روزنامه آسیا-بخش عمدۀ منابع مالی کشورها معمولا بهواسطه مالیات تأمین میشود و سهم بالای مالیات در تولید ناخالص داخلی (GDP) نشانهای از سیستم مالیاتی کارآمد و گسترده است. بهعنوان مثال در کشورهای عضو OECD (سازمان توسعه و همکاری اقتصادی) که شامل 38 کشور است، میانگین نسبت درآمدهای مالیاتی به GDP حدود ۳۴٪ بوده است، این در حالیست که در اقتصاد نفتی ما، این رقم بسیار کوچک است.
بر اساس دادهها و آمارهای بینالمللی، سهم مالیات به تولید ناخالص داخلی در دانمارک؛ ۴۶٪، فرانسه؛ ۴۵٪، سوئد؛ ۴۴٪ و آمریکا؛ ۲۷٪ است. در واقع سهم بالای مالیات این امکان را ایجاد میکند که این کشورها، خدمات عمومی مانند بهداشت، آموزش و زیرساختها را بهتر تأمین کنند. در ایران، اما سهم مالیات در GDP بسیار پایینتر است و معمولاً بین ۷٪ تا ۱۰٪ در نوسان بوده است. اقتصاد متکی به درآمدهای نفتی، پایههای مالیاتی محدود و فرار مالیاتی گسترده و معافیتهای مالیاتی و عدم نظارت کافی از جمله مهمترین دلایلی هستند که باعث این مسئله هستند.
در سالهای اخیر با توجه به وجود تحریمها و کاهش درآمدهای نفتی، بار دیگر توجه مدیران و مسئولان به مالیات جلب شده و تلاشهای خوبی در راستای مالیاتستانی قانونمند برداشته شده است. در همین راستا، رئیس سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه با سرعت بسیار زیادی به سمت مالیاتستانی هوشمند و سیستمی پیش میرویم گفت: «در نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی به ۸.۳ درصد رسیدیم.»
به گزارش آسیا، محمد هادی سبحانیان در چهاردهمین همایش سیاستهای مالی و مالیاتی ایران عنوان کرد: «در نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی به ۸.۳ درصد رسیدیم که بزرگ شدن آن نشان میدهد تلاش نظام مالیاتی در پر کردن خلأها ستودنی بوده است. یکی از قوانین مترقی که در نظام مالیاتی اتفاق افتاد، اجرای نظام پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان بود که به پیشبرد اهداف متعالی نظام مالیاتی کمک کرده است.»
رئیس کل سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه در بسیاری از اسناد بالادستی و برنامههای توسعه، رفتن به سمت درآمدهای مالیاتی و فاصله گرفتن از درآمدهای نفتی پیشبینی شده است، تأکید کرد: «سازمان امور مالیاتی علاوه بر اینکه تأمینکننده منابع مالی دولت است تامین کننده منابع مالی شهرداریها و دهیاریها هم هست. با اجرای طرح نشاندار کردن مالیات، به مردم گفتیم بخشی از مالیاتی که از حوزه اصناف و مشاغل دریافت میشوند خودشان انتخاب کنند که کجا هزینه شود، که بازخورد بسیار مثبتی در اجرای این طرح از مردم دریافت کردیم.»
وی تصریح کرد: «با معافیتهای مالیاتی به عنوان عامل ایجاد انگیزه و تنظیم گری مشکلی نداریم، اما معافیتهای مالیاتی باید سامان دهی شده تا موثر و هدفمند باشند. باید مردم را در توسعه و آبادانی کشور سهیم کنیم. بیش از ۳۶۱ هزار نفر از مودیان در طرح نشان دار کردن مالیات شرکت کردند و خودشان انتخاب کردند که مالیاتشان کجا هزینه شود و ۲۰۰۰ پروژه مهم و ملی از این طریق تامین مالی شد.»
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: «با سرعت بسیار زیادی به سمت مالیاتستانی هوشمند و سیستمی و کنار گذاشتن مداخلات انسانی پیش میرویم. مالیاتستانی در حوزه اجاری و مستغلات صددرصد سیستمی شد. در حوزه مشاغل در سال گذشته ۸۰ درصد سیستمی و تنها ۲۰ درصد به صورت دستی بررسی شد. در حوزه اشخاص حقوقی ۷۰ درصد اظهارنامهها را به صورت سیستمی رسیدگی کردیم و تتها ۳۰ درصد توسط ماموران ما رسیدگی شد.»
وی با بیان اینکه مالیاتستانی را یک امر اجتماعی میدانیم، نه صرفا یک امر اقتصادی، گفت: «اگر امروز به این جایگاه در نظام مالیاتی رسیدهایم، نتیجه تلاش همه مدیران و همکاران در گذشته تا امروز در سازمان امور مالیاتی کشور است.»/آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید