روزنامه آسیا- شامگاه پنجشنبه ۲۷ دی ماه ۱۴۰۳ نشست شاهنامه‌پژوهی تخصصی با حضور شاهنامه‌پژوهان و جمعی از شعرا، ادبا و فعالان فرهنگی کشور در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.

این نشست با حضور استاد دکتر محمد رسولی، شاهنامه‌شناس و دانش‌آموخته حقوق سیاسی تشکیل شد و در آن مسائل  بسیار مهمی از شاهنامه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در نشست اخیر تاریخ ایران در دوره منوچهر پیشدادی واکاوی شد و موضوع واگذاری بخشی از شرق ایران توسط منوچهر شاه به زال، به روش علمی و حقوقی تشریح شد و رازهای نا گفته‌ای از شاهنامه که تاکنون بیان نشده بود، آشکار گردید.

محمد رسولی، حقوقدان در توضیح این قسمت شاهنامه گفت: «با روش‌های علمی میان رشته‌ای متوجه می‌شویم، کشور ما ایران در آن دوره از نظر شکل دولت، که در دانشگاه های امروز در قالب درس «اشکال دولت و کشور» تدریس می‌شود، کشوری تک بافت یعنی دولت بسیط، اما از نوع تکبافت پیچیده بوده است. ویژگی‌های چنین دولتی در حقوق عمومی و علوم سیاسی عبارت است از:

۱. اعمال قدرت سیاسی توسط دولت مرکزی

۲. وجود یک قانون اساسی برای کل کشور پهناور آن روز ایران‌زمین

۳. وجود انواع وحدت، یعنی وحدت ساختار، وحدت جماعت (شمول تصمیمات فرمانروایان بر کلیه گروه‌های انسانی به طور تساوی)، وحدت سرزمین (تبعیت سراسر قلمرو کشور از قدرت دولت به‌طور یکسان و کامل.»

این شاهنامه‌شناس و حقوقدان افزود: «از توجه به شاهنامه که کتاب روایتگر تاریخ ایران است، به خوبی دریافته می‌شود که همیشه و همچنان مناسب‌ترین شکل دولت (به معنای اعم دولت)  برای ایران، نوع یکپارچه و متمرکز آن است و ایرانیان ده هزار سال است با این روش مناسب به بقای خود ادامه داده و به رشد تمدن بشری کمک شایانی نموده‌اند.»

در این نشست سایر پژوهندگان نیز نظر خود را ارایه دادند. گفتنی است نشست‌های شاهنامه‌پژوهی تخصصی هر ماه یک بار به همت مؤسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم برگزار می‌شود.