روزنامه آسیا- ایران در حالی رتبه نخست فرسایش خاک را داراست که به لحاظ تنوع گیاهی و ذخائر ژنتیکی در بین ۸ کشور نخست جهان قرار دارد. این تناقض نشان می‌دهد که علاوه بر تغییر اقلیم و گسترش بیابان‌زایی که در مقیاسی جهانی اتفاق افتاده، برخی سیاست‌گذاری‌های غیرعلمی در حوزه محیط زیست نظیر مدیریت نادرست منابع آبی در وضعیت فعلی اثرگذار بوده است.

در همین بحث، دکتر سیدکاظم علوی‌پناه، استاد دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران اهمیت مسئله فرسایش خاک را چنین توضیح داد: «این پدیده پیامدهای جبران‌ناپذیری برای محیط زیست و زندگی بشر دارد که از آن جمله می‌توان کاهش حاصلخیزی خاک، از بین رفتن پوشش گیاهی، افزایش خطر سیل، کاهش منابع غذایی، از بین رفتن گونه‌های گیاهی و حیوانی، آلودگی و کاهش کیفیت منابع آبی، کم شدن حجم مفید سدها و ذخایر آبی در اثر رسوبات حاصل اشاره کرد. در تاریخ مستند است که تمدن بزرگ بین‌النهرین در اثر فرسایش خاک نابود شد.»

این استاد دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران درباره وضعیت فرسایش خاک در ایران، گفت: «متأسفانه میزان میانگین فرسایش خاک در ایران حدود ۱۶.۵ تن در هکتار و نرخ فرسایش خاک تقریباً معادل ۲ تا ۲.۵ برابر آسیا و ۶ تا ۷ برابر میانگین جهانی است. ایران دارای بالاترین نرخ فرسایش خاک در جهان است و در حالی که تنها ۱.۱ درصد از مساحت خشکی زمین را دربردارد، به تنهایی حدود ۸ درصد فرسایش خاک جهان را به خود اختصاص داده است. از این رو، مطالعه فرسایش خاک و یافتن راهی برای مهار این پدیده، به ویژه در کشور ما ضرورتی انکارناپذیر دارد.»

البته فرسایش خاک تنها مشکلی نیست که اقلیم ایران با آن روبه‌روست، فرونشست زمین هم پهنه‌های بزرگی از کشور را در برگرفته، تا جایی که این بحران نیازمند توجه فوری مسئولان است. در همین راستا، محمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران با بیان این‌که لایحه کنترل فرونشست زمین در حال حاضر در مجلس است، اظهار کرد: «هیأت رئیسه لایحه را اعلام وصول کرده و یک گزارش نظارتی نیز آماده شده که در صحن علنی مجلس ارائه خواهد شد تا در اولویت بررسی قرار بگیرد.»

وی با بیان این‌که اخیرا جلسه‌ای در کمیسیون اصل ۹۰ داشتیم، یادآور شد: «لایحه را در این کمیسیون ارائه کردیم و کمیسیون موافقت و حمایت خود را اعلام کرد. با توجه به موارد مطرح شده، به نظر می‌رسد در اوایل سال آینده لایحه در صحن ارائه و با همراهی نمایندگان تصویب شود. لازم به ذکر است مناطق جنوب غربی پایتخت در معرض خطر فرونشست هستند. مناطق ۱۱.۱۲، ۱۵.۱۶، ۱۷.۱۸، ۱۹ و ۲۱ بیش از دیگر مناطق در خطر هستند و بعضا فرونشست به برخی از مناطق نفوذ کرده و در حال پیش‌روی به سمت مرکز شهر است.»

 وی با بیان این‌که سازمان نقشه‌برداری هرساله عمق فرونشست‌ها را اعلام می‌کند، گفت: «فرونشست در دشت آزادگان در مقطعی به ۲۷ سانتی‌متر رسید، اما در سال‌های بعد، میزان عمق کاهشی است.»/آسیانیوز