روزنامه آسیا-28 فروردین‌ماه، نشست تخصصی شاهنامه‌پژوهی در آخرین پنجشنبه ماه و در خانه اندیشمندان علوم انسانی با حضور دکتر محمد رسولی، شاهنامه‌شناس نواندیش و دیگر شاهنامه‌پژوهان و علاقمندان برگزار شد.

در این نشست تخصصی، تاریخ ایران در دوره منوچهریان مورد بررسی قرار گرفت و به اقتضای ابیات خوانش‌شده در این نشست که علاقه و محبت ایجادشده بین زال و رودابه را روایت می‌کرد، بحث ازدواج در شاهنامه مطرح شد. دکتر رسولی، شاهنامه‌شناس و حقوقدان، پرده از یکی از رازهای حقوقی و اجتماعی شاهنامه برداشت. 

وی گفت: «در فقه و حقوق ما که متأثر از باورهای ایران پیش از اسلام هم هست، ازدواج و عقد نکاح عقد غیرتشریفاتی است که با ایجاب از سوی زن و قبول از سوی مرد واقع می‌شود. این نکته مهم حقوقی و فقهی به‌درستی در شاهنامه دیده می‌شود و از جمله و به‌طور مشخص در همین داستان زال و رودابه شاهد هستیم که این رودابه است که آغازگر ارائه‌دهنده پیشنهاد وصلت است و در داستان رستم و تهمینه هم، تهمینه به رستم پیشنهاد ازدواج می‌دهد.»

 رسولی افزود: «در عقد نکاح رستم ایراد می‌گیرند که چطور برای ازدواج رستم و تهمینه عاقد و روحانی وجود نداشته است؟ در پاسخ باید گفت اصولا آن‌چه که در عرف امروز به‌عنوان عاقد شناخته می‌شود، عاقد نیست، بلکه وکیل است. بدیهی‌ست هر اصیلی بدون وکیل می‌تواند عقد منعقد نماید. پس وجود و حضور وکیل در عقد الزامی نیست، لذا ازدواج رستم و تهمینه درست و مشروع بوده است.»

دکتر پیدا، استاد ادبیات در دانشگاه و دبیر این نشست نیز نکاتی ادبی از بیت‌های خوانده‌شده را توضیح داد. استاد سیدمحمدرضا رضوی، کارشناس ادبیات و خالق اثر ماندگار «آوای نامورنامه» نکاتی را برای خوانش صحیح شاهنامه بیان نمود. دکتر نصیری با استناد به یک بیت از ابیات خوانش‌شده در این نشست به نکات علمی پیچیده و شگفت‌انگیز در شاهنامه اشاره کرد. 

از دیگر فعالان فرهنگی و شاهنامه‌پژوهان حاضر در این نشست می‌توان از سرکار خانم‌ها امیدیان، گلسرخی، احمدی، آذرنوش، نیکو‌ قلمی و آقایان حسینی و... یاد کرد. در انتهای این نشست پربار علمی، رسولی طی سخنان کوتاهی از اهمیت بسیار شاهنامه سخن گفت و بیان داشت: «در شاهنامه آن‌قدر مسائل علمی و حکمی وجود دارد که اگر شخصی همه عمر خود را صرف شاهنامه‌پژوهی نماید، باز هم نمی‌تواند همه دانستنی‌های شاهنامه را بداند.»

گفتنی است مؤسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم در آخرین پنجشنبه هر ماه نشست تخصصی شاهنامه‌پژوهی را در خانه اندیشمندان علوم انسانی با حضور استادان برتر شاهنامه‌پژوه برگزار می‌نماید./آسیا نیوز