آسیانیوز- کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: امروز جبهه قدرتمندی از گفتمان مقاومت در سراسر جهان شکل گرفته است. شرایط به گونه‌ای است که پناه بردن به قطعنامه و عقب‌نشینی از جنوب لبنان، همان‌طور که بسیاری از وزرای کابینه رژیم و شخصیت‌های سیاسی و نظامی این رژیم اعلام کرده‌اند، نشان‌دهنده شکست نتانیاهو در برابر حزب‌الله است. در نوار غزه نیز هیچ‌یک از اهداف اعلام‌شده محقق نشده است و این شرایط به وضوح غروب حاکمیت سیاسی نتانیاهو را به تصویر می‌کشد حتی وقایع اخیر در سوریه هم او را از این وضعیت نجات نخواهد داد.

اصغر زارعی کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با ایلنا، درباره تاثیر آتش‌بس لبنان در منطقه و تحولات خاورمیانه، گفت: آوارگانی که به مناطق شمالی و مرکزی لبنان کوچ کرده بودند، در حال بازگشت هستند و دولت پیشبرد امور لبنان، به رهبری آقای نجیب میقاتی، با برقراری این آتش‌بس موافقت کرده است. این پیروزی و دستاورد بزرگی برای حزب‌الله به شمار می‌آید که توانسته در مدت تقریباً ۱۳ تا ۱۴ ماه، با مقاومت جانانه خود و جنگ زمینی حدود ۶۰ روزه، بار دیگر دشمن را وادار به پذیرش آتش‌بس کند، بدون اینکه هیچ‌گونه دستاوردی به دست آورد. در ابتدا تصور می‌شد که با شهادت فرماندهان و رهبری حزب‌الله، این جریان شکست خورده و می‌تواند با حجم بسیار بیشتری از آتش‌بار به مناطق سرزمین‌های شمالی خود حمله کند، اما با مقاومت حزب‌الله مواجه شد.

سرنوشت سرزمین‌های اشغالی به سرنوشت نتانیاهو گره خورده است

وی ادامه داد:‌ در روزهای اخیر، بی‌سابقه‌ترین تهاجمات و حملات حزب‌الله باعث شد که بیش از چهار میلیون نفر از شهروندان بی‌هویت این رژیم در شهرک‌ها و شهرهای بزرگ به پناهگاه‌ها پناه ببرند. امروز، حدود ۶۱ درصد از سرزمین‌های اشغالی معتقدند که دولت فاسد نتانیاهو در پیشبرد عملیات نظامی علیه حزب‌الله و حماس شکست خورده و نتوانسته به اهداف خود دست یابد. نتانیاهو به منظور حفظ قدرت، سرنوشت سرزمین‌های اشغالی را با سرنوشت خود گره زده است و تداوم این شرایط می‌تواند به فروپاشی سریع‌تر این رژیم در آینده منجر شود.

نتانیاهو  با برکناری گالانت، شکست خود را علنی کرد

زارعی با اشاره به مشکلات داخلی در رژیم صهیونیستی، تصریح کرد: با توجه به بحران‌های سنگینی که رژیم حاکم با آن مواجه است، اعتراضات و مخالفت‌ها در بدنه حاکمیت علنی شده و افشاگری‌ها در خصوص عوامل نفوذی و رخنه در درون بدنه حاکمیتی و سرویس‌های اطلاعاتی و نظامی رژیم افزایش یافته است. اطلاعاتی که در چند هفته اخیر افشا شد، نشان‌دهنده مشکلات درونی این رژیم است؛ به‌طوری که حتی پنج نفر از مشاوران تیم نتانیاهو نیز در این دستگیری‌ها بازداشت و به محاکمه کشانده شده‌اند. زمانی که نتانیاهو،‌ آقای گالانت و وزیر خارجه خود را عوض کرد، شکست علنی نتانیاهو نمایان شد. این نشان‌دهنده شکست از درون کابینه نتانیاهو و در عملیات نظامی‌اش است. این وضعیت دلیلی بر شکست آقای نتانیاهو در همه عرصه‌های سیاسی، اطلاعاتی، امنیتی و میدانی به شمار می‌آید. در عرصه روانی و افکار عمومی نیز چه در سطح داخلی و چه در سطح بین‌المللی، رژیم صهیونیستی حداقل بین متحدان خود از مشروعیت برخوردار بود، اکنون این مشروعیت را هم به ویژه در این جوامع از دست داده و به یک رژیم جنایتکار ضدبشری و نسل‌کش تبدیل شده است. نتانیاهو و وزیر جنگ صهیونیست‌ها در دادگاه بین‌المللی کیفری به عنوان جنایتکار جنگی محکوم شده‌اند.

