روزنامه آسیا-مصوبه اخیر بنیاد شهید مبنی بر ادامه پرداخت حق پرستاری به همسران جانبازان بالای ۷۰ درصد پس از فوت آنها، با انتقاداتی درباره تبعیض بین جانبازان و نحوه تامین منابع مالی از فروش املاک بنیاد مواجه شده است. در مقابل، بنیاد شهید با انتشار جوابیهای به دفاع از این مصوبه و تشریح دلایل آن پرداخته است.
به گزارش تابناک، مصوبهای جدید در بنیاد شهید و امور ایثارگران به موضوع پرداخت حق پرستاری به همسران جانبازان بالای ۷۰ درصد پس از فوت آنها پرداخته است که با واکنشها و ابهاماتی همراه شده است. طبق قانون فعلی، این حق پرستاری با فوت جانباز قطع میشود، اما مصوبه جدید به همسران این گروه از جانبازان اجازه میدهد تا پایان عمر و حتی در صورت ازدواج مجدد نیز این مبلغ (که حدود ۴۰ میلیون تومان در سال جاری تخمین زده میشود) را دریافت کنند.
این موضوع چند نکته مهم دارد:
تبعیض بین جانبازان: این مصوبه باعث ایجاد تبعیض بین جانبازان بالای ۷۰ درصد و سایر جانبازان با درصد جانبازی کمتر میشود.
محل تأمین اعتبار: تأمین منابع مالی از فروش املاک بنیاد شهید که متعلق به کل جامعه ایثارگری است، نوعی بیعدالتی تلقی میشود.
مجوز فروش املاک: طبق قانون، فروش املاک بنیاد شهید تنها با مجوز ولی فقیه امکانپذیر است، اما آقای اوحدی با شیوهای که توپ را در زمین رهبری میاندازد، تلاش کرده موضوع را از مسیر قانونی خارج کند و بین رهبری و جامعه جانبازان تقابل ایجاد نماید که خطرناک است. زیرا عملا رهبری حاضر به فروش املاک برای پرداخت به گروه خاصی از جانبازان نخواهند بود.
جهتگیری بنیاد شهید: عملکرد فعلی بنیاد شهید با حضور آقای اوحدی به گونهای است که این نهاد عملا به «بنیاد جانبازان» تبدیل شده و خدمات آن به نفع یک قشر خاص جهتدهی شده است. برای مثال، جانبازان ویلچری به سرعت خدمات دریافت میکنند، اما خانوادههای شهدا و فرزندان شهدا باید مدتها پیگیر باشند و ممکن است به نتیجه نرسند؛ و شما عملا خدماتی به خانواده شهدا نمیبینید.
لازم به ذکر است که این مصوبه هنوز تصویب و ابلاغ نشده و در حال حاضر در نهاد ریاست جمهوری برای ابلاغ است.
همچنین در صفحه ۶، بند ۲۳ این مصوبه آمده که یک واحد مسکونی در استان البرز به صورت ۵۰ ساله به فردی که جانباز ۷۰ درصد است واگذار شود. این موضوع نیز محل سوال است که چرا فقط این فرد و نه سایر جانبازان؟ اگر امکان واگذاری منزل وجود دارد، چرا به دیگران تعلق نمیگیرد؟ همچنین در متن آمده که بنیاد شهید حق ورود به طرحهای مسکن را ندارد، پس چرا در این مورد استثنا قائل شدهاند؟ این امتیازات ویژه برای یک جانباز در حالی است که سایر شهدا و ایثارگران هیچ سهمی ندارند که خود این موضوع نیز تبعیض و چالشبرانگیز است.
توضیح بنیاد شهید
جناب آقای مهدی احمدی
مدیر مسئول محترم پایگاه اطلاع رسانی تابناک
با سلام و احترام
با عنایت به مطلب منتشر شده با عنوان « مصوبه جنجالی حق پرستاری؛ منابع ایثارگران در خطر/ فروش املاک بنیاد برای پرداختهای خاص» در تاریخ ششم اردیبهشت ۱۴۰۴ خواهشمند است دستور فرمایید برابر قانون مطبوعات توضیحات بنیاد شهید و امور ایثارگران به منظور تنوير افكار عمومي و جامعه ایثارگری منتشر شود .
