روزنامه آسیا-از این پس هیچ آگهی خرید، فروش یا اجاره مسکن بدون ثبت رسمی در سامانه ملی املاک و اسکان کشور منتشر نخواهد شد. به گفته یک کارشناس بازار مسکن، پلتفرم‌های آگهی‌ دهنده نیز موظف به احراز هویت کاربران و بررسی صحت اطلاعات ملک هستند.

به گزارش مهر، فرشید ایلاتی کارشناس بازار مسکن، بر ضرورت ساماندهی آگهی‌های حوزه مسکن تأکید کرد و گفت: طبق الزامات قانونی جدید، تمامی آگهی‌های ملکی پیش از انتشار، باید اطلاعات‌شان در سامانه املاک و اسکان ثبت شده باشد. در غیر این صورت، پلتفرم‌ها موظف‌اند آگهی‌دهنده را ملزم به ثبت اطلاعات در این سامانه کنند.

وی یکی از مشکلات کنونی را تعدد آگهی برای یک ملک با قیمت‌ها و ادبیات متفاوت دانست و افزود: ممکن است یک ملک توسط بیش از ۴۰ مشاور املاک به‌صورت هم‌زمان آگهی شود که مدیریت آن برای مردم و پلتفرم‌ها دشوار است. به همین دلیل، در فرایند جدید احراز، اطلاعاتی نظیر کد پستی یا کد ملی مالک در زمان ثبت آگهی بررسی خواهد شد.

ایلاتی تأکید کرد: اگر اطلاعات ملکی در سامانه املاک و اسکان موجود نباشد، پلتفرم‌ها موظف‌اند آگهی‌دهنده را به سمت ثبت اطلاعات در این سامانه هدایت کنند. انتشار آگهی پس از تطبیق کد ملی و کد پستی مجاز خواهد بود.

وی همچنین به موضوع امنیت داده‌ها اشاره کرد و گفت: انتشار اطلاعاتی نظیر کد ملی و کد پستی نیازمند راهکارهای فنی امن است. بر این اساس، مقرر شده داده‌ها از طریق درگاه‌های دولتی و مرکزی تبادل شوند؛ چالش‌های فنی نیز تا حد زیادی مرتفع شده‌اند.

ایلاتی افزود: بر اساس قانون جدید ساماندهی بازار مسکن، پلتفرم‌ها موظف‌اند پیش از انتشار هر آگهی، احراز هویت مالک از طریق سامانه املاک و اسکان را انجام دهند. این الزام اکنون قانونی است و دیگر در سطح دستورالعمل وزارتخانه‌ای نیست، بلکه مصوبه مجلس شورای اسلامی است و باید اجرایی شود.

ایلاتی در بخش دیگری از سخنان خود درباره اعلام میانگین قیمت مسکن توسط نهادهایی مانند بانک مرکزی اظهار داشت: این روش اشتباه است، چراکه در کلان‌شهری مثل تهران اختلاف قیمت بین مناطق ممکن است به بیش از ۳۰۰ میلیون تومان در هر متر مربع برسد.

او پیشنهاد داد به‌جای اعلام میانگین، قیمت‌ها به‌صورت محله‌محور و مبتنی بر اطلاعات واقعی معاملات دارای کد رهگیری منتشر شود. همچنین تأکید کرد: ایجاد یک سامانه عمومی برای نمایش معاملات قطعی با جزئیاتی نظیر متراژ، سال ساخت و منطقه (بدون نام افراد)، راهی برای شفاف‌سازی واقعی بازار مسکن است.

وی تأکید کرد: تجمیع آمار و اعلام میانگین قیمتی برای کل شهرها باعث گمراهی می‌شود و از نظر آماری نیز اشکال دارد. لازم است که مرکز آمار و بانک مرکزی از این شیوه نادرست اعلام قیمت فاصله بگیرند و اعلام آمار به دفتر اقتصاد مسکن و سامانه کد رهگیری معاملات سپرده شود.

در پایان، ایلاتی تأکید کرد که تکمیل سامانه ملی املاک و اسکان یکی از اقدامات راهبردی در حوزه مسکن است. او گفت این سامانه فقط برای ساماندهی آگهی‌ها نیست، بلکه نقش کلیدی در اجرای سیاست‌هایی مانند اخذ مالیات از خانه‌های خالی و سایر برنامه‌های دولت دارد. وی در آخر افزود: لازم است رئیس‌جمهور و سایر دستگاه‌های مسئول، با همکاری یکدیگر این سامانه را در سریع‌ترین زمان ممکن به مرحله بهره‌برداری کامل برسانند./آسیا نیوز