جبهه قدرتمندی از گفتمان مقاومت در سراسر جهان شکل گرفته است

غروب حاکمیت سیاسی نتانیاهو نزدیک است

این کارشناس سیاست خارجی با بیان اینکه حامیان اصلی رژیم صهیونیستی در کاخ سفید و اروپا مجبورند فشار بیاورند تا نتانیاهو از فروپاشی زودتر جلوگیری کند، اظهار کرد: نتانیاهو مجبور شد به همین دلیل قطعنامه ۱۷۰۱ را که از ۱۱ اوت سال ۲۰۰۶ صادر شده بود، دوباره احیا کند تا در سایه آن به آتش‌بس روی آورد. بنادر اصلی این رژیم و استراتژیک‌ترین مراکز اقتصادی آن مانند حیفا و ایلات از رکود و تعطیلی رنج می‌برند و تعداد زیادی از کارگران و صنعتگران بیکار شده‌اند. نرخ سرمایه‌گذاری به صفر رسیده و تعداد گردشگران به سرزمین‌های اشغالی به حداقل کاهش یافته است. هزینه‌های سرسام‌آور جنگ که بیش از ده‌ها میلیارد دلار به این رژیم تحمیل شده، به وضوح نشان‌دهنده وضعیت نابسامان اقتصادی است. با توجه به نسل‌کشی و محاکمه‌های بین‌المللی، ادامه همکاری‌های دولت‌های اروپایی با این رژیم مورد انتقاد و مخالفت جدی شهروندان اروپایی و آمریکایی و حتی جهانی قرار گرفته است. جبهه قدرتمندی از گفتمان مقاومت در سراسر جهان شکل گرفته است. شرایط به گونه‌ای است که پناه بردن به قطعنامه و عقب‌نشینی از جنوب لبنان، همان‌طور که بسیاری از وزرای کابینه رژیم و شخصیت‌های سیاسی و نظامی  این رژیم اعلام کرده‌اند، نشان‌دهنده شکست نتانیاهو در برابر حزب‌الله است. در نوار غزه نیز هیچ‌یک از اهداف اعلام‌شده محقق نشده است و این شرایط به وضوح غروب حاکمیت سیاسی آقای نتانیاهو را به تصویر می‌کشد حتی وقایع اخیر در سوریه هم او را از این وضعیت نجات نخواهد داد.

ایران با دیپلماسی فعال در منطقه شرایط را برای آتش‌بس مهیا کرد

با وجود بداخلاقی‌های اروپایی‌ها ایران باز هم در مذاکرات ژنو شرکت کرد

این کارشناس مسائل خاورمیانه در خصوص نقش ایران در آتش‌بس لبنان و احیای محور مقاومت، گفت: حزب‌الله با نمایش قدرت و توانمندی‌های خود، برخلاف تصورات حامیان دشمن، توانسته ظرفیت‌های خود را به اثبات برساند. تنها در یک روز، با پرتاب بیش از ۴۵۰ موشک، مواضع اشغالگران را هدف قرار داد و به تدریج ظرفیت‌های جدیدی را به نمایش گذاشت. جمهوری اسلامی ایران  اصلی‌ترین حامی محور مقاومت است. این محور شامل سوریه، عراق و یمن است و تمام این جبهه‌ها به‌طور فعال در این جنگ نسل‌کشی مشارکت داشته و ایران با یک دیپلماسی مؤثر و با حضور فعال به ویژه در لبنان و سوریه رایزنی‌ها را با کشور‌های منطقه داشت، خصوصا کنفرانسی که با حضور کشور‌های اسلامی برگزار شد، شرایطی را برای آتش‌بس فراهم کرد که دولت لبنان نیز با توجه به نظر مثبت  ایران  رایزنی‌هایی را در این زمینه انجام داد. در حال حاضر شرایط لازم برای بازگشت آوارگان، تجهیز و احیا دوباره حزب‌الله و محور مقاومت در دستور کار قرار گرفته است. همچنین، جمهوری اسلامی ایران علیرغم بداخلاقی دولت‌های اروپایی و صدور قطعنامه‌های ضدایرانی با دیپلماسی فعال و مؤثر در مذاکرات ژنو حاضر شد. این مهم نشان‌دهنده توانمندی جمهوری اسلامی در تأثیرگذاری بر تحولات منطقه و  طرف‌های مقابل هم به این ظرفیت‌ها وتوانایی‌ها ایران اعتراف کرده‌اند.

