آسیانیوز- 26 آبانماه در ادامه سلسه جلسات هماندیشی سازمان هواپیمایی کشور با فعالان و اصناف صنعت هوایی کشور، با حضور مهندس حسین پورفرزانه، سرپرست سازمان هواپیمایی کشور و مدیران و کارشناسان صنعت پهپاد و ریزپرنده برگزار شد. در این جلسه که مدیران شرکتهای پهپادی از سراسر کشور حضور داشتند، با بررسی وضعیت صنعت، موانع و مشکلات این حوزه مطرح گردید. گفتنی است این جلسه هماندیشی برای نخستینبار است که با حضور فعالان این صنعت و سرپرست سازمان هواپیمایی کشور ترتیب داده شده است.
در این جلسه که با شور و هیجان خاصی همراه بود و به مدت 4 ساعت به طول انجامید، مهندس حسین پورفرزانه، سرپرست سازمان هواپیمایی کشور با تأمل شنونده دغدغهها و دلمشغولیهای کارآفرینان و فعالان این صنعت بود.
صنعت پهپاد در ایران، چه در عرصه نظامی و چه در بخش صنعتی، سابقهای بیش از دو دهه دارد و در همین مدت توانسته توجهات بسیاری را به خود جلب نماید. همچنین در بخش تجاری از بازگشت سرمایه و سودآوری مناسبی برخوردار است و قریب به 100 شرکت در حوزه آموزشی، عملیاتی و طراحی و ساخت و تعمیرات در این عرصه مشغول به فعالیت هستند.
صنعت پهپادهای غیرنظامی در سال 1399 با ارائه دستورالعملی از سوی سازمان هواپیمایی جهت ساماندهی این حوزه، در سه بخش پهپادهای کشاورزی، نقشهبرداری و تصویربرداری بهطور رسمی آغاز بهکار نمود. در همین راستا شورای عالی امنیت ملی وظایفی را جهت تهیه دستورالعمل ابلاغ نموده که شامل تدوین و ابلاغ فرآیند صدور مجوز، ضوابط اجرایی تهیه، تولید و عرضه پردندههای کوچک، ساماندهی شرکتهای فعال، بهرهبرداری و ارائه خدمات صرفا از طریق شرکتهای دارای مجوز از سوی سازمان هواپیمایی است.
بهرغم این مسئله، همچنان ابهامات بسیاری درخصوص قوانین و مقررات این عرصه وجود دارد که نیازمند تصویب قوانین جامع و کاملی توسط مجلس و دولت است. از همینرو، فعالیت شرکتهای حاضر تنها بر اساس دستورالعملهای اولیه و با برداشتهای سلیقهای مدیران صورت میگیرد. این صنعت به دلیل نوپا بودن و رشد قابل توجه با مخاطرات و مشکلات متعددی روبهروست و نیازمند تدقیق قوانین و دستورالعملها از سوی مراجع ذیربط است.
صنعت پهپاد در ایران توانسته در طول بیش از 2 دهه خود را به عنوان یکی از صنایع پیشران حتی در مقیاس بینالمللی مطرح نماید و این موضوع اهمیت توجه ویژه مسئولان را دوچندان میکند. برای پرواز پهپاد در کشور سامانهای تحت عنوان «پلاک» طراحی و اجرا شد که وظیفه ثبت مالکیت پهپاد و ریجستری آن را انجام میداد. با اینهمه سامانه «پلاک» به دلایلی نامشخص بیش از 18 ماه است که مسدود شده و این مسئله مشکلاتی را برای فعالان این حوزه در پی داشته است. پیش از این، بیش از 11000 مجوز فعالیت پهپاد در این سامانه صادر و ثبت شده که این رقم نشانهای از گستردگی این حوزه و همچنین عملکرد مثبت این سامانه است.
گفتنی است، در نشست هماندیشی سرپرست سازمان هواپیمایی کشور با فعالان صنعت هوایی، حاضران ضمن معرفی خود، درخواستهایشان مطرح کرده و گزارشی از وضعیت صنعت ارائه نمودند. برخی از مهمترین مطالب و دغدغههای مطرحشده در این جلسه به این شرح است:
1- بسته بودن سامانه «پلاک» جهت ثبت و ریجستری پهپادهای جدید زمینه فعالیت پهپادهای غیرمجاز در سطحی انبوه در کشور و عدم کنترل و نظارت بر فعالیت آنها را ایجاد کرده است. محدود شدن فعالیت شرکتها و پهپادهای مجاز تجاری و در مقابل افزایش فعالیت غیرمجازها از نتایج این مسدودی است.
2- فراهم نبودن امکانات و شرایط لازم برای واردات قطعات یدکی و تجهیزات پهپادها از مشکلات اصلی این حوزه است. این در حالی است که امکان داخلیسازی بسیاری از قطعات در ایران وجود ندارد و ممنوعیت واردات از سوی وزارت صمت، مشکلات بسیاری ایجاد کرده است.
3- برداشت شخصی و سلیقهای مدیران منطقهای و استانی بدون داشتن وحدت رویه و وجود قانونی یکسان و مشخص، شرکتهای پهپادی را در معرض تعطیلی قرار داده است.
4- فعالیت شرکتها و پهپادهای غیرمجاز در کشور، مشکلات ایمنی و امنیتی را برای کشور در پی دارد.
5- همکاری وزارت جهاد کشاورزی با صنعت پهپاد، موجب بهرهوری 15 تا 20 درصدی کشاورزان خواهد شد. پهباد میتواند نقش مهمی در جهت سمپاشی، آبیاری و رصد مزارع کشاورزی ایفا کند.
در ادامه این نشست، مهندس حسین پورفرزانه، سرپرست سازمان هواپیمایی با تأکید بر سیاستگذاریهای حمایتی نشان داد که رویکردی متفاوت و اقتصادی نسبت به صنعت هوانوردی دارد، رویکردی که در طول 4 دهه گذشته کمسابقه است. وی با تأکید بر امنیت و ایمنی پرواز بهعنوان دو رکن اصلی صنعت هوایی کشور از ضرورت تهیه دستورالعملهای ویژه برای حمایت از کاربران پهپادهای کشاورزی گفت.
همچنین توجه به امنیت پرواز و عدم تداخل پرواز ریزپرندهها و سایر هواپیماها از موضاعات مهمی بود که سرپرست سازمان هواپیمایی کشور به آن اشاره کرد. مهندس پورفرزانه در پایان از همه فعالان و آگاهان این حوزه برای همفکری جهت رفع مشکلات صنعت پهپاد و همراهی برای تهیه قوانین، ضوابط و دستوالعملهای این حوزه دعوت کرد.
دیدگاه خود را بنویسید