روزنامه آسیا_در حالی‌که قیمت اقلام خوراکی با سرعتی بی‌سابقه در حال افزایش است، قدرت خرید کارگران هر روز کمتر می‌شود.

به گزارش ایلنا، در حالی‌که نرخ دلار در یک سال گذشته حدود ۷۹ درصد افزایش داشته، دستمزد کارگران تنها ۴۵ درصد رشد کرده است؛ این یعنی برای جبران تنها بخشی از این عقب‌ماندگی مزدی، حقوق‌ها باید دست‌کم ۳۴ درصد دیگر افزایش یابد.تورم شدید فروردین‌ماه به‌ویژه در حوزه خوراکی‌ها، فشار مضاعفی به سبد معیشتی وارد کرده و افزایش مزدی تصویب‌شده پیش از آنکه به سفره کارگران برسد، عملاً بی‌اثر شده است.

داده‌های رسمی از جهش دوباره قیمت خوراکی‌ها حکایت دارد
بر اساس تازه‌ترین گزارش مرکز آمار، تورم مواد غذایی در فروردین‌ماه روندی صعودی داشته و از شاخص ۴.۱ عبور کرده است. در این میان، میوه و خشکبار با ثبت تورم ماهانه ۱۱.۷ درصدی، رکورددار افزایش قیمت در سبد خوراکی خانوارها شده‌اند.

شکاف مزدی با جهش قیمت خوراکی‌ها عمیق‌تر شد
طبق گزارش مرکز آمار، تورم نقطه‌به‌نقطه خانوارها در فروردین ۱۴۰۴ به ۳۸.۹ درصد و تورم خوراکی‌ها به ۴۲.۷ درصد رسیده است. سبزیجات و حبوبات با جهش ۸۹.۱ درصدی، و میوه و خشکبار با ۶۵ درصد در صدر گرانی‌ها قرار دارند. این اعداد، حتی با وجود خوش‌بینانه بودن، نشان می‌دهند هزینه تامین اقلام ساده خوراکی نسبت به سال قبل حدود ۹۰ درصد افزایش یافته؛ در حالی که دستمزد کارگران حداقل‌بگیر فقط ۴۵ درصد رشد کرده و شکاف قدرت خرید به‌وضوح عمیق‌تر شده است.
بنابر آمار رسمی، تورم ماهانه خانوارها در فروردین ۱۴۰۴ به ۳.۹ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل ۰.۶ درصد بیشتر شده است. گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها با تورم ۴.۲ درصدی در صدر قرار دارند و کالاهای غیرخوراکی و خدمات نیز تورم ۳.۸ درصدی را ثبت کرده‌اند. در نهایت، تورم سالانه خانوارها به ۳۳.۲ درصد افزایش یافته که نشان‌دهنده تداوم روند صعودی قیمت‌ها در آغاز سال جدید است.

قیمت های واقعی
با وجود مصوبه ستاد تنظیم بازار مبنی بر تعیین قیمت ۱۳۰ هزار تومانی برای هر کیلو برنج هاشمی و طارم، این اقلام پرمصرف در فروشگاه‌های زنجیره‌ای عملاً نایاب شده‌اند و برنج هندی جای آن‌ها را گرفته است. در بازار آزاد نیز برنج ایرانی با قیمتی حدود دو برابر نرخ مصوب عرضه می‌شود، به‌طوری که حتی با کالابرگ هم امکان خرید چند کیلو برنج برای خانواده‌ها وجود ندارد.
در شرایط فعلی بازار، هر کیلو برنج هاشمی حدود ۲۵۰ هزار تومان و برنج‌های درجه دو و سه ایرانی نزدیک به ۲۰۰ هزار تومان قیمت دارند. این در حالی‌ست که دستمزد روزانه مصوب کارگران تنها ۳۴۶ هزار تومان است؛ رقمی که حتی برای خرید دو کیلو برنج باکیفیت هم کافی نیست.
با این حساب، چیزی از افزایش مزدِ مصوب اسفند برای خانواده‌های متعلق به طبقه‌ی کارگر باقی نمانده است. «فرامرز توفیقی» فعال کارگری در مورد وضعیت بحرانی زندگی کارگران ایرانی در آستانه‌ی روز جهانی کارگر امسال به ایلنا می‌گوید: حال کارگران شاغل و بازنشسته اصلاً خوب نیست. بالا رفتن قیمت ارز در یک سال اخیر اثر مهلکی بر سفره‌ی طبقه‌ی کارگر گذاشته و جالب اینجاست که اندکی کاهش آن، هیچ تاثیری نداشته است و چیزی ارزان نشده. در بازار بی‌ثبات ایران، فقط گرانی‌هاست که مثل موج زندگی مردم را درمی‌نوردد و متاثر می‌کند نه کاهش قیمت ها
به گفته وی، بازار بدون کنترل و پایش رها شده و هیچ نظارتی بر قیمت‌ها نیست.
توفیقی ادامه می‌دهد: مثلاً در حوزه لبنیات شاهد افزایش دوباره و چندباره‌ی قیمت‌ها هستیم؛ هر شرکت تولیدی در هر زمان و به هر میزان که بخواهد، اجناسش را گران می‌کند. گوشت قرمز برای کارگران دست‌نیافتنی شده و حالا دیگر دست کارگران به برنج ایرانی هم نمی‌رسد.

او تأکید می‌کند: آن ۳۴ درصد عقب‌ماندگی مزد در شرایطی محاسبه شده که فرض بر این باشد همه کالاها تنها به اندازه نرخ دلار گران شده‌اند، اما در واقعیت، قیمت برنج بیش از ۱۰۰ درصد، سبزیجات و حبوبات بیشتر از این مقدار و دیگر اقلام ضروری نیز روندی مشابه داشته‌اند. به گفته توفیقی، داده‌های میدانی نشان می‌دهد که اثر افزایش قیمت دلار بر بازار بیش از یک بوده و بعضاً تا ضریب ۱.۴ هم رسیده است.
او در پایان می‌گوید: حالا هرچقدر هم دولتی‌ها به خودشان آفرین بگویند و از تصویب مزد جدید خوشحال باشند، تفاوتی در زندگی کارگر ایجاد نشده است. در روز جهانی کارگر، کارگر ایرانی با سفره‌ای خالی‌تر از همیشه، با جیب‌های خالی و نگرانی بیشتر از آینده روبه‌روست؛ چرا که کالاهای اصلی مانند برنج، گوشت، حبوبات و لبنیات یکی‌یکی از سفره‌هایش ناپدید شده‌اند./آسیا نیوز