سفر لاریجانی،‌ قالیباف و عراقچی به لبنان و سوریه نشان از عملکرد دیپلماسی فعال در منطقه دارد

وی با ذکر این نکته که در حال حاضر، برتری در معادلات منطقه‌ای و موازنه به نفع جمهوری اسلامی ایران است، تصریح کرد: عملیات وعده صادق سه هم در پیش است و هر گونه اقدام ناپسند از سوی دشمنان به ویژه رژیم صهیونیستی می‌تواند با واکنش‌های متقابل مواجه شود و اگر اسرائیل شیطنتی را انجام دهد، باید منتظر وعده صادق ۳ باشد. سفر آقای لاریجانی، آقای قالیباف و عراقچی و تیم‌های مختلفی که رفتند، نشان‌دهنده عملکرد دیپلماسی فعال بود و فعالیت‌های دیپلماتیک انجام‌شده تأثیر مهمی در این روند داشته است.

از قبل برنامه‌ریزی دقیق و حساب‌شده‌ای برای درگیر کردن نیروهای مقاومت در یک جبهه جدید صورت گرفته بود

در روزهای آینده شاهد حوادث تعیین‌کننده‌ای در منطقه خواهیم بود

زارعی در رابطه با درگیری‌های اخیر در سوریه و اشغال بخش‌های از شهر حلب توسط تروریست‌های تکفیری، عنوان کرد: یکی از اتفاقات عجیبی که ما در این روزها با آن مواجه شده‌ایم، همزمانی آتش‌بس در جبهه‌های شمالی سرزمین‌های اشغالی با حزب‌الله لبنان و آغاز فتنه‌ای جدید در منطقه  ادلب و تهاجم گروه‌های تروریستی به سمت شهر حلب است. در روزهای اخیر، گروه‌های تروریستی با حمایت و پشتیبانی گسترده حامیان خود، به‌ویژه عبور از استان ادلب و گذرگاه‌های مرزی به حرکت وسیع و گسترده‌ای دست زده‌اند.

وی با بیان اینکه این گروه‌ها که به‌طور مشخص مورد حمایت ناتو هستند، تسلیحات و تجهیزاتی در اختیار دارند که از جنس تسحیلات صنعتی ناتو بوده و پهپادها و امکاناتی که حتی از طرف اوکراین تأمین شده‌اند. ترکیبی از نیروهای ازبک، تاجیک، اویغورها و بسیاری از ترک‌زبانانی که عموماً بدون لهجه عربی و بدون تسلط به زبان عربی در این درگیری‌ها شرکت کرده‌اند، در این جریانات حضور دارند. ویدیوها و تصاویری که از گروه‌های تروریستی در پیرامون شهر حلب سوریه منتشر شده، نشان می‌دهد که این جریان تروریستی و افراطی، باقیمانده‌های داعش و گروه‌هایی هستند که مورد حمایت کشورهای خارجی بوده و هیچ سنخیتی با ملت سوریه ندارند.

این تحلیل‌گر مسائل منطقه با اشاره به این موضوع که این یک فتنه جدید است، بیان کرد: این اقدامات به‌سرعت مورد حمایت رژیم جعلی صهیونیستی و برخی کشورهای منطقه قرار گرفته و نشان می‌دهد که از قبل، با توجه به آمادگی، تجهیزات و امکاناتی که در اختیار داشتند، برنامه‌ریزی کاملاً دقیق و حساب‌شده‌ای برای درگیر کردن نیروهای مقاومت در یک جبهه جدید صورت گرفته است. هدف این است که راه کمک و امداد برای حزب‌الله و مقاومت را تا حدودی مسدود کنند.

