روزنامه آسیا-در شرایطی که مسئله کم‌آبی، یکی از موضوعات مهمی است که نیازمند کاربست طرح‌ها و برنامه‌های علمی و عملی است، گاه برخی اظهارات نادرست و نسنجیده از سوی برخی مدیران مطرح می‌شود که غیرعلمی و حتی غیرعملی است. به‌عنوان مثال، گاهی اظهاراتی درباره انتقال آب از دریای عمان به مناطق مرکزی کشور و حتی تهران مطرح می‌شود، بدون آن‌که عواقب و عوارض و امکان آن در نظر گرفته شود. در همین خصوص، رئیس هیأت مدیره فدراسیون صنعت آب گفت: «اظهاراتی مبنی بر انتقال آب از دریا به پایتخت از سوی یک مقام مسئول، باعث می‌شود شهروند تهرانی مضیقه آبی تهران را درک نکند و هیچگاه درک نخواهد کرد که تهران آب ندارد.»

رضا حاجی‌کریم در گفت‌وگو با ایلنا، درباره اظهاراتی مبنی بر انتقال آب دریای عمان به تهران اظهار داشت: «قطعا، عرفا و منطقا انتقال آب از دریا به تهران چیزی جز آسیب به امنیت آبی، امنیت غذایی، بهداشتی، اقتصادی شهر تهران و کشور نیست، هر ۴۰۰ کیلومتر انتقال آب به ازای هر متر مکعب یک دلار هزینه دارد، فاصله تهران تا دریای عمان حدود ۱۴۰۰ کیلومتر است، یعنی هر متر مکعب آب با نرخ ۵ تا ۶ دلار آب به تهران می‌رسد ما چگونه می‌توانیم آب را با متر مکعبی ۵ دلار به شهروند تهرانی بفروشیم؟»

وی ادامه داد: «موضوع دیگر این‌که تجربه خط انتقال یزد نشان داد که وقتی آب یک شهر را با خط لوله به منطقه دیگر منتقل کنیم، یک راهکار ناپایدار است و با کوچکترین تداخلی مدت‌ها آب منطقه را دچار اختلال و قطعی می‌کند و اگر تبعات این کار ادامه پیدا کند، به سخره گرفتن امنیت آبی کشور است. به عبارت دیگر این‌که آب را با خط لوله از یک سوی کشور به سمت دیگر ببریم، بیشتر شبیه جوک است.»

رئیس هیأت مدیره فدراسیون صنعت آب گفت: «تهران دقیقا یک میلیارد و ۹۷۰ میلیون متر مکعب حقابه کشاورزی دارد. اگر ۱۰ درصد این میزان را صرفه‌جویی کنیم یا بهینه‌سازی کرده و کشت را تغییر دهیم، ۱۹۰ میلیون متر مکعب آب ذخیره می‌شود. حال سؤال این است که چند میلیون متر مکعب آب از جنوب وارد تهران می‌کنیم؟ اظهاراتی مبنی بر انتقال آب از دریا به پایتخت باعث می‌شود شهروند تهرانی هیچگاه درک نکند که تهران آب ندارد.»

وی در بخش دیگری از سخنانش بیان داشت: «این آبی که در شبکه تهران جاری است، تجاوز به حریم طبیعت است و از مناطق دیگر آب را دریغ کرده و در تهران تبدیل به فاضلاب می‌کنیم. وقتی استاندار چنین اظهاراتی دارد، شهروند تهرانی به این فکر می‌کند که اگر همین آب هم تمام شود، دولت آب را از جنوب کشور تأمین می‌کند. ما این ضربه و خیانت را یک بار با سدسازی با کاربری کشاورزی به کشور وارد کرده‌ایم. اجازه ندهیم تکرار شود، ما کشاورز  را از چرخه مدیریت آب حذف و دولت را جایگزین و به کشاورز اعلام کردیم که دولت به عنوان فعال مایشاء آب؛ آن را به زمین کشاورزی منتقل خواهد کرد و به کشاورزی که هزاران سال آب را از طریق میرآب و با یک ساختار سنتی و کارآمد مدیریت می‌کرد؛ اعلام کردیم نباید نگران باشد آب در سدها وجود دارد و دولت تامین خواهد کرد اجازه ندهیم این سیکل در شهرها هم تکرار شود.»

حاجی‌کریم در ادامه تصریح کرد: «حتی اگر به فرض محال پروژه انتقال آب از عمان به تهران شدنی باشد هزینه احداث و نگهداری این خطوط انتقال از کجا تامین می‌شود؟ کشوری که به قیمت دو سال گذشته ۱۶۰۰ میلیارد تومان پروژه نیمه‌تمام آبی دارد و بودجه بخش آب ۳۰ همت است و ۴۰ سال طول می‌کشد تا همین پروژه‌ها تمام شود چرا حرفی بزنیم که تبعات آن دامن بخش آب را بگیرد؟»

وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وضعیت تأمین آب در تهران خاطرنشان کرد: «نکته امیدوارکننده و در عین حال تأسف‌برانگیز برای تهران این است که هیچوقت در تهران مشکل تأمین آب برنمی‌خوریم، اما قیمت تأمین این آب مهم است. وزارت نیرو اکنون در نظر دارد ۹۰ حلقه چاه بالای ۲۵۰ متر در تهران حفر کند تا آب شهروند تهرانی را تامین کند، اما با این کار ریسک فرونشست را چندین برابر می‌کنیم، آبخوان‌ها را از دست می‌دهیم، تا پایان سال گذشته ۱۵۵ میلیارد متر مکعب به آبخوان‌های کشور بدهکار بوده‌ایم و با حفر این چاه‌ها بدهی را بیشتر می‌کنیم.»/آسیا نیوز