روزنامه آسیا-مفهوم سرمایهگذاری برای تولید از سه بعد قابل طرح است.
نخست سرمایهگذاری از بعد پولی، مالی و اعتباری که مقصود و منظور اصلی است. دوم بعد حمایتی و پشتیبانی که بسیار با اهمیت است و بدون آن، هرگز سرمایهگذاری پولی، مالی و اعتباری به نتیجه مطلوب نخواهد رسید و سوم بعد دانشی و فناوری است که با توجه به سرعت بسیار زیاد تغییرات در این حوزه، ضرورت به روز بودن آن دوچندان میباشد. به نظر نویسنده تولید را با توجه به نیازهای اقتصادی به پنج دسته مهم به شرح زیر میتوان تقسیمبندی کرد.
- تولیدات صنعتی
- تولیدات معدنی
- تولیدات کشاورزی
- تولیدات علم و فناوری
- خدمات فنی و مهندسی که با توجه به اهمیت زیادشان، این بخش را ذیل تولید در نظر گرفتهایم.
سرفصلهای سرمایهگذاری پولی، مالی و اعتباری
برای سرمایهگذاری پولی، مالی و اعتباری به دو سرفصل بسیار مهم باید توجه داشت که عبارتند از:
- سرمایهگذاری از کجا و چگونه تأمین خواهد شد.
- سرمایهگذاری به این مفهوم که سرمایههای تأمینی در کجا و برای چه کاری بهتر است مورد استفاده قرار گیرند.
منابع تأمین سرمایه
با توجه به ساختار اقتصاد ایران، منابع تأمین سرمایه میتواند به ترتیب اولویتهای زیر باشد. البته بسته به مقدار سرمایه مورد نیاز، ممکن است ضرورت داشته باشد همزمان ترکیبی از منابع مورد توجه باشد، لیکن آنچه بهزعم نویسنده مهم است، رعایت ترتیب اولویت میباشد.
- سرمایههای خرد مردمی
- سرمایههای بخش خصوصی
- سرمایههای بانکی
- سرمایههای بخش دولتی بهویژه برای فراهم کردن زیرساختهای لازم برای تولید
- سرمایههای ایرانیان خارج از کشور
- سرمایههای خارجی
اولویت بندی سرمایهگذاری در تولید
با توجه به شرائط حاکم بر اقتصاد ایران، اولویت سرمایهگذاری میتواند به ترتیب زیر باشد.
- سرمایهگذاری برای افزایش تولید واحدهای فعالی که کمتر از ظرفیت خود تولید میکنند.
- سرمایهگذاری برای افزایش ظرفیت اسمی تولید واحدهای فعال
- سرمایهگذاری برای راهاندازی مجدد واحدهای تولیدی غیرفعال
- سرمایهگذاری برای تکمیل و راهاندازی پروژههای تولیدی نیمهکاره و متوقفشده
- سرمایهگذاری برای طراحی و راهاندازی پروژههای تولیدی جدید مبتنی بر نیازسنجی و مزیتهای نسب و رقابتی در بازارهای داخلی و خارجی
شیوههای سرمایهگذاری
به دو شیوه میتوان سرمایهگذاری کرد، یکی سرمایهگذاری مستقیم و دیگری سرمایهگذاری غیرمستقیم از طریق بانکها، بورس و تعاونیها.
مهمترین الزامات برای سرمایهگذاری در تولید
- تضمین امنیت سرمایه و کاهش ریسک سرمایهگذاری، به این معنی که حاکمیت باید برای سرمایهگذاران؛ خرد و کلان، داخلی و خارجی، غیردولتی و دولتی، شرائطی را ایجاد کند که برایشان هراسی از سرمایهگذاری وجود نداشته باشد. به بیان دیگر، سرمایهگذاران باید به این اعتماد برسند که نه فقط اصل سرمایه خود را از دست نخواهند داد و در یک فعالیت اقتصادی سالم به سود مناسب و متعارف دست خواهند یافت، بلکه به بهانههای مختلف مورد پیگردهای قضایی نیز قرار نخواهند گرفت.
- ثبات اقتصادی، به معنی عملکرد درست ارکان تشکیلدهنده اقتصاد و مطلوب بودن شاخصهای اقتصادی است، به بیان دیگر سرمایهگذاری برای تولید در شرایط نبود ثبات اقتصادی، مثلاً در شرایط تورمی و نبود ثبات در قیمتها، امکانپذیر نمیباشد و چنانچه در چنین شرایطی، سرمایهگذاری صورت پذیرد، حتماً نتیجه مطلوب حاصل نخواهد شد و چه بسا باعث هدررفت منابع نیز بشود. بنابراین حاکمیت و نظام اقتصادی شامل؛ ارکان اقتصادی و روابط حاکم بر آنها، سیاستهای خرد و کلان اقتصادی، قوانین، مقررات و آییننامهها و مدیریت اقتصادی در سطوح مختلف و در بخشهای دولتی و غیردولتی، همگی باید برای رسیدن به ثبات اقتصادی کشور جهتگیری و اقدام نمایند.
- ایجاد جذابیت برای سرمایهگذاری توسط حاکمیت و نظام اقتصادی به اشکال مختلف از جمله؛
- کاهش مدت زمان بازگشت سرمایه
- افزایش سود حاصل از سرمایهگذاری در تولید در مقایسه با سود حاصل از سرمایهگذاری در فعالیتهای غیر تولیدی
- اعمال انواع مشوقها برای پایین آوردن هزینههای سرمایهگذاری و تولید از جمله؛ اعمال معافیتها و تخفیفات مالیاتی و گمرکی، تسهیل در ترخیص تجهیزات، ماشینآلات و مواد اولیه تولید از گمرکها، در اختیار قرار دادن زمین با قیمتهای تشویقی و دریافت اقساط طولانیمدت، ارائه تسهیلات تشویقی به سرمایهگذاران استفادهکننده از تجهیزات و ماشینآلات ساخت داخل، منطقی کردن بهره مالکانه معادن، محاسبه هزینههای انرژی با رویکرد تشویقی، پشتیبانی و حمایتهای امکاناتی و تجهیزاتی از مخترعین، مکتشفین و مبتکرین حوزه تولید، پشتیبانی و حمایتهای حداکثری از سرمایهگذاران حوزه تولید علم، دانش و فناوریهای روز موردنیاز تولید و تحقیق و پژوهش در این خصوص، شناسایی، معرفی و ارائه تسهیلات تشویقی به واحدهای تولیدی بهرهور.
- ایجاد زیرساختهای لازم برای سرمایهگذاری در تولید از جمله؛ ایجاد نظام معرفی ظرفیتهای سرمایهگذاری در بخشهای تولیدی مختلف، ایجاد شهرکهای صنعتی جدید، توسعه شهرکهای صنعتی موجود و نوسازی و به سازی زیرساختهای حیاتی آنها، تأمین انرژی باثبات، ایجاد مراکز مشاوره تولید، بازاریابی و فروش به ویژه با رویکرد صادراتی، ایجاد مراکز مشاوره، تسهیلگر و هدایتگر صادرات خدمات فنی و مهندسی، توسعه و بهروزرسانی سامانه برخط صدور مجوزها در تمام حوزهها، ایجاد مراکز مشاوره و تسهیلگر برای صنعتیسازی تولیدات کشاورزی، دامی و شیلات و اجرای دقیق و اصولی الگوی کشت سرزمینی و فراسرزمینی و راهاندازی صنایع تبدیلی، اصلاح نظام بانکی با هدف حداکثرسازی تخصیص و سرمایهگذاری در تولید، اصلاح بازار سرمایه با رویکرد شفافسازی، هدایت حداکثری سرمایه به سمت تولید و پرهیز از سوداگری، تقویت زیرساختهای تعاونیهای تولیدی، تقویت شرکتهای دانشبنیان، ایجاد نظام ارزیابی عملکرد تولید
ادامه دارد
فرهاد محمودی فریدون
آسیا نیوز
دیدگاه خود را بنویسید