روزنامه آسیا-وزارت بازرگانی چین اعلام کرد که پیشنهادهای ایالات متحده برای مذاکره در زمینه تعرفه‌های تجاری را در حال ارزیابی قرار داده است، این در حالی است که تنش‌های تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان همچنان رو به افزایش است.

به گزارش تسنیم، وزارت بازرگانی چین، روز گذشته طی بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا و به طور فعالانه خواستار انجام مذاکرات با این کشور در زمینه تعرفه‌های تجاری شده است و پکن نیز در حال حاضر مشغول ارزیابی این پیشنهادات می‌باشد. این بیانیه در حالی منتشر می‌گردد که تنش‌های تجاری فی‌مابین دو کشور مجدداً افزایش یافته و هر یک از طرفین اقدام به اعمال تعرفه‌های سنگین بر کالاهای طرف مقابل نموده‌اند.

در تاریخ دوم آوریل سال جاری، رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، سیاست «تعرفه متقابل کامل» را اعلام نمود. با این حال، یک هفته پس از آن، به استثنای چین، به سایر کشورها مهلتی ۹۰ روزه جهت ورود به مذاکرات اعطا کرد. در واکنش به این اقدام، چین نیز تدابیر متقابل تعرفه‌ای را اتخاذ نمود و در حال حاضر، طرفین تعرفه‌هایی تا سقف ۱۴۵٪ و ۱۲۵٪ بر واردات یکدیگر وضع کرده‌اند.

هرچند ترامپ از اواسط آوریل چندین بار اشاره کرده که گفت‌وگوهایی در جریان است و حتی مدعی تماس تلفنی با رئیس‌جمهور چین شده، اما وزارت خارجه و بازرگانی چین این ادعاها را تکذیب کرده‌اند.

بر اساس این بیانیه، مقامات بلندپایه آمریکایی از کانال‌های مختلف تمایل خود را برای گفت‌وگو در مورد تعرفه‌ها ابراز داشته‌اند و چین نیز این درخواست‌ها را در دست بررسی دارد.

وی همچنین تصریح کرد: اگر آمریکا قصد گفت‌وگو دارد، باید با حسن نیت واقعی وارد شود، اشتباهات خود را اصلاح کرده و اقدامات یک‌جانبه تعرفه‌ای را لغو کند.

این سخنگو در آخر هشدار داد: اگر ایالات متحده تنها وانمود به مذاکره کند اما در عمل بخواهد اخاذی، فشار یا سیاست زور را پیش ببرد، این روش در برابر چین بی‌فایده است. گفتار و کردار متناقض، تنها به بی‌اعتمادی دوجانبه دامن می‌زند.

تحلیل‌ها حاکی از آن است که آمریکا با سیاست «ابهام راهبردی» به دنبال کسب امتیاز از چین است، در حالی که چین از این فرصت برای سنجش نیات واقعی واشنگتن استفاده می‌کند.

از سوی دیگر، لین شیان‌مینگ، رئیس مؤسسه مطالعات اقتصادی چین در منطقه تایوان، در مصاحبه با رسانه‌ سنگاپوری لیان هه گفته است: هر دو طرف خواهان مذاکره هستند اما مسأله حفظ آبرو و موقعیت سیاسی است. محتمل است که گفت‌وگوهای غیررسمی از پیش شروع شده و پس از رسیدن به نتایج اولیه، علنی خواهد شد.

لین شیان‌مینگ پیش‌بینی کرد که مذاکرات احتمالی در ابتدا بر حوزه‌های عملی و قابل اجرا نظیر محدود کردن ظرفیت تولید، افزایش تقاضای داخلی یا باز کردن بازار چین متمرکز خواهد شد.

با این وجود، او هشدار داد که با توجه به چارچوب رقابت راهبردی موجود میان چین و آمریکا، انتظار عقب‌نشینی کامل هیچ‌یک از طرفین واقع‌بینانه نیست. به اعتقاد وی، چین در پی سبقت گرفتن از آمریکا است و ایالات متحده نیز تمایل به حفظ برتری خود دارد؛ بنابراین، تغییر اساسی در این وضعیت در کوتاه‌مدت دور از انتظار است.

طی روزهای اخیر، دونالد ترامپ، مدعی برگزاری جلسه‌ای میان نمایندگان دو کشور در روز پنج‌شنبه، ۲۴ آوریل، و تداوم تماس‌ها شده بود. ترامپ همچنین در مصاحبه با مجله «تایم» در روز جمعه، ۲۵ آوریل، ادعا کرد که تماسی تلفنی از رئیس‌جمهور چین، شی جین‌پینگ، دریافت کرده است، اما جزئیات مربوط به تاریخ و محتوای این تماس را مشخص نکرد.

در واکنش به این اظهارات، گوآ جیاکون، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در آخرین کنفرانس خبری این وزارتخانه به طور رسمی اعلام کرد که روسای جمهور چین و آمریکا اخیراً هیچ گونه تماسی با یکدیگر نداشته‌اند. وی همچنین تاکید کرد که هیچ مذاکره یا گفت‌وگویی در مورد مسئله تعرفه‌ها بین دو کشور صورت نگرفته است./آسیانیوز