وی افزود: ما مشاهده کردیم که در برخی از شهرها پرچم ترکیه و گروه‌های تروریستی به اهتزاز درآمده و این نشان می‌دهد که ترک‌ها به شدت از این جریان حمایت می‌کنند. دولت ترکیه و حتی مقامات مسئول و برخی از رسانه‌های دولتی ترکیه رسماً و علناً از پیشروی و اقدامات این گروه‌ها در خاک سوریه پشتیبانی کرده‌اند. در طرف مقابل، خوشبختانه دولت روسیه، سوریه و نیروهای مقاومت و فاطمیون اقدامات خوبی انجام داده و با بمباران مواضع و مقرهای گروه‌های تروریستی در حال مقابله با این جریان افراطی هستند. بدون شک در روزهای آینده شاهد حوادث تعیین‌کننده‌ای در منطقه خواهیم بود و تداوم این شرایط قطعاً به گونه‌ای دیگر رقم خواهد خورد.

هدف تروئیکای اروپایی از صدور قطع‌نامه تضعیف نقش ایران در محور مقاومت و نگرانی از اکتبر ۲۰۲۵ بود

زارعی با اشاره به مذاکرات ژنو عنوان کرد: من به عنوان یک معلم سیاست، چندان خوش‌بین نیستم. شرایط منطقه تحت‌فشار اقدامات نسل‌کشانه و حمایت‌های کشورهای غربی قرار دارد. در این راستا، بد اخلاقی‌های سه کشور اروپایی و آمریکا در سال‌های اخیر بعد از برجام، به‌ویژه در تحریم‌ها و صدور این قطعنامه‌ اخیر، نشان‌دهنده ناتوانی آن‌ها در مقابله با قدرت ایران است. دو هدف از صدور قطعنامه اخیر دنبال می‌شد؛ اول تضعیف نقش ایران در محور مقاومت و حزب‌الله لبنان و وادار کردن ایران به ملاطفت بود. در جنگ روسیه و اوکراین هم ما را متهم به همکاری با روس‌ها کردند و تحریم‌های علیه ایران از سوی اروپایی‌ها به ویژه انگلیس که در زمینه‌های هوایی و کشتیرانی صورت گرفت، با همین بهانه بود. هدف دومی که تروئیکای اروپایی به رهبری آمریکا دنبال می‌کند، مربوط به سال آینده و نگرانی آن‌ها از پایان محدودیت‌های ناشی از بند‌های معروف به غروب یعنی بندهای ۳ ، ۴ و ۶ در ضمیمه‌ی قطعنامه ۲۲۳۱ است و بخشی از این تحریم‌ها در مهر سال گذشته برداشته شد اما پایان عمر این قطعنامه در مهر سال ۲۰۲۵ خواهد بود.

وی افزود:‌ این‌ها نگران هستند که این محدودیت‌ها برداشته شود، ایران بدون هیچ فشاری می‌تواند فعالیت‌های هسته‌ای خود را ادامه دهد که این یک تهدید برای رژیم صهیونیستی و صلح و امنیت منطقه از نظر آن‌ها است. این چیزی است که آن‌ها از آن نگران بودند و به همین دلیل این قطعنامه را صادر کردند. در این شرایط، سفر آقای تخت‌روانچی به عنوان رهبر تیم مذاکره‌کننده و آقای غریب‌آبادی و همراهان، در شرایط مناسبی نبود. هرچند که ما در حزب‌الله و محور مقاومت دست برتر را داریم، اما مذاکره با این سه کشور به عنوان کشورهای بداخلاق و آن‌هایی که بیشترین تحریم‌ها و مزاحمت‌ها را برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده‌اند، در این شرایط پسندیده نبود. جمهوری اسلامی ایران باید با عزت و حکمت بیشتری در این ماجرا برخورد می‌کرد.

