آسیانیوز- بیتردید حوزه رمزارزها در این سالها چنان حاکمیت خود را تثبیت کرده است که نمیتوان آن را نادیده گرفت و هرچند هنوز این عرصه، پرریسک و پرنوسان است، اما دولتها نمیتوانند نسبت به آن بیتفاوت باشند. با اینهمه این بازار همچون شمشیری دولبه است که تنها با تدوین قوانینی روشنگر، میتوان جلوی عوارض منفی آن نظیر پولشویی و فرار مالیاتی را گرفت.
در همین راستا، هیأت عالی بانک مرکزی سند «چارچوب سیاستگذاری و تنظیمگری بانک مرکزی در حوزه رمزپولها» را تصویب کرد. به گزارش آسیا، با عنایت به وظایف قانونی بانک مرکزی در حوزه تنظیمگری رمزپولها، به استناد مواد ۴، ۲۴، ۵۹ و ۶۴ قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی، سند پیشنهادی بانک مرکزی باعنوان «چارچوب سیاستگذاری و تنظیمگری بانک مرکزی در حوزه رمزپولها» در هیأت عالی بانک مرکزی، با موافقت تمامی اعضا به تصویب رسید.
* حاکمیت باید رمزداراییها را به رسمیت بشناسد
در همین بحث، سید امیر سیاح، سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی معتقد است: «حاکمیت باید رمزداراییها را آزاد کند و به رسمیت بشناسد و برای آن خطوط زرد و قرمز تعیین کند. با این اقدام فعالیتهای اقتصادی زیرزمینی روی زمین آمده و مشاهدهپذیر میشود و حاکمیت میتواند از آنها مالیات بگیرد. اولین کاری که در زمینه رمزارز باید انجام شود این است که سیاستگذاری شود تا نگاه و مسیر در آینده روشن شود.»
سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی که در رویداد ملی ارز دیجیتال سخن میگفت، بیان کرد: «در شورای عالی فضای مجازی تلاش میکنیم نگاه حکومت به کسبوکارهای دیجیتال را امنیتیزدایی کنیم؛ چرا که رمزداراییها فرصتهای بالقوهای دارند. در مقابل تهدیدات و خطراتی هم دارد و ممکن است در پولشویی و قاچاق به کار گرفته شود. اما منافع بزرگی هم دارد و میتواند تأمین مالی کند.»
به گفته سیاح، رمزداراییها برای جمعآوری پول از مردم و هدایت آن به سمت تولید ایجاد فرصت کرده است. وی عنوان کرد: «راهبرد حکومت راجع به بلاک چین و رمزداراییها باید این باشد که کشور منفعت ببرد و خطرات آن هم مهار شود.»
* حرکت بازار سرمایه به سمت ابزارهای رمزدارایی
از سوی دیگر، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: «بازار سرمایه باید با توکنسازی به سمت ابزارهای رمزدارایی حرکت کند. بدترین استراتژی، نادیده گرفتن پدیدههای نو یا ممنوع کردن آن است و متخصصان پولی و مالی باید با کمک سازمان بورس و بانک مرکزی، رمزارزها را مدیریت کنند.»
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در بخشی از سخنانش گفت: «باید مشخص شود رمزارز چه نوع پولی است تا بانک مرکزی بتواند قوانین متناسب را تعیین کند. با رمزارزها، علاوه بر نگاه پولی، باید با نگاه دارایی و اوراق مالی نیز مواجه شد، چنانکه در حوزه نظری و تئوریک بحثهای زیادی در این باره مطرح است.»
صیدی با اشاره به اینکه بر اساس قانون بازار اوراق بهادار (مصوب اول آذر ۱۳۸۴)، باید اوراق بهادارسازی دارایی انجام شود، توضیح داد: «ارزشگذاری در فناوری بلاکچین و تعیین آن بسیار مهم است، برخی اعتقاد دارند رمزارز اصلا دارایی نیست، اما امروز رمزارز خود را به عنوان دارایی تحمیل کرده است، اما نکته مهمی که مطرح میشود این است که زنجیره ایجاد شده که مبتنی بر منطبق ریاضی است و رمرزارز بر پایه آن ایجاد میشود، چقدر قابل ارزشگذاری است تا بتوان اوراق آن را در بازار ارزشگذاری کرد.»
وی ادامه داد: «طبعا برای این مسئله باید صندوق تعریف شود و مجوزهای لازم داده شود تا صندوقها در رمزارز و رمزدارایی حضور داشته باشند که در این میان، شروع این موضوع با توکنسازی خواهد بود که روش درستتری است. به بیانی دیگر، دارایی وجود دارد و ارزش دارد، فقط باید توکنایز شود و کمکم به سمت ابزارهای رمزدارایی برویم. مرز نگاه پولی و نگاه دارایی در رمزارز بسیار باریک بوده و باید با نگاه جامع به این فناوری نگاه کرد. متخصصان پولی و مالی با کمک سازمان بورس و بانک مرکزی باید این مسئله را مدیریت کنند.»
دیدگاه خود را بنویسید