح کرد: «ایرانی‌ها برای گفت‌وگو تمایل نشان داده‌اند. ما با آن‌ها گفت‌وگو خواهیم کرد. اگر فرصتی برای صلح وجود داشته باشد، ما از هر فرصتی برای موفقیت در حل این چالش از طریق روش‌های مسالمت‌آمیز استفاده خواهیم کرد، اما اولویت‌های ما ثابت خواهند ماند. من نمی‌خواهم شاهد جنگی با ایران باشم. رئیس‌جمهور ترامپ نیز قطعاً خواستار آن نیست.»

و در پاسخ به سوالی درباره «توانایی آمریکا برای نابودی تأسیسات هسته‌ای ایران»، او ادعا کرد: «من نمی‌خواهم وارد جزئیات تمام گزینه‌ها بشوم. کافی است بگویم که من معتقدم ایالات متحده گزینه‌هایی دارد، اما ما هرگز نمی‌خواهیم به آن مرحله برسیم. واقعاً نمی‌خواهیم که به چنین وضعیتی برسیم. ما در شرایطی نیستیم که ایران را تهدید کنیم. رئیس‌جمهور آمریکا هرگز با وعده آغاز جنگی جدید کارزار انتخاباتی خود را رهبری نکرد.»

با هر نوع توافقی با ایران فاصله زیادی داریم

 وزیر امور خارجه آمریکا افزود: «ما با هر نوع توافقی با ایران فاصله زیادی داریم. ما تشخیص می‌دهیم که این روند دشوار و سخت است. اغلب اوقات، متأسفانه، دستیابی به صلح سخت است. اما ما متعهد به دستیابی به یک نتیجه مسالمت آمیز هستیم که برای همه قابل قبول باشد. ممکن است امکان‌پذیر نباشد، ما نمی‌دانیم. ما می خواهیم به یک راه حل مسالمت آمیز دست پیدا کنیم و به هیچ چیز دیگری متوسل نشویم و درباره راه‌های جایگزین حتی گمانه‌زنی نکنیم.»

او در پاسخ به سوالی درباره خطرات هرگونه اقدام نظامی علیه ایران و تبدیل آن به جنگی تمام عیار در سراسر منطقه که «می‌تواند به کشتار هزاران آمریکایی و از بین رفتن میلیاردها دلار سرمایه آمریکا» منجر شود، گفت: «ما در شرایطی قرار داریم که هرگونه اقدام نظامی در خاورمیانه ممکن است به جنگی تمام عیار تبدیل شود. باید اذعان کنیم که شرایط به شدت پیچیده خواهد بود.»

روبیو با اذعان به توانایی نظامی ایران، اظهار داشت: «ایران به دلیل لغو تحریم‌ها در دوره اوباما، میلیاردها دلار برای توسعه قابلیت‌های نظامی خود هزینه کرده است که به عنوان مثال، اکنون شاهد استفاده از آن در اوکراین هستیم. آیا ایالات متحده قادر به مقابله با همه این مسائل است؟ قطعاً بله. اما نکته این است که این موضوع اکنون بسیار پیچیده‌تر از ده یا پنج سال پیش است. به همین دلیل، ما امیدواریم که از وقوع چنین شرایطی جلوگیری کنیم.»

او افزود: «این پیچیدگی‌ها باعث شده که ترامپ همچنان به راهکار مسالمت‌آمیز پایبند باشد. هرچند او حق دارد از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری کند، اما در نهایت هدف او صلح است.»

در ادامه، روبیو با اشاره به جنگ اوکراین، خواستار پایان هرچه سریع‌تر آن شد./آسیانیوز