روزنامه آسیا-سازمان ملی هوانوردی و فضا (ناسا) اعلام کرد که منطقه فعال خورشید در حال چرخش به سمت زمین است و خروج شراره‌ها و فوران‌های خورشیدی مداوم از این ناحیه، همچنان می‌تواند بر ارتباطات رادیویی، شبکه‌های برق، سیگنال‌های ناوبری تأثیر بگذارد و خطراتی را برای فضاپیماها و فضانوردان ایجاد کند. ناسا هشدار می‌دهد که این رویداد ممکن است در روزها و هفته‌های آینده با شفق‌های قطبی دیدنی و احتمالاً خاموشی‌ها و قطعی برق در زمین همراه باشد.

بر اساس گزارش ایندیپندنت، رصدخانه دینامیک خورشیدی ناسا در تاریخ‌های ۱۳ و ۱۴ مه ۲۰۲۵ (۲۳ و ۲۴ اردیبهشت)، قدرتمندترین شراره‌های خورشیدی سال ۲۰۲۵ را به ثبت رسانده است. شراره ۲۳ اردیبهشت از نوع X1.2 و شراره روز بعد از نوع X2.7 بود که هر دو از قوی‌ترین انواع شراره‌ها محسوب می‌شوند. به گفته ناسا، در پی رویداد ۲۴ اردیبهشت، ارتباطات رادیویی در مناطق اروپا، آسیا و خاورمیانه دچار اختلال گردید.

به گزارش دیجیاتو، ناسا همچنین اعلام کرد خروج شراره‌ها و فوران‌های خورشیدی مداوم از منطقه‌ای در خورشید همچنان می‌توانند بر ارتباطات رادیویی، شبکه‌های برق، سیگنال‌های ناوبری تأثیر بگذارد و خطراتی برای فضاپیماها و فضانوردان ایجاد کند.

هشدار ناسا در خصوص شراره‌های خورشیدی

خورشید در حال حاضر در اوج چرخه فعالیت ۱۱ ساله خود قرار دارد که منجر به ایجاد شراره‌های خورشیدی قدرتمند می‌شود. شراره‌های خورشیدی می‌توانند با شفق‌های قطبی ناشی از فوران‌های تاجی (CME) همراه باشند. این پدیده زمانی رخ می‌دهد که ذرات باردار خورشیدی از جو زمین عبور کرده و شفق‌های رنگارنگی را پدید می‌آورند.

به طور کلی، شراره‌های خورشیدی بر اساس قدرت در ۵ کلاس A، B، C، M و X طبقه‌بندی می‌شوند که در هر مرحله، انرژی شراره‌ها تقریباً ۱۰ برابر بیشتر می‌گردد. شراره خورشیدی اخیر از نوع X2.7 بود که نشان‌دهنده انرژی بسیار بالا و وقوع نادر آن است. این فوران انفجاری، پرتوهای ایکس و تابش فرابنفش شدید را با سرعت نور به سمت زمین پرتاب کرده و جو بالایی آن را یونیزه نمود. این رخداد ناگهانی، سیگنال‌های رادیویی با فرکانس بالا را مختل کرده و منجر به قطع ارتباط برخی از اپراتورهای رادیویی شد.

در ادامه این فوران‌ها، بخش فعال خورشید به سمت زمین در حال چرخش است و انتظار می‌رود موجب بروز شفق‌های قطبی و خاموشی‌های احتمالی در زمین شود./آسیانیوز