دکتر مهدی کریمی تفرشی

تولید نان صنعتی حدود یک دهه قبل در کشور به رسمیت شناخته شد. یکی از مشکلاتی که تولیدکنندگان نان صنعتی با آن مواجهند، یکسان‌سازی نشدن نرخ خدمات و نبود فرهنگ‌سازی مناسب برای مصرف نان صنعتی است.  اصلی‌ترین چالش حال حاضر این صنعت، تبعیض در اعطای یارانه بین نان صنعتی و سنتی است؛ چالشی که باعث شده بخش صنعتی تولید نان توان خود در کسب سهم مناسب از بازار و متعاقباً توسعه را از دست دهد. واحدهای تولیدی نان صنعتی فاصله‌ای 70 درصدی با توان بالقوه خود دارند که بیانگر شکاف عمیق بین ظرفیت حقیقی و وضعیت تولید فعلی آن‌هاست.

اصولا توليد نان در كشور ما دچارمشكلاتي است كه بايد حل شود، زیرا نان، اصلي‌ترين ماده غذايي افراد جامعه است و حدود ۶۰ در صد انر‍ژي  و ۵۰ درصد پروتئين مردم كشور را تأمين مي‌كند. كيفيت نان‌هاي سنتي را می‌توان با برنامه‌ریزی درست و اصولی با کمترین هزینه بهبود بخشید. بزرگترين مشکل نانوايي‌هاي سنتي، پائین بودن کیفیت آرد است که این به نگاه ویژه مسئولین نیاز دارد. مهم‌ترین شرط در تهیه نان از آرد کامل و افزایش کیفیت نان تولیدی، استفاده از گندم مرغوب است. بنابراین ضروری است که در خرید گندم به خصوصیات کیفی و ذاتی آن توجه شود. 

پیشنهاد می‌شود سازمان غله و نان، سازوکارهایی جهت استفاده نانواها از بهبوددهنده‌هايي براي بهبود كيفيت و ماندگاري نان‌هاي سنتي در نظر بگیرد. اصولا براي توليد نان با كيفيت مطلوب نياز به بهبوددهنده هست و يكي از دلايل كيفيت بهتر نان‌هاي صنعتي نسبت به سنتي استفاده از بهبوددهنده‌هاست. نظارت بر كيفيت و سلامت نان و آموزش‌هاي عملي دوره‌اي براي نانوايان بايد اجرا شود و سیستم تشويق و تنبيه براي نانوايان بسیار می‌تواند مؤثر باشد.

با توجه به این‌که نان صنعتی بدون حمایت دولت امکان رقابت با نان سنتی را ندارد، لذا مواردی چون نحوه قیمت‌گذاری و توزیع آرد در قالب آرد یارانه‌ای و سوبسید مواد اولیه از دولت، شاید راهکاری برای رقابت‌پذیری این صنعت باشد. هرچند متأسفانه اخیرا شاهد بوده‌ایم که پرداخت یارانه به تولید آرد باعث افت دوباره کیفیت آرد شده و شرایط رقابت میان تولیدکنندگان را از بین برده است.

با توجه به جایگاه خاص نان در تغذیه مردم کشور، پرداختن به کیفیت و سلامت نان و نیز لزوم توسعه نان‌های صنعتی و پرداختن اصولی به بهینه کردن نان‌های ملی و سنتی کشور موجب تضمین و سلامت جامعه در آینده خواهد بود.