روزنامه آسیا- روز ۲۷ بهمنماه، «همایش ملی هوش مصنوعی» به همت برخی از استادان دغدغهمند و به اهتمام مرکز کارآفرینی تکام در باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد، با هدف بسترسازی، فرهنگسازی و توسعه هوش مصنوعی در کشور، برگزار شد که در آن جمعی از استادان دانشگاه، پژوهشگران و نخبگان علمی حضور و مشارکت داشتند.
در این مراسم که با مجریگری مهندس حبیبالله انیسی، تهیهکننده، کارگردان و مجری باسابقه صدا و سیما برگزار شد، وی نخست به معرفی و گزارش زندگی علمی پروفسور سیدحسن امین، پروفسور اکبر مآنوسی و دکتر فردین شورج استاد دانشگاه و نویسنده کتاب «هوش مصنوعی و کاربردهای آن» پرداخت و در ادامه از پروفسور سیدحسن امین، حقوقدان، فیلسوف و چهره برجسته فرهنگی برای سخنرانی دعوت کرد.
پروفسور امین در ابتدای سخنانش به جایگاه هوش در فرهنگ ایران پرداخت و تأکید کرد که تاریخ و ادبیات ایران سرشار از نمونههایی است که بر اهمیت هوش و خردورزی دلالت دارند. وی با اشاره به آثار کلاسیک ادب فارسی همچون مثنوی معنوی، شاهنامه فردوسی و گلستان سعدی، هوش و خرد را یکی از محورهای اصلی اندیشه در فرهنگ ایران دانست. خالق شاهنامه امین گفت: «فردوسی در دیباچه شاهنامه بیش از ۴۰ بار واژه خرد را به کار گرفته است.»
پروفسور امین در ادامه اظهار داشت: «ادبیات فارسی آکنده از حکایات و روایتهایی است که بر هوش و درایت تأکید دارند. مولانا در مثنوی معنوی، هوش را نهتنها بهعنوان قوهای ذهنی، بلکه ابزاری برای درک حقیقت و حل مسائل زندگی معرفی میکند. هوش باید نمود و کارکرد داشته باشد و اگر از این ظرفیت بهدرستی استفاده شود، میتوانیم آیندهای بهتر را برای جامعه ترسیم کنیم.»
این حقوقدان برجسته با اشاره به توسعه هوش مصنوعی در جهان، بر ضرورت توجه به این فناوری نوظهور در ایران تأکید کرد و افزود: «هوش مصنوعی دیگر صرفاً یک موضوع علمی نیست، بلکه بهعنوان ابزاری تحولآفرین در اقتصاد، کسبوکار، پزشکی، حقوق، آموزش و حتی فرهنگ وارد شده است. ایران باید در این رقابت جهانی سهمی شایسته داشته باشد و دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی نقش مهمی در گسترش دانش و تربیت نیروی متخصص ایفا میکنند. جالب آنکه با ظهور هوش مصنوعی دیگر لازم نیست که کشور در حال توسعهای مانند ایران تمام مراحل تکامل و پیشرفت علمی و فناوری را پله پله طی کند. بلکه میتواند و باید با جهش بینظیر یکمرتبه به بالاترین پلهها عروج کند و راه صدساله را به قول حافظ یکشبه طی کند.»
امین در ادامه در تبیین چالشها. مخاطرات و راههای مقابله با مشکلات هوش مصنوعی، خاطر نشان کرد: «دغدغههای فلسفی، اخلاقی و حقوقی هم در گسترش استفاده از هوش مصنوعی وجود دارد و از یک طرف فیلسوفان حقوق و اخلاق باید این مسائل را بررسی کنند و از سوی دیگر از جهت عملی برای مدیریت تخلفات و جلوگیری از سوءاستفاده از هوش مصنوعی راهکارهای مناسب اندیشیده شود، همچنان که در نظامهای حقوقی پیشرفته جهان، تخلفات در شبکههای اجتماعی قابل کشف، پیگیری و مجازات است و از جهات فلسفی و اخلاقی لزوم رعایت حقوق فردی و لحاظ منافع جمعی و انتخاب اصلح مورد بحث وگفتوگو است.»
سخنران دوم این همایش، پروفسور اکبر مآنوسی، استاد اقتصاد و مدیریت در دانشگاههای اوتاوا وکارلتون و رئیس شعبه انجمن مدیریت کسبوکار ایران در کشور کانادا بود. پروفسور مانوسی، تجارب کشورهای آمریکای شمالی را در این زمینه در سطح کلان بیان کرد و بر این واقعیت تکیه کرد که دستاوردها و پیشرفتهای عملی بعضی کشورهای قدرتمند با سرمایهگذاریهای عظیم در این زمینه در اختیار همگان و بهخصوص کشورهای رقیب قرار نمیگیرد.
سخنران دیگر این همایش دکتر فردین شورج، استاد دانشگاه و عضو پیوسته انجمن مدیریت ایران و دبیر اجرایی انجمن علمی کارآفرینی کسبوکارهای نوین ایران بود. وی عنوان کرد: «جهان شتابان با کمک علم در حال تغییر و تحول است و راهاندازی کسبوکار با استفاده از هوش مصنوعی میتواند در ایران هم در دستور کار باشد.»
در این مراسم علاوه بر سه سخنرانی از پیش تعیینشده درباره تأثیر هوش مصنوعی بر زندگی روزمره، فرصتها و چالشهای آن و راهکارهای توسعه این فناوری در ایران، از سخنرانی آیتالله مرعشی نجفی درباره تأکید بر علم در اسلام نیز استفاده شد. شرکتکنندگان بر این نکته تأکید کردند که سرمایهگذاری در حوزه هوش مصنوعی نهتنها به پیشرفت علمی و صنعتی کشور کمک میکند، بلکه میتواند زمینهساز بهبود کیفیت زندگی و افزایش رفاه اجتماعی باشد.
در بخشی از این برنامه، دکتر عطایی مدیر مرکز کارآفرینی تکام و از مسئولان برگزاری این همایش اعلام کردند که در راستای تحقق این اهداف همایش، برنامههای جامعی برای آموزش، پژوهش و تجاریسازی فناوریهای مرتبط با هوش مصنوعی در دستور کار دارند و تلاش خواهند کرد تا با بهرهگیری از توانمندیهای داخلی و تعامل با مراکز علمی بینالمللی، جایگاه ایران را در این عرصه ارتقا دهد. در پایان این مراسم از کوششهای تعدادی از چهرههای علمی و فرهنگی کشور قدردانی شد./آسیانیوز
دیدگاه خود را بنویسید