روزنامه آسیا_به‌رغم برخی آمارهای ارائه‌شده، همچنان بیکاری از جمله مشکلات اصلی جمعیت فعال کشور است. از سوی دیگر، عدم تطابق سطح دستمزدها و تورم نیز، زمینه گسترش مشاغل غیررسمی را فراهم آورده است که در بلندمدت می‌تواند صنعت و تولید کشور را با بحران نیروی کار مواجه کند.

در همین راستا، غلامحسین محمدی، معاون وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی معتقد است: «طی سال‌های اخیر گرایش به سمت مشاغل غیررسمی افزایش پیدا کرده است و متأسفانه از آن طرف با معضل کمبود نیروی کار ماهر روبه‌رو هستیم.»
وی در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرده است: «بسیاری از افراد به این دلیل به سراغ کسب‌وکارهای غیررسمی می‌روند که حقوق‌های رسمی و بیمه‌ای هزینه‌های زندگی آن‌ها را تأمین نمی‌کند و بیشتر شغل‌های غیررسمی مربوط به مشاغل غیرفنی و غیرصنعتی و در کلان‌شهرهایی مثل تهران است.»
معاون وزیر کار معتقد است: «سرکوب دستمزدها در صنایع کوچک باعث شده تا نیروی کار تمایلی به کار در صنایع نداشته باشد و به مشاغل غیررسمی گرایش پیدا کند، در نتیجه شاهد خواهیم بود در آینده نزدیک بسیاری از مراکز صنعتی با مشکل تامین نیروی کار مواجه شده و دچار چالش‌های جدی و اساسی خواهند شد.»
معاون وزیر کار در بخش دیگری از سخنانش، یکی از مشکلات کارفرمایان در شرایط فعلی را کمبود نیروی کار ماهر عنوان کرد و گفت: «تمام کشورها در دنیا با این مسئله روبه‌رو هستند، ولی در ایران به دلیل عدم تعادل بین عرضه و تقاضای بازار کار، تغییرات سریع بازار، مشکلات اقتصادی و معیشتی و برخی مسایل اجتماعی، کمبود نیروی کار ماهر بیشتر خود را نشان می‌دهد.»
گفتنی است بخشی از مشاغل‌خانگی، مسافرکشی و کوله‌بری جزو مشاغل غیررسمی به شمار می‌روند. در این مشاغل افراد بدون داشتن قرارداد رسمی کار و بیمه با دستمزدی کمتر از مزد قانونی به کار مشغولند. صاحبنظران شکاف درآمدی، وجود بروکراسی‌های اخذ مجوز، فرار مالیاتی، افزایش عرضه نیروی کار و گسترش مهاجرت به کلان‌شهرها را در ایجاد اقتصاد غیررسمی و گسترش مشاغل غیررسمی اثرگذار می‌دانند.
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران از مجموع ۲۴ میلیون نفر شاغل در کشور ۵۷ درصد بازار اشتغال کشور را مشاغل غیررسمی تشکیل می‌دهند./آسیانیوز