آسیانیوز- 26 درصد از تولید ناخالص داخلی چین از اقتصاد دیجیتال تأمین میشود. با این حال، در ایران، سهم اقتصاد دیجیتال از شاخصهای اقتصادی بسیار ناچیز است و تقریباً تمامی نهادهای اقتصادی و زیرساختی کشور در اینباره هشدار دادهاند. بیتردید فیلترینگ، سد و مانع اصلی توسعه حوزه اقتصاد دیجیتال در ایران است و رهایی از آن میتواند زمینه شکوفایی کسبوکارهای مجازی را فراهم کند.
در همین بحث، در گفتوگو با رئیس شورای تخصصی هوش مصنوعی ایران، به بررسی این موضوع پرداختیم. دکتر صادقخانی علیاکبری با تأکید بر اهمیت اقتصاد دیجیتال در گفتوگو با آسیا گفت: «سیاستهای محدودکننده در ایران شامل تحریمها، ایران اکسس و مسئله فیلترینگ است، و این سیاستها تمام اقتصاد ما را تحت تأثیر قرار میدهند. به هر حال، امروز اقتصاد دیجیتال در حال تغییر دادن اقتصاد جهانی است و بخش عظیمی از تولید ناخالص داخلی کشورها مبتنی بر اقتصاد دیجیتال است.»
وی ادامه داد: «مثلاً در حوزه داده یا دیتا، بر اساس بررسیهای اکونومیست، در سال ۲۰۲۳ حجم بازار تحلیل داده و کسبوکارهای مبتنی بر داده رقمی نزدیک به ۳۸ میلیارد دلار بوده است. این رقم در سال ۲۰۲۵ به ۱۵۰ میلیارد دلار و بر اساس بررسیهای مککینزی، در سال ۲۰۳۰ به ۱۳ تریلیون دلار خواهد رسید. بنابراین، با نگاهی به این روند، مشاهده میشود که نه تنها حوزه داده و اقتصاد دیجیتال کل اقتصاد را تحت تأثیر قرار داده، بلکه اقتصاد آینده جهانی نیز بر مبنای دیجیتال و فناوریهای نوین است.»
رئیس شورای تخصصی هوش مصنوعی ایران در ادامه درباره جایگاه ایران در حوزه اقتصاد دیجیتال عنوان کرد: «امروز سهم ما در این بازار صفر است. چرا نتوانستیم به یک سهم یا درصد برسیم؟ دلیلش همین سیاستهای محدودکننده است که به آن اشاره کردیم. امروز فناوری به گونهای است که اگر خود را با جهان تطبیق ندهیم و زیرساختهای فنی و قانونی لازم برای اقتصاد دیجیتال را فراهم نکنیم، از اقتصاد جهانی حذف خواهیم شد. بهعنوان نمونه، به موضوع فیلترینگ میپردازم. صرفنظر از اعداد و ارقامی که مثلا گردش مالی فیلترشکنها معادل ۵ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان ذکر شده، این موضوع به مراتب کمتر از دیگر آسیبهایی است که فیلترینگ به بار آورده است.»
وی در ادامه سخنانش عنوان کرد: «رهبری سالها پیش آرزو داشتند که در ۵۰ سال آینده اگر کسی بخواهد در حوزه علم چیز جدیدی بشنود، باید زبان فارسی را بیاموزد. اما با اجرای این سیاستهای محدودکننده و فیلترینگ چه بر سر زبان فارسی آوردیم؟ ما با توسعه نیافتن مدلهای زبان فارسی، موجب سقوط زبان فارسی به رتبه ۱۹ در ویکیپدیا شدهایم و حضور و تولید محتوای ایرانیان در یوتیوب، اینستاگرام و فیسبوک را محدود کردهایم. آن زمان گفته شد که این کاستی را با توسعه پلتفرمهای ایرانی جبران میکنیم، اما در این حوزه نیز بسیار ناموفق بودهایم.»
این کارشناس حوزه اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی در پایان با اشاره به اهمیت و ضرورت رفع فیلترینگ بیان داشت: «این سیاستهای محدودکننده آسیبهای فراوانی به اقتصاد وارد کردهاند. انتظار از دولت آقای پزشکیان این است که نه تنها بهعنوان یک مطالبه مردمی، بلکه به منظور نجات کشور و اقتصاد ایران، بسیار سریع اقدام به لغو فیلترینگ کند.»
دیدگاه خود را بنویسید