آمریکا نمی‌تواند در سه جبهه درگیر باشد

رو کردن دکترین دست مرده از سوی روس‌ها یک تهدید جدی است

زارعی در پاسخ به این پرسش که چرا آمریکا از آتش‌بس در لبنان حمایت کرد، اظهار کرد: اکنون آمریکا به لحاظ استراتژی امنیت ملی خود نمی‌تواند از سه جبهه درگیر باشد. یک جبهه، جبهه شرق دور است که شامل دریای چین و تایوان است که یکی از تهدیدات و ملاحظات امنیتی جدی آمریکا، رقابت و تنش بین چین و تایوان و قدرت فزاینده دولت چین در شرق آسیا است. جبهه دیگر، درگیری روسیه و اوکراین است که گسترش آن به شرق و غرب اروپا و درگیر شدن ناتو، تهدیدی جدی برای منافع جهان غرب به شمار می‌رود، همچنین بحث جنگ جهانی سوم نیز مطرح شده است. اینکه انگلیس، فرانسه و آمریکا اجازه دادند اوکراین از موشک‌های دور برد برای هدف قرار دادن روسیه استفاده کند و روس‌ها هم دکترین هسته‌ای خود را تحت عنوان دست مرده رو کردند مبنی بر اینکه حتی اگر عده‌ای از سران روسیه کشته شوند دست مرده شلیک اتوماتیک هسته‌ای به سمت ناتو و اروپا خواهد بود، یک تهدید جدی است.

میزان بمب‌هایی که در این مدت در منطقه استفاده شده از تعداد این بمب‌های جنگ جهانی دوم بیشتر بوده

وی یادآور شد: بحث سوم، تنش و بحران در غرب آسیاست که اکنون به مدت حدود ۱۴ ماه ادامه دارد و هزینه‌های سنگینی را به آمریکا و متحدین اروپایی آن تحمیل کرده است. اسرائیل در این جنگ نمی‌جنگد و در واقع رژیم صهیونیستی از روزهای اول شکست خورد. بیش از ۷۰ درصد هزینه‌های این جنگ توسط آمریکا و اروپا تأمین شده است. این هزینه‌های سنگین، سربار دولت آمریکا و اروپایی‌ها شده و مراکز دپوی تسلیحات زیادی در اختیار صهیونیست‌ها قرار گرفته است. به گونه‌ای که بمباران‌هایی که در این مدت انجام شده، حتی از تعداد و میزان بمب‌هایی که در جنگ جهانی دوم استفاده شده، بیشتر بوده است. این حجم از مهمات و تسلیحات که از طریق پل هوایی به این رژیم سرازیر شده، به آن‌ها کمک کرده تا این ۴۰۰ روز دوام بیاورند. اساسا استراتژی رژیم، جنگ‌های سریع السیر بوده لذا این شرایط نه تنها اسرائیل بلکه حامیانش را نیز با بحران مواجه کرده است.

گفتمان مقاومت امروز یک گفتمان جهانی است و امروز در اوج قرار دارد

این کارشناس مسائل غرب آسیا در مورد آینده خاورمیانه، خاطرنشان کرد: محور مقاومت امروز در اوج قرار دارد و تجارب بسیار خوبی را کسب کرده است. یمن قهرمان توانسته با یک موازنه قدرتمند، اقیانوس هند، دریای سرخ و باب‌المندب را تحت کنترل خود درآورد و بسیاری از شناورهایی که به سمت سواحل اسرائیل در حرکت بودند، مورد هدف قرار داد و در این روز‌های پایانی ناو‌های دریایی آمریکا را هم مورد حمله قرار داد و آن ها مجبور شدند یگان دریایی خود را از اقیانوس هند و دریای سرخ خارج کنند. همچنین در عراق، نیروهای حشد الشعبی و نیروهای مردمی با قدرت بالایی از توان خود علیه رژیم استفاده کرده‌اند. در لبنان، حزب‌الله درون سرزمین‌های اشغالی تجاربی را کسب کرده که هرچند پرهزینه و خسارت‌بار بوده، اما ارزشمند است. در روزهای آینده هم محور مقامت در سوریه نقش خود را نسبت به وقایع اخیر در این کشور ایفا خواهد کرد. محور مقاومت با پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران، در آینده اثرگذارترین نیرو خواهد بود. گفتمان مقاومت امروز یک گفتمان جهانی است و حزب‌الله جهانی شده است و تنها مختص شیعه نیست، بلکه می‌تواند شامل اهل سنت و مسیحیان نیز باشد حتی می‌تواند یهودی باشد. این گفتمان به مخالفت با نسل‌کشی، جنایت‌هایی و آن چهره‌ی کثیفی که از آمریکا و اروپاییان در جهان صورت می‌گیرد و امروز این تنفر و انزجار در کف دانشگاه‌های آمریکا و اروپا هم دیده می‌شود و نقاب از چهره آن‌ها برداشته شده است.