- احقاق حقوق خانواده معظم شهدا و ایثارگران معزز همواره از دغدغهها و اولویتهای بنیاد شهید و امور ایثارگران بوده است . در دولت چهاردهم نیز این نهاد تمامی تلاش خود را در جهت حل مشکلات ایثارگران و ارتقا کمی و کیفی ارائه خدمات به این عزیزان به کاربسته است.
- یکی از چالش های موجود در قانون برای جانبازان ۷۰ درصد این بود که بعد از شهادت این بزرگواران، حق پرستاری آن ها قطع میشد، این در حالی است که همسران این جانبازان سالها فداکارانه از آن ها پرستاری و به آن ها خدمت می کردند و در طول سالیان متمادی خود نیز با مشکلات جسمی و روحی متعددی مواجه می شدند، از سوی دیگر با قطع حق پرستاری، مستمری آنها به شدت کاهش مییافت و قطع شدن حق پرستاری آن ها به نوعی بی عدالتی در حق آنان بود . جانبازان ۷۰ درصد شهیدان زنده انقلاب اند که با فداکاری و ایثار بیشترین آسیب جسمی، روحی و روانی را پذیرفتند و به همین دلیل و بر اساس قوانین و مقررات جاری کشور این عزیزان در صورت فوت به مقام شامخ شهادت نائل میگردند. لذا تکریم این گروه از مهمترین وظایف همه آحاد جامعه و شئون کشور است. با توجه به آسیبهای وارده به این گروه از عزیزان، بر اساس قوانین و مقررات و به استناد ماده ۲۶ قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران با نظر کمیسیون پزشکی مبلغی تحت عنوان حق پرستاری برای جانبازان تخصیص داده میشود که با شهادت جانباز، حق پرستاری به همسر ایشان اعطا می شود چرا که همسران جانبازان ۷۰ درصد به دلیل مراقبت های ویژه از جانبازان معزز، خود با آسیب هایی روبرو می شوند که لازم است بعد از فوت جانباز از این حق برخوردار گردند.
- به استناد ماده 38 و 39 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، حقوق شهدا صرفاً از طریق بنیاد شهید و امور ایثارگران پرداخت میگردد و بعد از رسیدن عزیزان جانباز ۷۰ درصد به مقام شامخ شهادت تمامی دریافتیهای این عزیزان از دستگاهها و صندوقهای دیگر حذف و صرفاً یک حقوق از طریق بنیاد پرداخت میگردد که این امر در خصوص سایر گروههای جانبازی متوفی جاری نبوده و دریافتی حقوق جانبازان همچنان استمرار خواهد داشت.
- درمورد اختصاص یک واحد مسکونی به یکی از جانبازان معزز ۷۰ درصد، لازم به توضیح است که این جانباز گرانقدر دارای شرایط بسیار ویژه ای بوده که ضرورت داشته از طریق بنیاد برای اسکان ایشان اقدام شود . (جزییات دلایل و چرایی این اقدام، امکان انتشار عمومی نداشته و نزد بنیاد محفوظ است).
- بنیاد شهید و امور ایثارگران در قبال تمامی آحاد جامعه ایثارگری تحت پوشـش خود متعهـد بوده و از حداکثر توان موجود جهت مرتفع نمودن مشـکلات این جامعه معظم اسـتفاده می نماید.
- از خبرگزاری تابناک به جهت سبقه پرداخت کارشناسی به موضوعات حوزه ایثار و شهادت انتظار می رفت با رویکرد ایجابی و بدون جداسازی مسائل مرتبط با خانواده بزرگ ایثارگران (خانواده معظم شهدا، جانبازان و آزادگان معزز) پیگیر مسائل و مشکلات این قشر محترم باشد چرا که بنیاد شهید و امور ایثارگران در این مدت تلاش و اقدامات قابل توجهی نسبت به همسان سازی و برابرای ارائه خدمات به ویژه در حوزه درمان به جامعه معزز ایثارگری داشته که نمونه آن اقداماتی می باشد که در مجموعه بیمه دی انجام شده است. بی شک با توجه به شان و منزلت این قشر معزز، پرداختن به موضوعات ایثارگران به این شکل نه تنها نمی تواند در حل مشکلات آنان راهگشا باشد بلکه منجر به ایجاد شبهه میان گروه های مختلف ایثارگری که همه این عزیزان برای ملت شریف ایران و بنیاد شهید و امور ایثارگران دارای جایگاه ویژه ای هستند، می گردد.
مهدی محمدی
مشاور رییس و مدیرکل ارتباطات ، اطلاع رسانی و امور بین الملل
آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید