آسیانیوز- چند روز پیش بود که اعلام شد تراز تجاری کشور در سال جاری ۷ میلیارد دلار بدون نفت منفی است. با این‌همه عدم توازن در حجم واردات و صادرات تنها مشکل تجارت خارجی کشور نیست، بلکه مقاصد محدود صادراتی، دست اقتصاد کشور را بسته است. به گفته رئیس اتاق بازرگانی ایران ۷۵ درصد صادرات کشور تنها به پنج کشور انجام می‌شود و این محدودیت می‌تواند در صورت بروز یک تنش برای صادرات ما مشکل‌ساز باشد.

صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی ایران در بیست و هشتمین دوره آیین روز ملی صادرات خطاب به رئیس‌جمهور گفت: «جناب آقای پزشکیان واقعیت این است که شرایط اقتصادی در کشور ما مناسب نیست، با این حال و با وجود شرایط پولی و مالی کنونی فعالان اقتصادی امروز توانمندانه در عرصه صادرات فعالیت و با وجود تحریم‌های خارجی و ناترازی ها محصولات ایرانی را در جهان عرضه می‌کنند.»

وی در ادامه عنوان کرد: «یقین داریم که همه نهادهای مرتبط با صادرات نهایت تلاش را برای رفع موانع انجام می‌دهند، اما به دلیل عدم تعامل و هماهنگی آن‌ها با یکدیگر نتیجه مطلوب حاصل نشده است. ارزش کل صادرات کشور در سال ۱۴۰۲، ۵۰ میلیارد دلار بوده که ۲۰ میلیارد دلار آن به صادرات غیرنفتی اختصاص یافته است. این رقم نشان‌دهنده خام فروشی و صادرات محصولات با ارزش افزوده اندک است.»

رئیس اتاق ایران گفت: «موانع دیگری که برای توسعه صادرات وجود دارد، ارز چندنرخی و ایفای تعهدات ارزی با قیمتی پایین‌تر از ارز در بازار آزاد هستند. این امور سبب می‌شود صادرکنندگان ارز خود را به صورت توافقی و در بازار غیررسمی بفروشند. ۷۵درصد صادرات ایران تنها به پنج کشور انجام می‌شود و این محدودیت می‌تواند در صورت بروز یک تنش برای صادرات ما مشکل‌ساز باشد.»

وی در ادامه شرحی از کسری تجاری کشور در سال‌های اخیر ارائه داد و گفت: «کسری تجاری در سال ۱۴۰۱، ۶ میلیارد دلار و در سال ۱۴۰۲، ۱۷ میلیارد دلار و در نیمه اول امسال ۸ میلیارد دلار بود این روند نشان از سیاستگذاری نادرست تجاری و ارزی دارد.»

وی در پایان سخنانش گفت: «صدور خدمات فنی و مهندسی و مشارکت در پروژه‌های کشورهای همسایه ظرفیت بزرگی است که در چند سال گذشته به آن توجه کافی نشده است. موضوع ضمانت‌نامه‌های بانکی در این زمینه مشکل ساز است و اتاق بازرگانی ایران در این باره اقداماتی انجام داده امیدواریم در دستور کار سران قوا قرار گیرد.»