دکتر مهدی کریمی تفرشی
یکسوم از کل مواد غذایی تولیدشده در دنیا در سیستمهای مصرف و تولید و توزیع غذا از بین میرود و هزینه زیادی را بر اقتصاد دنیا تحمیل میکند. برآوردهای فائو نشان میدهد سالانه ۱.۳میلیارد تن غذا در جهان هدر میرود که ۳۵میلیون تن از این رقم معادل ۲.۷درصد در ایران دور ریخته میشود.
بر اساس این آمار 30 درصد غلات، 20 درصد لبنیات، 35 درصد ماهی و غذاهای دریایی، 45 درصد میوه و سبزی، 20 درصد دانههای روغنی و 20 درصد گوشت تولیدی جهان به هدر میرود. گزارش های فائو تأکید میکند که در جهان 900 میلیون نفر از گرسنگی رنج میبرند که با ضایعات ۱.۳ میلیارد تنی غذا میتوان 800 میلیون نفر از گرسنگان را سیر کرد و تقریبا گرسنگی در جهان را ریشهکن کرد.
ارزش مواد غذایی که هرساله هدر میرود، بالغ بر یک هزار میلیارد دلار آمریکاست که ۶۸۰ میلیارد دلار از آن در کشورهای صنعتی و توسعهیافته و بقیه در کشورهای در حال توسعه هدر میرود. میزان هدررفت مواد غذایی در کشورهای صنعتی و توسعهیافته دنیا در سالهای اخیر بهطور متوسط برابر با ۲۲۲ تا ۲۳۰ میلیون تن در هر سال بوده است. در آمریکا که در زمره بزرگترین هدردهندگان مواد غذایی در جهان است هدررفت مواد غذایی ارگانیک بیش از مواد غذایی و کشاورزی غیرارگانیک است.
سرانه هدررفت مواد غذایی در اروپا و آمریکای شمالی ۹۵ تا ۱۱۵ کیلوگرم در سال است، در حالیکه مصرفکنندگان در کشورهای جنوب صحرای آفریقا، جنوب و جنوب شرقی آسیا و دیگر کشورهای دنیا بهطور متوسط ۶ تا ۱۱ کیلوگرم مواد غذایی در هر سال هدر میدهند. بیشترین میزان هدررفت مواد غذایی در دنیا در فرآیند تولید تا رسیدن به دست خردهفروشان اتفاق میافتد و هدررفت مصرفکنندگان سهم بسیار کمی نسبت به هدررفت در فرآیند تولید و توزیع دارد.
در کشورهای در حال توسعه دنیا ۴۰ درصد از هدررفت مواد غذایی بعد از برداشت محصول و در دوره فرآوری اتفاق میافتد، در حالی که در اقتصادهای صنعتی و توسعهیافته بیش از ۴۰ درصد از هدررفت مواد غذایی در فرآیند خردهفروشی و مصرف اتفاق میافتد. در کشورهای در حال توسعه هدررفت غذا در مراحل اولیه زنجیره ارزش غذایی اتفاق میافتد و دلیل اصلی این هدررفت را میتوان محدودیتها و ضعفهای فنی و مدیریتی و مالی در این کشورها دانست. کاش به خاطر داشته باشیم عملکرد امروز ما در قبال جامعه و محیط زیست ضامن امنیت، آرامش و زندگی سالم برای فرزندانمان است.
دیدگاه خود را بنویسید