روزنامه آسیا-طوفان 100 روزه‌ای که ترامپ در اقتصاد جهان برپا کرد، همچنان بازارها را چشم‌انتظار نگاه داشته است و معلوم نیست با پایان تعلیق تعرفه‌های او، آیا کشورهای دوست و متحد او می‌توانند به تعاملی با او برسند یا خیر؟ با این‌همه چین از این قاعده مستثنی است و می‌توان دورنمای بلندمدت اقتصاد جهان را تحت سیطرۀ جنگی تجاری میان ایالات متحده و چین ترسیم کرد.

بحرانی که اقتصاد جهان به‌واسطه سیاست تقابل‌گرانه آمریکا با آن مواجه شده، ممکن است اقتصاد جهان را به رکودی تاریخی بکشاند و در این میان، بانی این وضعیت نیز متضرر خواهد شد. طبق نظرسنجی رویترز، اکثر اقتصاددانان معتقدند که خطر رکود اقتصادی جهانی در سال جاری بسیار بالا رفته و تعرفه‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به فضای کسب‌وکار آسیب رسانده است.

سه ماه پیش، گروهی از اقتصاددانان که نزدیک به ۵۰ اقتصاد را پوشش می‌دادند، انتظار داشتند که اقتصاد جهانی با سرعتی قوی و ثابت رشد کند، اما تلاش ترامپ برای تغییر شکل تجارت جهانی با اعمال تعرفه بر تمام واردات آمریکا، بازارهای مالی را با شوک مواجه کرده و تریلیون‌ها دلار از ارزش بازار سهام را از بین برده و اعتماد سرمایه‌گذاران به دارایی‌های آمریکا، از جمله دلار، به‌عنوان پناهگاه امن را نیز متزلزل کرده است. در حالی که ترامپ سنگین‌ترین تعرفه‌های اعمال شده بر تقریبا همه شرکای تجاری را برای چند ماه به حالت تعلیق درآورده است، اما همچنان تعرفه ۱۰ درصدی و همچنین تعرفه ۱۴۵ درصدی بر چین، بزرگترین شریک تجاری آمریکا، پابرجاست.

جیمز روسیتر، رئیس استراتژی کلان جهانی در شرکت TD Securities معتقد است: «در حال حاضر، برای شرکت‌ها سخت است در حالی که نمی‌دانند تعرفه‌های متقابل چیست. آن‌ها به ماه جولای فکر کنند، چه برسد به اینکه برای آینده برنامه‌ریزی کنند؛ منظورم این است که مشخص نیست آینده چه شکلی خواهد بود.»

از سوی دیگر، بر اساس نظرسنجی رویترز، هیچ یک از ۳۰۰ اقتصاددان شرکت‌کننده در نظرسنجی نگفته‌اند که تعرفه‌ها تاثیر مثبتی بر احساسات تجاری داشته‌ و پاسخ ۹۲ درصد آنان «منفی» بوده است. تنها هشت درصد اعلام کردند که نظری «خنثی» دارند. سه چهارم این اقتصاددانان، پیش‌بینی رشد جهانی خود را برای سال ۲۰۲۵ کاهش دادند و میانگین نرخ مورد پیش‌بینی را از سه درصد در نظرسنجی ژانویه، به ۲.۷ درصد رساندند.

گفتنی است، صندوق بین‌المللی پول نیز این پیش‌بینی را کمی بالاتر و  رقم ۲.۸ درصد اعلام کرد. اقتصادهای مورد بررسی نیز روند مشابهی را نشان دادند و پیش‌بینی‌های میانه برای ۲۸ اقتصاد از ۴۸ اقتصاد مورد بررسی، کاهش یافت. در میان سایر اقتصادها، برای ۱۰ اقتصاد، دیدگاه اجماع بدون تغییر ماند و برای ۱۰ اقتصاد، ازجمله آرژانتین و اسپانیا، این دیدگاه کمی ارتقا یافت که عمدتا بر اساس تحولات داخلی بود. در نظرسنجی رویترز و در پاسخ به سوالی در مورد خطر رکود جهانی در سال جاری، ۶۰ درصد یا ۱۰۱ نفر از ۱۶۷ اقتصاددان، گفته‌اند که این خطر زیاد یا بسیار زیاد است. 

تیموتی گراف، رئیس استراتژی کلان اروپا، خاورمیانه و آفریقا در شرکت State Street گفته است: «در شرایط بسیار دشواری می‌توان نسبت به رشد اقتصادی خوش‌بین بود. پیش‌بینی می‌شود پیشرفتی که بانک‌های مرکزی طی چند سال گذشته در مهار بدترین موج تورم جهانی در دهه‌های اخیر، با افزایش سریع نرخ بهره داشته‌اند، به دلیل تعرفه‌ها که اقتصاددانان موافقند تورم‌زا هستند، متوقف شود.»/آسیانیوز