روزنامه آسیا- وضعیت اقتصادی و بحرانهایی که امروز با آن مواجه هستیم، بیتردید محصول روندی است که در سالهای گذشته طی شده است. در همین زمینه، حسین عبدهتبریزی، اقتصاددان درباره اینکه از چه زمانی روند توسعه در ایران متوقف شده است، میگوید: «ضربه دولت نهم خیلی کاری بود و ما از آن زمان دیگر نتوانستیم مسیر نزولی را برگردانیم. به هر یک از مولفههای اقتصادی که نگاه میکنیم، از زمان دولت نهم دیگر به سمت مثبت حرکت نکرده است.»
وی در گفتوگو با خبرآنلاین و در پاسخ به این پرسش که اگر مسیری را که در دهه ۸۰ طی کردیم، ادامه میدادیم، امروز شبیه چه کشوری بودیم؟ گفت: «در سالهای ۸۴ و ۸۵ از نظر درآمد ملی از ترکیه و عربستان عقبتر نبودیم. اگر ما با همان نرخهای رشد ۵ درصد و ۶ درصد دولت هشتم حرکت میکردیم، الان قطعاً در حد ترکیه بودیم، البته عربستان حرکتهای دیگری در این اواخر کرده است. درآمد سرانه این کشورها الان بسیار افزایش یافته است و عربستان و ترکیه توانستهاند وضعیتشان را بهتر کنند. فکر میکنم درآمد سرانه ما نسبت به سال ۸۶ در بهترین شهرهای کشور حداقل ۳۰ تا ۴۰ درصد تضعیف شده است.»
وی در ادامه افزود: « البته اوضاع در ۴ یا ۵ سال اخیر بدتر شده، زیرا درآمد نفتی هم کاهش پیدا کرده است. البته نرخ تورم را نمیشود یک دفعه پایین آورد، مگر اینکه اقتصاد به منابع عظیمی برسد و مثلاً درآمدهای ارزی عمدهای نصیب کشور شود. اما چرا نمیشود تورم را یکباره کاهش داد؟ چون آنگاه مجبور میشویم اقتصاد را تعطیل کنیم. اگر آقای فرزین به بانکها بگوید دیگر هیچ وامی ندهید، البته تورم آرام میگیرد، اما باید بپذیرد که اقتصاد دائما کوچکتر شود. از آن طرف بعد از مدتی، بخش عرضه آسیب میبیند و تورم طرف عرضه را خواهیم داشت. ممکن است در کوتاهمدت بشود اقتصاد را بست و بهبود نسبی در نرخ تورم ایجاد کرد، اما در بلندمدت اقتصاد سخت آسیب میبیند.»
این کارشناس اقتصادی در ادامه تأکید کرد: «تورم باید بهآرامی پایین آورده شود. برای مثال، تورم در ترکیه از ۷۰ درصد تا ۴۸ درصد پایین آمده است. در اقتصاد ایران هم اگر در طول سه چهار سال منابع داشته باشیم، میتوانیم نرخ تورم را پایین بیاوریم. عامل اصلی بالا رفتن تورم در کشور، ناترازی بودجه است. بنابراین باید کسریهای بودجه و فرابودجه کاهش یابد.»
وی در ادامه درخصوص امکان کاهش روند تورم اظهار داشت: «پیشبینیهای رسمی با توجه به بودجه ۱۴۰۴ برای نرخ تورم حدود ۳۷ درصد است. پس دولت هم چندان امیدوار نیست که بتواند نرخ تورم را با سرعت پایین بیاورد، چون منابعی ندارد. حالا اگر سختگیریهای ترامپ هم بیشتر شود، کسریها هم بزرگتر میشود، چون ایران بهسرعت نمیتواند کسری بودجه را کاهش دهد. وقتی ۹۰ درصد بودجه دستمزد، یارانه و کمک به صندوقهای بازنشستگی میباشد، چطور میشود کسری بودجه را کم کرد؟ آن هم در شرایطی که دستمزدهای حداقلی به مردم داده میشود.»
این اقتصاددان عنوان کرد: «هر کس الان دستمزد میگیرد، راضی نیست، نمیشود هزینههای نیروی انسانی را پایین آورد، دولت ابزار زیادی ندارد و باید دنبال راهکارهایی برود که درآمد دولت را بهبود میبخشد. آن راهکارها هم دیگر همه میگویند که خلاصه میشود در دو مسئله: حکمرانی بهتر و مناسبات بینالمللی بهتر.»/آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید