روزنامه آسیا_اعلام تعرفه‌های ترامپ، بی‌گمان اثرات بسیار عمیق‌تر و گسترده‌تری از آنچه در ظاهر عیان کرده، بر جای خواهد گذارد. چه این‌که برخی اقتصاددان سیاسی بر این عقیده‌اند که با این تصمیم نه تنها اقتصاد، که سیاست جهان وارد مرحله نوینی شده است. اگر ساختارهایی که بر ویرانه‌های جنگ جهانی دوم ساخته شد، بر پایه تجارت آزاد، گسترش سرمایه در مقیاسی جهانی و در نهایت صلح بود، اکنون همه این‌ها در خطر قرار گرفته است.

دولت آمریکا در اقدامی بی‌سابقه اعلام کرده است که از پنجم آوریل (16 فروردین) تعرفه 10 درصدی بر تمام کالاهای وارداتی به این کشور اعمال خواهد شد. این تصمیم که در چارچوب سیاست‌های حمایت از تولید داخلی اتخاذ شده، کشورهایی را که بیشترین کسری تجاری را با آمریکا دارند با تعرفه‌های سنگین‌تری مواجه خواهد کرد.
البته این تعرفه‌های 10 درصدی، واردات از همه کشورها را شامل می‌شود، با این‌همه برای برخی کشورها اعداد و ارقامی به مراتب بالاتر در نظر گرفته شده است. با دستور ترامپ، آمریکا تعرفه ۳۴ درصدی روی کالاهای چینی، ۲۶ درصدی روی محصولات هندی و تعرفه ۲۰ درصدی برای اتحادیه اروپا اعمال می‌کند. به‌نظر می‌رسد حتی شرکای نزدیک هم از این تصمیم ترامپ در امان نبوده‌اند. به‌عنوان مثال وزیر دارایی اسرائیل اعلام کرده است که اعمال تعرفه به صنعت اسرائیل ضربه سنگینی وارد می‌کند.
در لیست ارائه‌شده نام کشور ایران نیز به چشم می‌خورد، اتقاقی که وقتی جالب می‌شود که نام برخی از کشورها مانند روسیه در این فهرست وجود ندارد. آمریکا بر تمام کالاها در صورتی که از ایران وارد این کشور شوند تعرفه ده درصدی اعمال خواهد کرد. تحلیل اطلاعات گمرک ایران نشان می‌دهد کالاهایی چون خیارشور، میوه خشک، اشیای مربوط به جشن و کارناوال، سوهان، مجسمه و اشیای زینتی جمعا به ارزش ۱۷۲.۶ هزار دلار در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۳ از ایران به امریکا صادر شده است که اعمال تعرفه 10 درصدی بی‌تردید بر حجم این صادرات از مبدآ ایران به ایالات متحده اثر خواهد گذاشت.
در میان همه کشورها، اما بیشترین فشار را چین احساس کرده، آن هم با تعرفه‌هایی که به بیش از 60 درصد می‌رسد. این امر خشم چینی‌ها را به دنبال داشته است. وزارت بازرگانی چین روز پنجشنبه اعلام کرد چین به شدت با تعرفه‌های آمریکا مخالف است و اقدامات متقابلی را برای حفظ حقوق و منافع خود انجام خواهد داد.
طرف‌های اروپایی هم واکنش‌های تندی نشان دادند. اولاف شولتس، صدر اعظم آلمان از تعرفه‌های اعمال‌شده در سراسر جهان توسط دونالد ترامپ انتقاد کرده و آن را حمله‌ای به نظم تجارت جهانی دانسته است. شولتس گفت: «دولت ایالات متحده مسیری را در پیش گرفته است که در پایان آن تنها بازندگانی وجود خواهند داشت. این حمله به نظم تجاری است که رفاه را در سراسر جهان ایجاد کرده است. کل اقتصاد جهانی از این تصمیمات نسنجیده آسیب خواهد دید. اروپا قاطعانه، قوی و مناسب به تصمیم آمریکا پاسخ خواهد داد.»
روز گذشته، امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه هم تصمیم جدید دونالد ترامپ برای اعمال تعرفه‌های سنگین علیه متحدان اروپایی و شرکای تجاری ایالات متحده را «رویکردی شتابزده و بی اساس» خواند و خواستار پاسخ یکپارچه اروپا به آن شد. ماکرون که در کاخ الیزه با نمایندگان بخش‌های به شدت آسیب‌دیده از اقدامات تعرفه‌ای ایالات متحده سخن می‌گفت، تصریح کرد: «این یک شوک بزرگ است که همه بخش‌های اقتصادی و صادرات اروپا را تحت تأثیر قرار می‌دهد. باید ضمن در پیش گرفتن مؤثرترین و متناسب‌ترین اقدام، نشان دهیم که منفعلانه عمل نخواهیم کرد.»
ماکرون در همین راستا خواستار اتحاد و یکپارچکی همه بازیگران اروپایی شد و نسبت به تمایل برخی قدرت‌ها برای در پیش گرفتن یک رویکرد مجزا هشدار داد. وی تأکید کرد که نباید به تعرفه‌های دولت آمریکا با دادن امتیازات فوری یا تن دادن به سرمایه‌گذاری‌ها برای دریافت معافیت‌ پاسخ داد. او حتی فراتر رفت و خواستار تعلیق سرمایه‌گذاری‌های اخیر تا زمان شفاف‌سازی بیشتر از سوی دولت آمریکا شد./آسیا نیوز