آسیانیوز- بهنظر میرسد با توجه به لابی شرکتهای بزرگ اقتصادی، اغلب طرحهای سازمان ملل در رابطه با محیط زیست راه به جایی نمیبرد. از آخرین اجلاس تغییرات اقلیمی گرفته که بزرگترین شرکتهای نفت و گاز توانستند، از حصوص یک تعهد الزامآور جلوگیری کنند تا مذارکات سازمان ملل برای کاهش زبالههای پلاستیکی. در همین خصوص، دور پنجم مذاکرات سازمان ملل برای کاهش زبالههای پلاستیکی، روز یکشنبه یکم دسامبر بدون دستیابی به توافق پایان یافت و بیش از ۱۷۰ کشور نتوانستند در مورد اقدامات الزامآور برای کاهش زبالههای پلاستیکی به توافق برسند و ادامه مذاکرات به سال آینده موکول شد.
در بوسان کره جنوبی، نمایندگان بیش از ۱۷۰ کشور به مدت یک هفته گرد هم آمدند تا پس از سالها تدارک در مورد اقدامات الزامآور برای مهار آلودگی جهانی پلاستیک تصمیم بگیرند. با این حال، مذاکرهکنندگان نتوانستند روی متن پیشنویس مشترک به توافق برسند.
موضوع اصلی که حل نشده باقی ماند، مربوط به محدودیت تولید پلاستیک بود که توسط گروهی متشکل از ۱۰۰ کشور همفکر، از جمله مکزیک، پاناما، رواندا و اتحادیه اروپا درخواست شده بود. از سوی دیگر، تولیدکنندگان بزرگ نفت، کشورهایی مانند عربستان سعودی و روسیه بهشدت علیه تعیین سقف برای تولید پلاستیک موضع گرفتند و در مقابل خواستار تمرکز توافق بر مدیریت کارآمد پسماندها شدند. بدین ترتیب مذاکرات در سال آینده ادامه خواهد یافت.
پیش از این، همزمان با اجلاس کره جنوبی ۹۰۰ دانشمند نیز در نامهای سرگشاده خواستار آن شده بودند که معضل زباله پلاستیکی جهان تا ۲۰۴۰ میلادی مدیریت شود. سازمانهای پشتیبان محیط زیست بهشدت از شکست توافق بر سر محدودیت تولید پلاستیک انتقاد کردند. بنیاد جهانی طبیعت (WWF) بهعنوان بزرگترین اتحادیه بینالمللی در زمینه حفاظت از محیط زیست، گفت: «در طول مذاکرات، ما مقاومت مداوم اقلیت پُر سروصدایی از دولتها را تجربه کردیم که آشکارا با نیت بد در حال مذاکره بودند و به دنبال توافق اساسی نبودند.»
گفتنی است حدود ۲۰۰ کشور عضو سازمان ملل در مارس ۲۰۲۲ توافق کردند که در مورد محدودیت تولید پلاستیک تا پایان سال ۲۰۲۴ تصمیم مشترکی بگیرند و در مجموع ۱۰ سال طول کشید تا این توافق آماده شود. طبق گزارش سازمان ملل، سالانه حدود ۴۰۰ میلیون تن زباله پلاستیکی در جهان تولید میشود و این روند رو به افزایش است.
دیدگاه خود را بنویسید