روزنامه آسیا-یک کارشناس صنعت خودرو معتقد است که واردات خودرو نه تنها باعث رقابتی شدن صنعت خودروی ایران نمی‌شود، بلکه قادر به تنظیم بازار هم نخواهد بود؛ زیرا مشکلات این حوزه ریشه در مسائلی دارد که واردات ارتباطی با آن‌ها ندارد.

به گزارش ایلنا، امیرحسن کاکایی، کارشناس صنعت خودرو، درباره تأثیر واردات خودرو در سال ۱۴۰۳ بر بازار این کالا توضیح داد و اظهار کرد: طرح واردات خودرو از سوی مجلس شورای اسلامی تحت عنوان ساماندهی بازار خودرو مطرح شد، در حالی که مشکل اصلی کمبود ارز بود که بانک مرکزی دستور ممنوعیت واردات خودرو را صادر کرد. هرچند این تصمیم به نفع بانک مرکزی بود که از محل واردات درآمد کسب می‌کرد، اما کمبود ارز همچنان به قوت خود باقی ماند. در این میان، نمایندگان مجلس تأکید داشتند که واردات می‌تواند به ایجاد رقابت در صنعت خودروی ایران کمک کند، که این فرضیه اساساً اشتباه است.

وی افزود: صنعت خودروی ایران به دلایل مختلف از جمله نداشتن ارتباطات موثر جهانی و کمبود حامل‌های انرژی، رقابت‌پذیر نیست و این مشکلات نمی‌توانند با واردات خودرو برطرف شوند. برای رقابتی شدن صنعت خودرو، لازم است که این چالش‌ها رفع شوند.

کاکایی ادامه داد: هدف دیگر مجلس از واردات خودرو، تنظیم بازار بود که این مشکل نیز با واردات حل نمی‌شود. چرا که در کشوری با تورم ۴۰ درصدی و نوسانات زیاد در بازار بورس، کالایی مانند خودرو که به طور معمول مصرفی نیست، به یک کالای سرمایه‌ای تبدیل می‌شود. تا زمانی که تورم کنترل نشود، هیچ بازاری از جمله بازار خودرو قابل تنظیم نیست و همچنان نوسانات و تغییرات قیمت ادامه خواهد داشت.

این کارشناس همچنین عملکرد دولت را در واردات خودرو صحیح دانست و گفت: دولت در واردات خودرو نقش تسهیلگری دارد و واردات توسط بخش خصوصی انجام می‌شود.

کاکایی خاطرنشان کرد: به رغم اینکه بانک مرکزی به موجب قانونی که مجلس تصویب کرده، واردات خودرو را تسهیل می‌کند، اما تعرفه‌ها را به طور ناگهانی افزایش می‌دهد و محاسبات ارز را نیز تغییر می‌دهد، که این وضعیت باعث بالا رفتن قیمت‌ها و افزایش تورم در کشور می‌شود.
وی در نهایت تأکید کرد: واردات خودرو به افزایش قیمت ارز و در پی آن، افزایش قیمت کالاهای دیگر منجر می‌شود و تورم در کشور همچنان ادامه خواهد یافت. پیش‌بینی می‌شود که کشور در سال آینده برای پنجمین سال متوالی با تورم ۳۰ تا ۴۰ درصد مواجه شود که این وضعیت در شش دهه گذشته بی‌سابقه بوده است./آسیا نیوز